Viime vuoden kokonaisrekisteröintimäärä oli 9251 hevosta. Ihan kohtuullinen määrä sinänsä, 10.000:n raja jäi ylittämättä, mutta eipä se kymppitonni ole sen kummempi kuin kiva tasaluku. Ollaan tuplasti niissä rekisteröintimäärissä kuin huonoimpana vuonna on ollut.
Tässä on sitten vähän kuvaajia, ensimmäiseksi kaikki ne rodut, joihin on rekisteröity 100 hevosta tai enemmän viime vuonna. Niitä on 26 kappaletta, jos laskin oikein. Kuva suurenee painamalla sitä.
Suomenhevosen kärkiasemaa ei uhkaa mikään, ei tänäkään vuonna. Sen rekisteröintimäärä on lähes kolminkertainen verrattuna seuraavaan ja se on ainoa tuhannen rekisteröinnin ylittäjä. Muut eivät pääse edes lähelle. Tämä ei ole mikään yllätys eikä poikkeus. Jos taulukkoni pitää paikkaansa, viime vuonna suomenhevosten kokonaismäärä rekisterissä ylitti 30.000.
FWB on kakkossijalla enkä minä sitäkään pitäisi yllätyksenä historian valossa enkä muutenkaan. Se nyt on eittämättä suosituin puoliverisistä ja puoliveriset ovat suosittuja noin rotutyyppinä. Viime vuonna hannover oli FWB:tä suositumpi, mutta muuten FWB:n sijaa suosituimpana puoliverisenä ei juurikaan mikään uhkaa. Useimpina vuosina se on myös ollut rekisteröintien top3:ssa ja kaikkina vuosina top5:ssa.
Sen sijaan ratsuponi on ehkä jonkinasteinen yllätys. Kyllähän se aina on ollut siellä kärkipäässä, vähintään kymmenen parhaan joukossa, mutta että tänä vuonna sitten kolmanneksi eniten rekisteröity rotu, niin se ei ihan tyypillistä ole. Minä itse en ole varsinaisesti poni- enkä ratsuponi-ihmisiä virtuaalimaailmassa, joten näiden näinkin suuri määrä on vähän ihmetyksen aihe.
Shetlanninponista voisi sanoa samaa kuin FWB:stä: aina top5:ssa ja useimmiten kolmen kärjessä, tänä vuonna toki nyt neljäs. Minulle tämä on aina mysteeri, sillä en osaa nimetä yhtäkään tallia, joka kasvattaisi shetlanninponeja tai oikeastaan edes omistaisi niitä. No Adinassa ehkä voi olla. Missä ne shetlanninponit siis ovat? Ovatko ne kaikki raviponeja? Jos ovat, niin raviponeilla menee kyllä sitten todella kovaa, koska amerikanravuri ja lv-ravuri yhteenlaskettuna eivät pääse edes puoleen tästä rekisteröintimäärästä.
Tämä tietysti kertoo myös siitä, että minä elän tiukasti siinä omassa kuplassani, jossa ei shetlanninponeja ole. Pikkuisen sama koskee kyllä ratsuponejakin. Olisi kiva päästä joskus kurkkimaan sinne kuplan ulkopuolelle niin että jos tiedätte missä ne kaikki shetlanninponit ovat, niin kertokaa toki minullekin.
Totaaliyllättäjä, viidenneksi eniten rekisteröity rotu on islanninhevonen, joka teki vuosikohtaisen ennätyksensä yli 300 rekisteröinnillä. Tähän mennessä paras vuosi on ollut 2012, jolloin rekisteröitiin 286 issikkaa. Vuonna 2021 niitä rekisteröitiin 181 kappaletta, 2020 108 kappaletta ja "lamavuonna" 2019 onnettomat 35. Kuoharipullot auki, issikkaihmiset!
Muita huomioita tuosta kuvaajasta ovat nämä:
- Jos kaikkien welsh-sektioiden rekisteröintimäärät laskettaisiin yhteen, ne olisivat kirkkaasti kakkosia. Eivät vielä pääsisi kyllä tuhanteen asti, mutta lähelle.
- Arabi on menettänyt suosiotaan jo pidemmän aikaa ja tänäkin vuonna täysiverisistä englantilainen on suositumpi.
- Ahaltek on harvoin ollut listalla kovin kärjessä eikä se olisi näin korkealla tänäkään vuonna, jos minä en olisi rekisteröinyt yli sataa hevosta. Sama juttu knabstrupin kanssa, se ei olisi tässä kuvaajassa lainkaan ilman Ionicin hevosia. Palaan tähän asiaan eli minun rekisteröintimääriini tekstin lopulla.
Tästä ei ole sinänsä juurikaan sanottavaa. Tilastohevosten suurehko määrä vähän ihmetyttää, samoin jossain määrin englanninpuoliverisen. Myös gidranit ihmetyttävät, koska itse en rekisteröinyt viime vuonna kuin 39 gidrania ja yleensä niitä ei kellään muulla ole. No, minulla on epäilys "syyllisestä", mutta jos se ei ole Chao Oxfordinsa kanssa, niin paljastakoon itsensä.
Entäs sitten Ionic (ja GA)?
Minulla on tällä hetkellä omistuksessani 1361 viime vuonna rekisteröityä hevosta. Se on 14,7 % kaikista viime vuonna rekisteröidyistä hevosista. Joissain roduissa olen vastannut varsin isosta osasta rekisteröintejä ja jos minun osuuteni jätettäisiin huomiotta, nämäkin kuvaajat näyttäisivät aika toisenlaisilta.
Olen listannut tähän noita rotuja, joissa Ionicin/GA:n osuus rekisteröidyistä hevosista on huomattava, sulkeissa on ensin minun rekisteröintimäärä ja sen jälkeen kokonaisrekisteröintimäärä:
- Ahaltekinhevonen, 47,48 % (113/238)
- Arabialainen täysiverinen 46,55 % (108/232)
- Knabstrupinhevonen, 53,22 % (66/124)
- Tennesseenwalker, 59,21 % (45/76)
- Fellponi, 88,73 % 63/71)
- Saddlebred, 70,00 % (49/70)
- Morganinhevonen, 62,50 % (40/64)
- Kalliovuortenhevonen, 68,25 % (43/63)
- Gidran, 73,58 % (39/53)
- Hackneyponi 90,00 % (45/50)
Onko se sitten ihan kauhean hyvä asia, että yksi iso omistaja/kasvattaja vastaa yksikseen näin suuresta osasta hevosten kasvatusta ja tuontia? Ei välttämättä, koska se on ehkä tietynlainen merkki siitä, että rivit alkavat harveta. Toisaalta jos Ionicin osuus otettaisiin pois kokonaisrekisteröintimäärästä, ei siltikään oltaisi vielä huonoimmissa lukemissa ikinä, joten mitenkään lohduttomalta tilanne ei näytä, minusta ainakaan.
Monen rodun kohdalla kyllä rekisteröintimäärät putoaisivat todella merkittävästi, mutta on sitten monia rotuja, erityisesti isoja, joiden lukumäärille ei tapahtuisi mitään tai ei ainakaan mitään merkittävää. Harvinaisten rotujen kanssa on helppo olla iso, sen näkee erityisesti tuon hackneyponin kohdalla. Minun ei olisi tarvinnut rekisteröidä kuin 5 ponia, niin olisin vastannut jo puolista viime vuoden rekisteröinneistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti