torstaina, heinäkuuta 23, 2009

Tässäkö on virtuaalimaailman nykytila?

Vai onko virtuaalimaailma ollut tällainen jo kauankin?

Vilkaiskaapa joutessanne tänään jalostukseen tarjoiltu angloarabiori Parodio x. Okei, ei pintapuolisesti mitään vikaa. Muotoseikat on kunnossa, on pitkä luonnekuvaus, on suku, on perustiedot, kuvanpuutteesta en itse sakota.

Huomio kuitenkin kiinnittyi kisakalenteriin, joka löytyy täydellisenä osoitteesta http://www.lasileija.net/h/parodio/kk.php, koska on niin pitkä, ettei sitä viitsi hevosen omalle sivulle panna. Sen lisäksi huomasin myös oriin ikääntymiskalenterin, joka näyttää tältä:
Syntynyt - 01.06.2009
1 vuotta - 02.06.2009
2 vuotta - 03.06.2009
3 vuotta - 04.06.2009
4 vuotta - 01.07.2009
5 vuotta - 01.08.2009

Se täyttää siis kohta viisi vuotta. Tästä huolimatta laskin kisakalenterista pitkälti yli 200 estekisaa. Sijoituksiakin on 31 kappaletta, asia joka muistettiin mainita kun oria tarjoiltiin jalostukseen. Aika paljon viisivuotiaalle, sanoisin jos olisin ilkeä.
Noo, ei tämä vielä mitään. Katsokaapas kisakalenteria ja verratkaa sitä ikääntymiskalenteriin. Ori on täyttänyt 2.6.09 yhden vuoden, mutta kisannut samana päivänä jo metrin esteluokassa! Kaksivuotispäivänään se jo voitti metrin esteluokan. Kerrassaan mielenkiintoista, varsinkin kun puoli- ja täysiveristen ratsukoulutus alkaa yleensä vasta siinä kolmen vuoden kierteillä ja jatkuu nelivuotiaana.

Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että omistaja ei ole malttanut odottaa edes kokonaista kolmea päivää, että on jo ilmoittanut vuotiaan varsansa esteRATSASTUSkilpailuihin. Todennäköisesti ilmoittautumiset on tehty jo hyvissä ajoin ennen varsan syntymää.

Voiko tämä olla totta? Olenko minä lukenut jotain väärin? Onko syntymävuosi sittenkin 2008? Eihän tällaista voi olla, eihän? Sanokaa ettei voi, sanokaa että tuo on pilaa, virtuaalihevosen karikatyyri. Reaalimaailmassa tuo hevonen olisi rääkätty, jalaton ja kuollut viisivuotispäiväänsä mennessä. Tämä on tietysti virtuaalimaailmaa, mutta että sittenkin...

Eihän näitä ainakaan ole yhtään enempää? Onhan tämä vain poikkeustapaus?

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eihän siinä mitään, jos nämä tosiaan olisivat vain harvoja yksittäistapauksia, mutta kun näitä on pilvin pimein. En oikeasti ymmärrä, miten vaikea on odottaa vähän aikaa, että varsa on "oikean ikäinen". Kaipa se on tätä kaikkimullehetinyt-asenteen tuomaa toimintaa...

Viivuska kirjoitti...

Itse olen ennen hirveästi ihmetellyt tätä ja ollut sitä vastaan, mutta nykyään en niinkään. Pari kertaa on tullut vahingossa kisattua varsaikäisen hevosen kanssa, enkä sen jälkeen ole enää jaksanut välittää. Joskus hevonen ehtii täyttämään parikin vuotta, mutta kun hevosia on yli 70 ja suurimmalla osalla kisataan, en jaksa alkaa jokaista katsoa läpi onko se nyt täyttänyt sen 3 vai 2 vuotta. Harvoin hepoille kuitenkaan tulee ennen kolmeä ikävuotta kuin muutama sijoitusta. Ja joskus ei ollenkaan kun kisaus on ailahtelevaa tai tauolla

Mutta tosiaan, tuollaista ns. petkuttamista ikääntymisen kanssa en oikein ymmärrä. Eikö nyt edes voisi sitä 1 kk odottaa ja laitaa hevosen ikääntymiseksi 1kk-3/4 vuotta.

Puf kirjoitti...

Eikö tuo kerro aka paljon ihmisen kärsimättömyydestä, ja että kaikki pitää saada heti? Olen itsekin kyllä välillä kärsimätön - mutta pääasiassa kisojen tulosten odottelussa. :D

Amar kirjoitti...

Ei valitettavasti todellakaan ole poikkeustapaus, eikä mikään vain nykytilainen juttu.. Eikä sekään sitten ole mitenkään ihmeellistä että nuo miinus-ikäisinä kisaamisen aloittaneet hevoset jäävät kisaeläkkeelle 10-vuotiaina viimeistään..

Sillä ei nykyään ole mitään väliä monille omistajille minkä ikäisinä he tekevät hevosilleen mitäkin - VRL:n alaiset porrastetut ovat ainut juttu missä hevosen iällä nykyisin on merkitystä, ja sielläkin voi toki ikäyttää hevosen päivässä 3-vuotiaaksi ilman että kukaan voi asiaan puuttua. Pitäisivät edes tällaiset sikakisaajat hevosensa ikääntymässä koko elämänsä todella nopeasti heti varsasta asti että pääsisivät pian kisaamaan tai sitten "satunnaisesti", kuten koiramaailmassa tuntuu olevan paljolti tapana.

Tämä on taas yksi niistä virtuaalimaailman harmittavista ja ärsyttävistä tosiasioista jota ei vielä pari vuotta sitten tarvinnut harmitella.. Ja sitten nämä 0-vuotiailla hevosilla kisaavat varmasti haukkuisivat pystyyn jonkun joka keksisi kasvattaa siivekkäitä virtuaalihevosia, koska sehän olisi niin epärealistista -.- Ja haukutaan VRL:n porukat pystyyn liiallisen todellisuushakuisuuden vuoksi kun porrastetuissa on ikärajoitukset.. *rolleyes*

Tijuana kirjoitti...

Pakko myöntää, että minä olen harrastanut aika paljonkin tuota hevosten kisaamista vauvaiässä (varmaan ennen syntymääkin, en tiedä).
Ihan vain siksi etten jaksa kokoajan pysyä perässä siinä mitkät hevoset nyt ovat kisaiässä ja mitkä eivät. Osa niistä nuorista joilla en vielä kisaa saattaa jäädä kokonaan unohduksiin kasvaessaan isoksi kun jatkan hajamielisenä vanhojen kisauttamista ja ajattelen edelleen että tuo on se varsa... Ja tuntuu menevän 10 hevosen osallistumisraja ARJ-kisoissa hukkaan jos ilmoitan mukaan vaikka vain 2 hevosta vaikka tallissa olisi useampi kymmenen hevosta jotka piakkoin tulevat niitä kisoja kaipailemaan.
En kuitenkaan kisaa kerätäkseni 1000000 sijoituksen kisakalentereita, vaan saadakseni jokaiselle hevoselle edes yhden sijoituksen.

Joker kirjoitti...

Kun te sanotte että on niin monta hevosta, ettei muista mitkä ovat minkä ikisiä, niin herää kysymys, että miksi sitten on haalinut niin paljon hevosia? Minusta tuo 70 kuulostaa paljolta. Siis kun ajattelee, että jo 20 hevosen huoltaminen ja kisaaminen on rankkaa.

Mutta itse asiaan, olen samaa mieltä kuin useimmat, me taidamme olla kärsimättömiä me ihmiset. Tuo 1päivä/vuosi on minusta kyllä jo aika idjoottimaista, -jos suoraan sanotaan. Eikä sitä nyt yhtään jaksa odottaa? Totta se tietysti on, että virtuaalimailmassa kuukausi on kohtalaisen paljon, mutta silti.

Kiitos ja kumarrus.

Anonyymi kirjoitti...

Itse vähän ihmettelen tuota 'hevoset sekoittuu, kun niitä on paljon' kommenttia. Ei ne sekoitu jos pitää päivitettyä listaa (esim näin: http://www.takaisku.net/jonna/os.html) Itselläni nyt vain muutama hevonen, mutta aikanaan kun omistin paria kymmentä ja varmaan enemmänkin, käytin samaa järjestelmää. Helpottaa huomattavasti kisoihin osallistumista jne.

Tuo samantien 100cm luokkiin selittyy tämän hetken hevosilla varmaan sillä, kun laatiksissa vaaditaan tietty määrä sijoituksista olevan hevosen omalta koulutustasolta tai yhtä alemmalta tasolta. Ihmiset haluavat sen ~40 sijoitusta täyteen heti ja kisaavat siis aika pitkälti vaan sitä "lopullista" tasoa. Itse pyrin harjoittamaan etenemistä, joskin osan jumitan helpompiin luokkiin, kun ei kaikki voi olla gp-mestareita / yli 100cm hyppääjiä jne. Hevoselle saa tulla enemmänkin kuin se laatiksessa vaadittu määrä niitä sijoituksia.

Itse sorrun kyllä siihen epäkohtaan, että yksi (aikuinen) hevonen kisaa monessa eri kisassa (ja luokassa) saman päivän aikana :) Eihän sekään realistista ole, mutta kaippa se on sitten ihmisestä kiinni, kuinka realistisena haluaa virtuaalihevosiaan pitää. Kukin tyylillään.

Tuire kirjoitti...

Mie taasen jaksan ihmetellä miksi sitä ikääntymistä pitää käyttää/näyttää kaikille, jos sitä ei sitten voi noudattaa? Jos kerta on ihan se ja sama onko hevonen 0- vai 5-vuotias aloittaessaan/lopettaessaan kisaamisen, niin miksei sitä ikääntymistä voi jättää pois? Tarpeen vaatiessa (esim. Nj-näyttelyt, jotkut laatikset) sitten merkitsee iän tai vaikka ikääntymisen.