maanantaina, syyskuuta 19, 2011

10 suosikkirotuani

Bongasin tällaisen haasteen jostain reaalimaailman blogeista, mutta soveltuuhan se toki virtuaalimaailmaankin. Tarkoituksena on siis listata 10 suosikkihevosrotua virtuaalimaailmassa ja mielellään perusteluiden kera.
Tässä siis minun. En väitä että olisivat paremmuusjärjestyksessä, paitsi että tekke luonnollisesti pitää ansaittua ykkössijaa.

1. Ahaltek
Noh, minun kohdallani ei vaatine perusteluita? Perustelen kuitenkin.
Persoonallinen, erinäköinen ja KAUNIS rotu, niin kuvissa kuin ihan livenäkin. Upeita, upeita hevosia. Virtuaalimaailmassa minulla alkaa olla jo vuosikymmenen historia ahaltekien parissa ja jos virtuaalimaailmassa jaettaisiin tittelit "pitkäaikaisin tekkekasvattaja" tai "suurin tekkekasvattaja" tai ehkä "tunnetuin tekkekasvattaja", saisin ne ilman muuta ja vielä kukkakimpun kaupanpäällisiksi.

2. Arabi
Kaunis ja monikäyttöinen rotu, joka virtuaalimaailmassa on kai aina hieman kärsinyt yleisyydestään ja epärealistisista omistajista. Erinomaisen käyttökelpoinen myös risteytysjalostuksessa.

3. Kalliovuortenponi
Hyvin erinäköinen ja oloinen kuin nämä kaksi ensinmainittua aavikon kaunotarta. Kalliovuortenponeissa kiehtoo niiden väritys, askellaji, mahtava luonne ja monikäyttöisyys (voin muuten kehuskella päässeeni katselemaan rockyja lähietäisyydeltä, ovat vielä kauniimpia ja hurmaavampia kuin kuvissa ikinä). Virtuaalimaailmassa ehkä tärkein piirre on niiden laaja värivalikoima, erityisesti hopeavärien yleisyys, kun muilla roduilla hopea on harvinainen.

4. Knabstrup
Myös tämän rodun kanssa on tullut virtuaalimaailmassa puuhattua erinnäisiä vuosia. Tälläkin väritys on se "juttu", mikä kiinnostaa. Kiinnostaisi "tuoda" virtuaalimaailmaankin reaalimaailman tyypit (sport, baroque, pony ja miniature), mutta on tunnustettava että kuvien kanssa on hankalaa ilmankin.

5. RBSH
Oma, rakas keksintöni, joka alkaa kohta lähennellä vuosikymmenen ikää ja englantilaisittain: "still going strong". On vakiinnuttanut paikkansa ja tunnettavuutensa virtuaalimaailmassa kiitettävällä tavalla. Plussaa luonnollisesti on se, että koostuu monista mielenkiintoisista roduista. Myönnän, että vaikka olenkin järkeillyt RBSH:n suosion syitä, se suosio on silti yllättänyt, koska minusta yksikään noista linkitetyssä tekstissä luetelluista syistä ei ole sellainen, että se yksistään riittäisi takaamaan suosion ja tunnettuuden (voi, antakaa anteeksi nämä sanat!) näin pitkäksi aikaa. Taputtelen itseäni salaa harteille RBSH:n takia.

6. Quarter
Kiitos Stiinun kattavan quarter-tietouden ja sen auliin jakamisen, olen alkanut tajuta tätä rotua vuosien varrella aina vain paremmin. Rakennetyypeistä ei silti ihan tajua hirveästi vieläkään, mutta olen ajatellut että ehkä tällaiselle kevytharrastajalle se ei ole ihan 100% välttämätöntäkään. Ja -voi mikä yllätys- quartereiltakin löytyy kai kaikkia tarjolla olevia erikoisvärejä.

7. Englantilainen täysiverinen
Hevosrotujen aatelia, eittämättä. Monikäyttöinen, kelpaa laukkojen lisäksi myös olympialajeihin sekä monen eri sortin risteytysjalostukseen.

8. Morgan
Näyttävä, monikäyttöinen, kaunis ja sitten kun netistä löytyy vielä kuviakin, niin mikä sen parempi? En ihan aina jaksa muistaa, mitkä olivat ne syyt miksi Ionicin aikanaan laaja morganjalostus ajettiin alas. Ja taas asiaa miettiessäni olen entistä varmempi, että tämän rodun kanssa jatketaan tulevaisuudessa huomattavasti suuremmalla skaalalla.

9. Puoliveriset, erityisesti trakehner ja oldenburg
Puoliveriset ovat komeita, siitä ei pääse mihinkään vaikka miten haluaisi. Noiden suosikkirotujen valinta kertonee aika paljon minun hevosmausta: trakehner on se kevein ja siroin (no ei aina), oldenburg on taas perinteisesti ollut sieltä raskaimmasta päästä. Minä pidän kaikenlaisista ääripäistä siis, mutta kyllä ne "keskikastinkin" puoliveriset jaksavat kiinnostaa.

10. Terskinhevonen
Myös tämä on rotu, jonka kanssa minulla on pitkä historia virtuaalimaailmassa. Sitä ei olisi, jos en todella, todella pitäisi kyseisestä rodusta kovasti. Kaunis, monipuolinen, vaihteleva, siinä päällimmäiset syyt rodun suosioon.

Sitten on tusinoittain rotuja, jotka voisi kirjata "bubbling under" - otsikon alle ja minua harmittaa että jätin mainitsematta ainakin saddlebredin, paso finon, irkun, tennesseenwalkerin, andalusian, budjonnyn, furioson ja gidranin, kladrubin ja niin monen muun.

Nyt haastankin kaikki muut virtuaalibloggaajat tarttumaan tähän haasteeseen, kirjoittamaan samanlaisen listan omista suosikkiroduistaan omaan blogiinsa ja linkkaamaan sen vaikkapa tänne. Myös ne lukijat, joilla omaa blogia ei ole, voivat erittäin mieluusti kirjoittaa kommentteihin oman listansa.

3 kommenttia:

Metka kirjoitti...

Täytyypä kokeilla tehdä itsekin. Tosin kovin montaa lempparirotua ei löydy, mutta katsotaan mitä saan aikaiseksi.

Welby kirjoitti...

Mulla ei noin kattavaa listausta voi tulla, sillä harmillisen harvan hevosrodun kanssa virtuaalisesti olen ollut tekemisissä.

Ehdoton ykkönen on kuitenkin englantilainen täysiverinen, siitä ei pääse mihinkään. Pakko niissä on jotain sellaista olla, mitä muissa roduissa ei ole ollut, kun pian seitsemän vuotta niitä on tullut kasvatettua.

Seuraava suosikkini on ahaltek. Toinen ns. kunnollinen (aikaisemmilta talleilta expagessahan niitä hevosia oli vaikka minkämoisia, mutta nimiä kun ei muista niin en oikein laske niitä omistamiksini hevosiksi) virtuaalihevoseni oli tekke (HJS Fabius jota en ole vieläkään raaskinut tapattaa...). Sitä rotua jaksaa ihailla, on ne vaan niin hienoja.

Tämän jälkeen lista ei olekaan niin selkeä. Seuraavilla sijoilla on jokatapauksessa suomenhevonen ja arabialainen täysiverinen. Näitäkin olen jonkin aikaa vuosia sitten kasvattanut. Harvinaisista roduista tykkään, mutta en niistä ole mitään ns. omaa rotua vielä löytänyt. Angloista pidän, samoin lännenhevosroduista, mutta niistä ei kuitenkaan kovin suurta kokemusta virtuaalisesti ole.

Limettinen kirjoitti...

Minä en valitse mitään järjestystä näille - siinä järjestyksessä kun mieleen tulee. Itellä ei ole tämäntyyppistä blogia, joten listaan tähän lyhyesti:

- Appaloosa, kerrassaan ihastuttavan värinen ja upean monikäyttöinen hevonen, ihana kerta kaikkiaan!
- New Forest, monikäyttöinen ja hieno ponirotu.
- Connemara, sama kuin nyffillä!
- Haflinger, aivan ihania blondeja, kertakaikkiaan!
- Arabialainen, totta kai, ei kai ole olemassa mittän muuta yhtä jaloa ja kaunista rotua!
- Shetlanninponi, pieniä mutta pippurisia, siinä syy!
- Vuononhevonen, tottakai tottakai.
- Suomenhevonenkin on mukava ja mutkaton rotu.
- Ja ää... englannintäysiveriset on hienoja...
- jaa... welshit totta kai ja quaterit... jaa issikat...

Ehkä nää brittiponit ja amerikkalaiset hevosrodut on mun mieleen? Ja täysiveriset ja sitten nuo kestävät hevosen ja ponin rajamailla uiskentelevat rodut :) Noita tuli aika paljon :D