keskiviikkona, syyskuuta 14, 2011

Rotuhaaveita

(kuten siis totesin edellisen, sinänsä pelottavasti otsikoidun tekstin lopussa, en to-del-la-kaan ole lopettamassa)

Jos vuorokaudessa olisi muutama ylimääräinen tunti lisää tai voisin lopettaa nukkumisen pääosin, hankkisin välittömästi Ioniciin paljon uusia rotuja! Se nyt ei sinänsä ole mitään uutta, että pinnan alla kuplii kaikenlaisia suunnitelmia, jotka eivät yleensä koskaan toteudu ainakaan täysimittaisina.

Frederiksborg
Vanha kasvatusrotu, jota pitäisi kyllä alkaa kasvattaa uudestaan, koska näitä ei virtuaalimaailmassa ole. Muutama ikivanha tamma on edelleen jäljellä, voisi keksiä vähän uusia hevosia ja jatkaa siitä.

Irlannintyöhevonen
Ihan sama juttu kuin frederiksborginkin kanssa, tallista löytyisi vielä pitkäsukuisia hevosia, joiden suvuista löytyy niitä alkuperäisiä whitewoodilaisia. Näillä tuli aikanaan vastaa se, että hevosilla alkaa olla kovin pitkät suvut ja kaikki ovat sukua keskenään. Uutta verta, uutta verta...

Englantilainen täysiverinen
No onhan meillä näitä vielä ja vähäistä jalostustoimintaakin, mutta rotu ansaitsisi suurempaa panostusta.

Angloarabi
Näitäkin syntyy satunnaisesti, mutta voin sanoa samaa kuin enkunkin kohdalla: ansaitsisi suurempaa panostusta. Paljon suurempaa.

Trakehner, oldenburg, selle francais ja hannover
Kaksi ensin mainittua kuuluivat Ionicin repertuaariin tallin kaukaisessa esihistoriassa, sittemmin kasvatus on loppunut. Hannover kiinnostaisi myös. Oikeastaan anglo-trakehnerkin kiinnostaisi. Juu, tunnustan että tällainen harvinaisten rotujen friikkikin tuntee ajoittain voimakasta vetoa mahtaviin puoliverisiin.

Andalusia ja lusitano
Kumpaakin löytyy muutama kappale, espanjalaisia enemmän, portugalilaisia vain emä ja sen orivarsa. Hienoja, hienoja hevosia, soveltuvat joiltain osin myös risteytysjalostukseen, joten näitä voisi mahduttaa talliin enemmänkin.

Hackney ja hackney-poni
Poneja meillä muutama kappale onkin, isompia versioita ei taas ole ollut... ööö... koskaan? Häpeällistä. Kuvista on vähän puutetta, mutta kyllä sitä nyt muutamalle elikolle kuvatkin löytäisi. Löytäisihän? Ja sitä itse piirtämistähän me olemme mainostaneet jo vaikka kuinka kauan, tässä olisi oiva kohde.

Welshit
Varsinkin vanhat tutut B, cob ja part-bred! Näitähän meillä oli, ikävä kyllä vanhat sukulinjat on hukattu aikoja sitten, mutta ei siinä niin kovin montaa vuotta ole kun joitain tuttuja nimiä vielä bongailin muiden welsh-siittoloiden hevosten sukutauluista. Nämä olisivat niin ihania.

Muut Brittein saarten ponit
Miinus ehkä shetlanninponi. Ylämaanponi, fell, dales, darmoor, exmoor, nyffi, connis, miksei myös kerry bog. Ylämaanponejahan meillä on kasvatettu, exmoorejakin on ollut pari kappaletta. Nyffi ja connis olisivat ihan uusia rotuja, varsinkin jälkimmäiset ovat parhaimmillaan kuolettavan komeita. Ja oikeastaan aika harvinaisiakin, onko nykyään olemassa näiden kasvattajia lainkaan?

Quarter, paint, appaloosa
Ensimmäistä ja viimeistä on joskus kasvatettukin, kaikkia taitaa löytyä tälläkin hetkellä ainakin joitain hajayksilöitä ja Pinkissähän olisi ikääntyneitä laukkureita tarjolla. Quarterin kanssa pääsisi kikkailemaan väreillä oikein kunnolla ja kirjavat nyt aina ovat kivoja.

Raskaat kylmäveriset
Ja luonnollisesti sieltä harvinaisimmasta päästä: percheroneja, poitounhevosia, shirejä, suffolkeja, vladimirintyöhevosia, American Cream Draft... Miksei ehkä jokunen clydesdalekin, ardenner, belgiantyöhevonen. Minä en ole koskaan profiloitunut kylmäveristen ystävänä, mutta tunnustan salassa niitäkin fanittavani vaikken tajuakaan niiden rakenteesta mitään.

Budjonny ja orlov-rostoptshin
Näitä löytyy ja jonkinlaista kasvatustoimintaakin. Itse asiassa budjonnyilla jo jossain määrin laajaa. Kaipaisivat kyllä vieläkin enemmän panostusta ja budjonny varsinkin virallisen kasvatusrodun aseman.

Marwari
Superharvinaisuus, meiltä on joskus historian hämärissä tainnut löytyä yksi tamma ja jos en ihan väärin muista, se varsoikin kerran. Juu, vuosi oli 2006. Kuvapula on akuutti, mutta muutaman sentään saisi.

Mustangi
Näitäkin meillä on ollut tallin alkuaikoina. Elelivät tammalaumassa, jossa oli joka VHKR-vuosi eri ori. Olisi mahtavaa jos näitä vielä jaksaisi ja ehtisi kasvattaa, edes vähän.

Criollo
Myös vanha tuttu, jota aika ajoin (itse asiassa aika useinkin) kaipaan kovasti. Kiinnostava, mutta harvinainen rotu.

Gelderlandinhevonen
Näitäkin on ollut sen verran että yksi varsa on syntynyt joskus aikojen saatossa (2007 jos nyt oikein tulkitsin taulukkoa). Kuvia ei ihan turhan paljon ole saatavilla, silti kiinnostaisi.

Dutch Harness Horse
Hieman tuntemattomampi rotu, mutta niin näyttävä että tätä pitäisi kokeilla. En tiedä onko tällä rodulla enää aktiivisia kasvattajia.

Islanninhevonen
Värifriikin päiväuni ja askellajihevosiahan ei koskaan voi olla liikaa (vaikkei niitä nykyisiäkään kilpailuta).

Clevelandinruunikko
Edelleen vanha tuttu rotu, nyt just en muista löytyisikö vanhasukuisia fossiileja vielä Ionicista. Ainakin noita cb-xx-risteytyksiä on, joka sekin olisi mielenkiintoinen kasvatusprojekti. Mahtavia, mahtavia hevosia!

Unkarilaiset rodut
Poislukien unkarinpuoliverinen, joka nyt on ihan normaali pv kaikkinensa. Joitainhan meillä on ja pienimuotoista kasvatustoimintaakin, mutta ansaitsisivat ehdottomasti edes yhden aktiivisen kasvattajan. Kuvien löytäminen ei ole maailman helpoin temppu, varsinkaan noniukselle tai shagyalle (kaikki shagyakuvat ovat nyt terskeillä), mutta ehkä siitä jollain konstilla selviäisi.

Malopolski ja wielkopolski
Ei varmaan tarvitse perustella?

Olisihan noita muitakin vielä, tässä nyt vain ne ekana mieleen tulleet. Voi että, vielä jonain päivänä näitä meille tulee!

3 kommenttia:

Amar kirjoitti...

Oih, "tuotuja" hannovereja Ioniciin, kyllä kyllä kyllä kiitos! Voisin saada potkua omaan pitkäsukuisten hannoverien luomisprojektiin taas..

Connemaroja kasvattaa ainakin Cery Aidassa (http://viimakuura.net/conn/), muista kasvattajista ei tietoa..

Vitsit, hotsittaisi kyllä issikat ja brittiponit meikäläistäkin, murr tällaiset haavepostaukset..

Limettinen kirjoitti...

Väärin, marwarin kuvapula ei suinkaan ole akuutti!

Kurkista tähän osoitteeseen: http://www.boblangrish.com/galleriesimages.php?id=43&sid=146
Ja ihastu! Aivan ihania kippurakorvia. Muutenkin B. Langrishilta löytyy näin yleisesti ottaen kaikki mahdolliset hevosrodut: suokki, orlov, täysiveriset, muutamia yleisimpiä risteytyksiä, quarteponeja, aaseja... Tuo on tyypillisen nuoren kuvafriikin (kuten minä) taivas! :)

Joo, myönnän että Bobin kuvat on tylsiä ja tavallisia, mutta jos unohdetaan se ja keskitytään noihin ihaniin kuviin, jooko? :D

Kaikki Vadelmapensaan kuvat on tuolta, paitsi Mollin ihana kuva jonka löysin sattumalta Weheartitistä ja ihastuin :) Parhaillaan etsiskelen tallin tulevan appaloosan kuvaa Bobin galleriasta ;)

S + Gin kirjoitti...

Limettinen, on se vähän vanhemmankin kuvafriikin (kuten meidän) taivas :) Meillä on paljon kuvia myös Bob Langrishilta, mutten kyllä jaa sinun käsitystäsi tylsistä ja tavallisista kuvista, koska sieltä löytyy niin paljon kuvia, hyvin erityyppisiä, on rakennekuvaa, pääkuvaa, ratsastuskuvaa ja vaikka mitä. Ja joo, onhan siellä marwareitakin jonkin verran. Jotenkin se vain pääsi unohtumaan, kun tätä postausta kirjoitettiin...