sunnuntaina, joulukuuta 18, 2011

Joulukalenterin luukku 18: nimiperheitä

S on esitellyt aikaisemmin muutamia nimiperheitä, ts. sukulinjoja, joilla on jollain tavoin toisiinsa liittyvät nimet. Teemoja on erilaisia ja yleensä ne ovat syntyneet ihan vahingossa, emme ole miettineet sen tarkemmin asiaa nimetessämme kasvattia tai keksittyä hevosta, sitten on ehkä syntynyt ensimmäinen varsa ja se on saanut samaan aiheeseen liittyvän nimen ja siitä se on alkanut.
Useinhan meillä liittyvät varsojen nimet jollain tavoin toisen (tai molempien) vanhempien nimiin, mutta nämä nimiperheet ovat hieman yhtenäisempiä. Osin tämä lista toimii myös omana muistilappuna noiden nimien kanssa.
Tässä on esitelty arabien, kalliovuortenponien ja puoliveristen nimiperheitä.

Star Wars - nimet (arabit)
Alkujuuri on jo kuollut ori Mikeno Obi-Wan, jolle mietittiin O:lla alkavaa nimeä, koska sen isä oli Okapi GA. Jompikumpi meistä tuli sitten miettineeksi Obi-Wania vaikka periaatteessa nimi ei olekaan sellainen, joita yleensä annamme arabeille. Mutta annoimme sen olla, koska se kuulosti hyvältä (ja molemmat olemme jonkinasteisia Star Wars - faneja).
Kaikki meidän kasvattamat varsat, joilla on Obi-Wan isänä, ovat saaneet nimensä Star Warsin mukaan:
t. Amab Padme
o. Syanid Qui-Gon
o. Ibenka Mace Windu
t. Cosmetik Kamino
o. Taktik Dooku
Näillä ei ole vielä omia varsoja netissä asti, mutta voin kertoa että ainakin Amab Padme tulee varsomaan tamman, jonka nimi on Amab Amidala.

Kaupunkien nimet (arabit)
Kantaisä on meille keksitty suvullinen ori Pariz GA. Tämä nimiperhe ei ole niin selkeä kuin edellä mainittu, joillain varsoista ei ole kaupunginnimeä lainkaan, osalla puolestaan on jokin muu maantieteellinen nimi:
o. Saint Praha
- t. Aziza Pristina
-- t. Aziza Kosovo
-- t. Aziza Kamenika (muunnos Kamenicasta)
- o. Amab Pretoria
-- t. Aziza Papeete
-- o. Piekna Abu Dhabi
- t. Doryn Philadelphia
- o. Thaz Palermo
t. Solanka Pamiers
- o. Solanka Moskva
- t. Solanka Paramaribo
o. Amab Petrozkoj
- o. Elfan Pavlovsk
- o. Piekna Pskov
- t. Abriko Pallasovka
t. Abriko Osaka
- o. Abriko Gaborone
- t. Abriko Zenova (muunnos Genovasta)
t. Piekna Irian Jaya
- o. Piekna Al-Riyad
- t. Piekna Ecuador
- t. Piekna India
- o. Piekna Cape Verde
- o. Piekna Kiribati

Maiden nimet (arabit)
Tämä linja sekoittuu osin tuohon kaupunkiennimien perheeseen, mutta alunperin on lähtenyt ihan itse liikkeelle oriista nimeltä Doryn Ghana. Sen viidestä varsasta neljällä on maan tai muun maantieteellisen paikan nimi:
o. Kabala Comores
- o. Abriko Cordoba
- t. Aziza Cameroon
- o. Thaz Congo
- o. Piekna Cape Verde
o. Kabala Palau
- o. Kabala Armenia
o. Solanka Grenada
- t. Haday Guadeloupe
o. Elfat Brunei

LOTR - nimet (arabit)
Toisin kuin monella muulla, tämän nimiperheen alkuunpanija on tamma, Cosmetik Galadriel. Edellämainittua Star Wars - perheeseen kuuluvaa Kaminoa lukuunottamatta kaikki Galadrielin varsat ovat saaneet nimensä Sormusten Herran ihmisten, paikkojen tai muiden vastaavien mukaan ja ne ovatkin Eomer, Pelennor ja Nazgul ja Pelennor tulee varsomaan vielä Elessarin.

Alkuaine - nimet (arabit)
Tämän alku on ori Thaz Terbium tai oikeastaan sen isä Tantalum GA, mutta Tantalumilla on vain yksi alkuaineiden mukaan nimetty arabivarsa eli Terbium. Toki varsalistalta löytyy myös morab-varsa Cesium Ion.
Terbiumilla on viisi varsaa ja kaikki nimetty alkuaineiden mukaan:
t. Syanid Helium
- o. Syanid Erbium
t. Taktik Thulium
o. Anjum Titanium
o. Korel Krypton
t. Uzac Neon

Tuntuu siltä, että arabeissa saattaa olla pari muutamin nimiperhettä syntymässä. Toisen ensimmäinen edustaja olisi jo edellä mainittu ori Piekna Al-Riyad, jonka varsat ovat Al-Raiz ja Al-Rawya.
Toinen saattaisi olla lähtöisin oriista Anjum Dar-Al-Baida, jonka ensimmäinen varsa on Dua-Al-Amna ja toinen varsa, jolla ei ole vielä sivua, tulee olemaan Duha-Al-Zukra.

Yhdysvaltojen osavaltioiden nimet (kalliovuortenponit)
Alkujuuri on suoraan Arizona Ion, joka sai nimen isänsä Grand Canyon Coyoten mukaan, Grand Canyon näet sijaitsee Arizonassa. Arizonan varsat olivat California, Alabama ja Vermont, jos tosin vain Vermont näi Ioniciin. Sillä oli varsat Kentucky ja Carolina ja Kentuckylläkin on orivarsa nimeltä Montana, sen tammavarsat on nimetty muuten.

Ohjelmointikielien nimet (kalliovuortenponi)
Nämä nimet alkavat tammasta nimeltä Java Ion. Javan varsoista toinen oli yllämainittu ori Alabama Ion, mutta toinen oli nimeltään Cobol Ion ja se jäi meille Ioniciin. Cobolilla puolestaan oli kaksi tammavarsaa, Dibol ja Assembly. Dibolin varsat olivat Coding ja Delphi. Codingilla on toistaiseksi yksi varsa, nimeltään ColdFusion ja lisää on tulossa. Assemblyn varsat ovat Adenine, Visual Basic, Unicon ja Algol. Adeninellakin on jo varsa nimeltään AppleScript, joten sen suvusta löytyy kolmesta polvesta jo näitä koodausnimiä.

Juomien nimet (kalliovuortenponit)
Nämä nimet lähtevät tammasta nimeltä Caipirinha Ion. Minulla ei ole enää mitään muistikuvia, miksi tamma aikanaan sai tällaisen nimen, mutta sen varsta nimettiin asiaankuuluvasti Caipiroscaksi ja Mojitoksi. Caipiroscalla on varsat Cava ja Cosmopolitan ja Cavalla Caribou sekä Cosmopolitanilla Cosmoquila ja More Wine. Mojitonkin ainoa varsa on nimeltän Daiquiri.

jalokivien nimet (puoliveriset)
Kohtalaisen uusi ja pieni nimiperhe alkaa alunperin tuonti-holsteintamma Rubinetta GA:sta. Sen varsat olivat Sancy, Gold'n Gems (ei jatka nimilinjaa toistaiseksi) ja Kohinoor. Sancylla on varsa nimeltä Briolette ja Briolettekin varsoi jo Ocean Dream Ion - nimisen varsan, joka meni Pemberleyihin.

Ydinkoe - nimet (puoliveriset)
Tämä nimilinja alkaa tamma Bikini Ionista jonka varsat saivat nimet Crossroads ja Mururoa. Crossroadsilla ei ole varsoja, mutta Mururoan kaksi varsaa ovat saaneet nimet Arikaree ja Area 51 (ei varsinaisesti ydinkoealue?).

1 kommentti:

Riksu kirjoitti...

Nimien keksiminen tuo mulle itselle suurta huvia, ja on hauskaa nähdä että monella muullakin (varsinkin laukkapuolella) löytyy nimiperheitä. Meiltä Escanorista löytyy Scarlettilaiset, Bloodylaiset jne. Nimet eivät jatku yhtä selkeästi kuin teillä, vaan nimeän ennemmin hyvin laajan teeman kautta. Koska mulla ei ole omaa blogia, pakkohan tähän on purkaa koko vyyhti, kun nyt aloitti.. ;)

Scarlett-perhe on lähtöisin SAI-hevosesta Scarlett Glow, jonka ostin jostain showboardilta. Nimi miellytti itseäni ja usein valitsen varsoille emän/isän nimestä jotain. Joten siten syntyi sitten Scarlett-linja, jossa hevosten nimet liittyvät punaiseen / lämpimään / valoon / alkaa A:lla (esim. Amberlightilaiset ja Afterglowlaiset).

t. Scarlett Glow
- t. Scarlet Maple ESC
- t. Amberlight ESC
-- t. Amaranthine ESC
-- t. Miss Cadaverous ESC
-- t. Amberry Ace ESC
-- t. Flash of Amber ESC
-- o. Cool Accord Cron'
-- o. Phailight Cron'

- t. Scarlett Dawn ESC
-- t. Scarlett Cat Cron'
-- t. Scarlett Fever Cron'

- o. Scarlett Honour ESC
- t. Afterglow ESC
-- t. After Dawn ESC
-- t. Azura ESC

Bloody Mary oli tuontihevonen, joilla aloittelin Escanorin toista kautta. Ikinä se ei oikeastaan juossut, mutta tuotti järkyttävän määrän jälkeläisiä ja itselleni henkilökohtaisesti tämä linja on hyvin tärkeä. Sen vuoksi ainakin kaikki itselle jääneet ovat "verisiä" ;)

Harmittavasti linja ei ole jatkunut kuin Flirtin kautta, kun suurin osa Maryn varsoista myytiin muualle ja tallit lopettivat. Olen pohtinut, jos ottaisi osan Bloodylaisista takaisin että saisi jalostuksen käyntiin, mutta toisaalta.. Tuntuisi ilkeältä sellainen.

t. Bloody Mary
- t. Bloody Flirt ESC
-- o. Bloody Mr. Flirt
-- t. Double the Fall ESC
-- o. Bloody Imagination ESC
-- o. Bloodyrum ESC
-- t. Technical Flirt ESC
-- t. Bloody Faith ESC
-- o. Bloody Pirate ESC
-- o. Bloody Escape ESC

- o. Bloodthirst ESC
- t. Bloody Prayer ESC
- t. Bloody Snap ESC
- t. Acrophobia ESC
- t. 99 Dreams ESC

Sitten on vielä lyhyempi nimiperhe, joka lähtee joltain showboardilta ostetusta hevosesta Ana Kerona.

t. Ana Kerona
- t. Ana Rica ESC
-- t. Ana Wind ESC

Näiden kahden päänimiperheen lisäksi meiltä löytyy "pareja", eli hevosia, joiden nimet täydentävät toisiaan. Myös osa hevosista on saanut sanonnan nimekseen, kuten Five by Five ESC tai Nevermind ESC.

20.1.2010 t. Double the Fall ESC
22.1.2010 o. Twice the Pride ESC

24.2.2010 t. Brianá ESC
25.2.2010 o. Brian Dhú ESC

29.01.2008 o. One Down ESC
16.2.2008 t. Two to Go ESC

Ja sitten löytyy tämä Elder Scrolls-setti, joka ei ole lähtöisin mistään tietystä hevosesta, vaan ovat samaan aikaan syntyneitä:

CAS XXII
t. Nerevarine ESC
o. Solitude ESC
o. Akatosh ESC
t. Azura ESC
t. Kynareth ESC
t. Boethiah ESC

Pahoittelen tästä bloginne räikeästä hyväksikäytöstä :D Hyvin mielenkiintoinen aihe mielestäni, koska nimi on puoli virtuaalihevosta. Mulle nimi on hyvin tärkeä, ja lataan usein "hyvännimiselle" hevoselle paljon enemmän odotuksia. Harva ne lunastaa, mutta esim. Skyrider ne lunasti täysin. Nimistä ja nimeämisestä tykkäisin lukea, ja kirjoittaa, enemmänkin.