perjantaina, joulukuuta 02, 2011

Joulukalenterin luukku 2: keksityt hevoset

Hevosten "tuominen" eli keksiminen on osoittautunut yllättävän hankalaksi virtuaalimaailmassa. Olen sivusilmällä seuraillut ht.netissä käytävää keskustelua tuontihevosista ja tuomisesta enkä ihan aika jaksa ymmärtää.

Usein näkee topikkeja, joissa pyydetään tuomaan hevosia ja joskus niihinkin on tullut itse vastailtua, silloin kun aktiivisemmin pyörin siellä. Nykyisinhän Gin hoitaa pääosan meidän PR-hommista. Oudoimpia ovat kautta aikojen olleet ne pyynnöt, joissa kerrotaan jotain tämänkaltaista: "Haluaisin 135-senttisen kiltin ruunikon nf-tamman, joka on syntynyt Britanniassa ja on nyt 3-vuotias. Toisitko minulle sellaisen?" Mitäs siinä tarvitaan enää oikeastaan muuta kuin nimi hevoselle ja mahdollisesti vanhempien nimet? Ne kun vielä keksisi, niin siinä olisi jo hevosen perustiedot kasassa eikä mitään "tuomista" tarvittaisi.

No juu, kukin tyylillään eikä tuo nyt vielä niin hullua ole. Hullumpaa on se, että tuollaiseen viestiin vastaa joku, keksii hevoselle kivan nimen, kopioi muut tiedot aloitusviestistä, keksii vanhempien nimet ja osaa vielä tällätä EVM-merkinnän niiden perään, kirjoittaa luonteen kuvailuksi "kiltti ja rauhallinen" ja kaiken tämän suunnattoman vaivannäön jälkeen pyytää, että uusi omistaja muistaisi mainita hänet maahantuojana hevosen sivuilla. Miten nimenkipeitä ihmiset ovatkaan! Eihän tämä "tuoja" tehnyt oikeastaan mitään kuin keksi sen nimen ja silti pitää oma nimi saada hevosen sivuille siitä hyvästä.
Meidänkin kasvateille kysellään toisinaan nimiehdotuksia muilta ihmisiltä, joten pitäisiköhän tällaisten kasvattien perustietoihin lisätä seuraavanlainen rivi: "Sylikummi: nimenkeksijä"?

Asia ihan erikseen on tietysti se, jos joku pyörittää tuontitallia tai -foorumia, jonne keksitään uusia hevosia ja niitä saavat halukkaat sieltä ostaa ja vaikka välillä keksittäisiin hevonen ostajan tilauksesta ja toiveesta. Tällaisessa tilanteessa ymmärrän sen, että hevosen sivuille halutaan tuojan nimi ja linkki, koska se on sen tallit/foorumin "liiketoimintaa" ja jokainen sieltä myyty hevonen voi toimia jonkinlaisena mainoksena, samalla tavoin kuin kasvatin sivuille kuuluu linki kasvattajatallille. Yleensä tällaiset tuontitallit kuitenkin näkevät hieman enemmän vaivaa hevosten keksimisen eteen kuin vain sen verran että nimen keksivät.

Sen myös vielä jotenkin ymmärtää, jos kasvattaja haluaa kasvatilla kilpailtavan ja muutenkin oltavan aktiivisia, mutta että tuontihevosille asetetaan samanlaisia toiveita. Ei sitä niin kovin montaa viikkoa ole, kun luin em. foorumilta miten hevosia tuoneet kuorossa valittelivat, että kun heidän tuonnillaan ei ole tehty mitään ja onkohan se edes sivuja saanut ja kuinka heille ne satunnaiset tuontihevoset ovat ihan yhtä tärkeitä kuin omat kasvatitkin. Lyömättömänä perusteluna oli luonnollisesti se, että kun tälläsi sille tuonnille niin kivan nimen, jolle olisi ollut käyttöä omallakin tallilla.
Lapset, täti opettaa: jos sinulla on mielessä kiva nimi, kirjoita se ylös ja käytä itse. Älä "anna" kaverille ja sitten itke perään, kun hieno nimi meni siinä.

Ja mitä tulee tuontihevosilta vaadittuun aktiivisuuteen, niin se jos mikä saa ainakin minulta niskakarvat pystyyn. Tuontihevoset ovat kivoja juuri siksi, että niiden kanssa ei ole kukaan huohottamassa niskassa ja vaatimassa suorituksia vaan että niiden kanssa taa tehdä tai olla tekemättä mitä vain. Se, että joku itkee foorumilla kuinka hänen tuomansa hevonen unohdettiin ihan täysin, ei tietysti vaikuta periaatteessa mihinkään, mutta voi luoda kuitenkin paineita kilpailuttaa tuontihevosia.
Se jos mikä on väärin. Suvuttomat hevoset ovat yleensä arvokkaita jalostuksen kannalta ja niitä on aina liian vähän, joten jos nyt alkaa tulla yleisemmäksikin tavaksi vaatia myös niiltä aktiivisuutta (eli yleensä paljon aikaa vievää kisaamista), niitä halutaan ja voidaan hankkia entistä vähemmän. Pidemmällä aikavälillä kasvatus tulee kärsimään, jos pahasti käy ja ihmiset eivät opi itse keksimään hevosia, joilla ei tarvitse kilpailla.

Me kuitenkin lupaamme, että meiltä saa ostaa aina sekä suvullisia että suvuttomia hevosia, joilla ei tarvitse kilpailla eipä ylipäänsä tehdä muuta kuin sivut.

2 kommenttia:

Eetuperkele kirjoitti...

Itelläni toimii tuontitsydeemit Vecnossa niin, että miulla on WordPad-tiedosto täynnä valmiiksi tehtyjä tuonteja kuvineen. Kun miulta tuontihevosta pyydetään ja toiveita esitetään niin valitsen vain tiedostosta sopivimman -aina ei tuonti siis vastaa toiveita, mutta koen homman siten hitusen kivemmaksi ja "jännittävämmäksi" kuin tosiaankin vain keksiä nimi ja suku hevoselle. Jos ei sopivaa tuontia halukkaalle löydy eikä tarjoamiani hevosia halua, niin sitten jääpi ilman -so easy.

En tiiä, miusta tuontihomma on muutenkin vähän hassua. Itsekin tuon tekejä vain siksi, että on kova hinku luoda hevosia mutta en halua tallia täyttää -täytän sitten sitä WordPadia. :D

Katja kirjoitti...

Allekirjoitan tämän niiiiin täysin. Ihan samaa olen miettinyt ja naureskellut. (Ja keksin itse omat "tuontini".)