lauantaina, helmikuuta 04, 2012

Ionic tunnetaan - mutta mistä?

Ht.netissä kyseltiin, että mitä eri rotuja kasvattajia talleja ihmiset muistavat noin lonkalta (ketju). Jokunen siihen nyt on vastannut ja vissiin kaikki ovat listanneet Ionicin harvinaisten rotujen kasvattajaksi. Kahdeksan vuoden työ on tuottanut tulosta ja Ionic tosiaan tunnetaan harvinaisten parissa puuhaavana tallina, mutta mietin yhtä kysymystä.
Kuinka moni näistä vastanneista osaa nimetä edes yhden harvinaisen rodun, jota Ionicissa kasvatetaan?
Vai onko se vain niin, että Ionic tunnetaan geneerisenä harvinaisten rotujen siittolana, mutta että niitä rotuja nyt sitten ei oikein tiedetä? Tiedetään että siellä nyt vain on paljon harvinaisia rotuja.

Jotenkin uskon, että meidät osattaisiin yhdistää aika hyvin venäläisiin rotuihin. Luulen ja myös totisesti toivon, että ainakin minun nimeni ja siinä samalla myös Ionic osataan yhdistää ahaltekeihin (okei, ne ovat Gin Ahaltekissa, mutta luulen että aika moni käsittää GA:n Ionicin alaosastona, mikä sinänsä ei ole hirveän väärä käsitys), mutta aika moni varmaan vetää mielessään viivan minun ja RBSH:nkin välille. Joku varmaan osaa lisätä listaan myös terskit ja budjonnyt, ehkä doninhevosetkin.

Amerikkalaisia rotuja meiltä varmaan myös osataan hakea, vaikka ainoat (tällä hetkellä) suuremmassa määrin kasvatettavat amerikkalaiset ovat kalliovuortenponit ja tennesseenwalkerit. Mutta onhan meillä aikamoinen liuta muitakin: saddlebredejä, morganeita, quartereita, painteja, paso finoja ja perunpasoja. Joku varmaan muistaa saaneensa joskus meikäläiseltä ripityksen ara-appaloosien ja pintabianien veriprosenteista, joten niitäkin meillä varmasti on.

Minulla on vähän sellainen kutina, että eurooppalaiset rodut ovat niitä, joita meiltä ei osata hakea. Puoliveriset, englannintäysiverinen ja friisiläinen eivät ole harvinaisia emmekä ole koskaan profiloituneet näiden parissa, vaikka kaikkia kyllä löytyy. Kuitenkin meiltä löytyy kaksikin isoa eurooppalaista rotua: knabstrup ja kladrub. Kaikkien aikojen kasvattien lukumäärässä knabstrupin edelle menevät vain arabi ja ahaltek ja kladrubikin keikkuu vuoden 2010 tilanteen perusteella sijalla 7. ja kun kyse on Ionicista, kasvattimäärät ovat suuria.

Ja sitten tämä hupaisa juttu: Ionicin ylivoimaisesti suurin kasvatusrotu on niinkin yleinen kuin arabianhevonen. Kasvattien määrä huitelee pitkälti yli 400 varsan ja on näiden joukossa useampia kymmeniä myytyjäkin hevosia. Harvempi kuitenkaan osaa imetä Ionicia varsinaisena arabisiittolana.

1 kommentti:

Amar kirjoitti...

Mulle tuli itseasiassa tuohon ketjuun vastatessani ensimmäisenä mieleen teidän kasvatusroduista juuri knabstrup ja kladrub! Paljolti kylläkin vissiin tän blogin ansiosta. Ja sitten noita amerikkalaisia askellajirotuja myös :)