tiistaina, heinäkuuta 01, 2014

Esittelyssä kuukauden valinnat

Heinäkuun olemattomissa helteissä valitsin esittelyyn angloarabi-ori Jurist Ionin, kisber-tamma Vissza a Feketen ja talleista salernonhevosia kasvattavan Projekti Feian.


Meillä on tässä viime vuosina innostuttu varovasti taas angloarabeista. Rotuhan kuului aikanaan Ionicin alkuperäisiin kasvatusrotuihin. Niitä syntyi kolmena ensimmäisenä vuonna yhteensä 12 varsaa, mikä ei nyt ole paljon, mutta jonkin verran kuitenkin, varsinkin kun tuolloin syntyneet kasvattimäärät olivat kaikkinensa pienemmät. Sittemmin rotu putosi pois virallisista kasvatusroduista, mutta satunnainen kasvatus kyllä jatkui. Ionicin historiassa ei montaa vuotta ole, etteikö olisi edes muutama anglo-varsa syntynyt.

Ei niistä angloista siis eroonkaan pääse. Tunnustin tosiasiat ja anglot ovat nyt taas kasvatuslistalla. Se on jalostuksessa monikäyttöinen rotu, kelpaa pv-jalostukseen, RBSH-jalostukseen, ratsuponijalostukseenkin, ja sitten kun meillä vielä on molempia kantarotuja, niin konstikos se on angloja kasvattaa? On pitkäsukuista, on lyhytsukuista ja kaikkea siltä väliltä.

Jurist on tätä tuoreempaa erää angloissa, sukua on vain yksi polvi. Sen isä on rotevansorttinen venäjänarabiori, emä puolestaan pinkkiläinen laukkahevonen, joka epäonnistui urallaan ja siirrettiin sittemmin Ioniciin ratsujalostukseen. Molemmat vanhemmat ovat jättäneet useita varsoja, isä pääasiassa arabeja, emä puolestaan miltei mitä vain, missä täysiveristä voi olla mukana, mutta Jurist on kummankin ainoa angloarabi-varsa.

Jurist itse ei ole vielä päässyt tammoja astumaan, mutta harva hevonen meiltä kuoppaan joutuu ilman varsoja. Juristille taatusti löytyy tarvetta monen eri rodun jalostuksessa.


Vissza a Fekete on yksi niitä harvoja hevosia, mitä meille on Alegresta hankittu. Sinänsähän Alegren idea on loistava ja toteutuskin melko toimiva, mutta jostain syystä olen kuitenkin vältellyt sitä... En ole ihan varma, että miksi. Välillä hevosilla on "nimiongelma" eli minusta nimet ovat epäsopivia roduille tai muuten vain sellaisia etten tykkää, mutta voisihan niitä itse vältellä. Luulisi Alegren kuitenkin olevan tällaisen rotufriikin päiväuni.

Kisber on meiltä löytyvistä unkarilaisista roduista suurin, viimeisessä laskennassa niitä oli 25 kappaletta, mutta silti aika moni on sukua keskenään. Siksi ei ollutkaan ihme, että Visszan hankin meille reilu vuosi sitten (vai Virginiako sen osti, en muista. Enivei.) Vissza on yhden orivarsan jo tekaissut Wild Horse Ranchin suvuttomasta oriista ja jatkoa pitäisi seurata meidän omien orien kanssa.


Ei liene vaikea arvata, miksi Feia valittiin kuukauden talliksi? Salernonhevoset! En ole varmaan ikinä nähnyt niitä virtuaalimaailmassa aikaisemmin. Nyt on sitten parikin tallia, jossa niitä ihan kasvatetaan, Feia ja Cremlin. Okei, eihän salerno ulkoisesti juuri peruspuokista eroa, mutta en ainakaan itse sitä laskisi noin rotuna peruspuokiksi. Ja siksi tekisi mieli hankkia muutama Italian-ihme itsellekin (no onhan meillä murgeja ja bardianponeja, joista yritän lähinnä päästä eroon).

Noin tallina Feia on siisti ja simppeli, sellainen, josta moni voisi ottaa kyllä mallia. Ulkoasu ja rakenne ovat mahdollisimman yksinkertaiset. Hevosetkin ovat meikäläisen mieleen, kaikilla taitaa olla ratsastuskuvat, luonnekuvaukset ovat todella lyhyet ja ytimekkäät, ja sivut ovat kaikin puolin muutenkin siistit.

Ainoa pahasti silmäänpistävä asia on sivujen tausta, joka leveällä näytöllä kirjaimellisesti vilistää silmissä. Kapeammalla näytöllä se ei näytä yhtään niin pahalta, ja jos se kovin häiritsee, Firefoxissa sen saa blokattua, jos selaimeen on asennettu AdBlocker: klikkaa hiiren oikeata taustakuvan päällä ja valitse "AdBlock Plus: Block image". Se avaa lomakkeen, jossa voit säätää filtteriasetuksia. Valitse "Blocking filter" ja "i59.tinypic.com/2s940vk.jpg" ja klikkaa "Add filter". Talli toimii oikein nätisti myös ilman tätä taustakuvaa.

- S

Ei kommentteja: