Kaikkeen sitä törmää kun netissä surffaa. Taas jotakin hevosasiaa tonkiessani törmäsin käsitteeseen "North American Spotted Haflinger" ja pöyristyin: haflingerit eivät ikinä, ikinä, ikinä ole mitään spottedeja, tarkoitettiin sillä nyt sitten lehmän- tai tiikerinkirjavaa. Tai sitten ne eivät ole haflingereita. Tarkempi googlaus kertoikin, että kyseessä on risteytysrotu, jossa toisena osapuolena on haflinger. Tietoa rodusta tai käytännössä rekisteristä löytyy melko niukasti ja vain osa siitä on englanninkielistä vaikka rekisteri onkin perustettu Yhdysvaltain Ohiossa.
Jos oikein tulkitsin ja ymmärsin, North American Spotted Haflingerin (NASH) isän tulee olla testatusti homotsygootti tobiano paint ja emän puhdas haflinger. Näin jälkeläinen perii aina isältään tobianon värin. Ori voi olla myös tovero, ilmeisesti myös tällöin homotsygootti tobianon suhteen plus mahdollinen overo-väri siihen päälle. Eräs lähde kyllä mainitsee, että NASH:ssa esiintyy myös overovärejä, tällöin siis oriin ei tarvitsisi kantaa tobianoa. Ilmeisesti orien täytyy olla erikseen vielä hyväksytty NASH-jalostukseen, mutta kaikki haflinger-tammat kelvannevat ilman erillistä hyväksyntää (niiltäkin edellytetään DNA-testiä puhdasrotuisuuden todentamiseksi).
Tästä syntyneitä NASH-varsoja saa risteyttää vain keskenään, ei takaisin painteihin eikä haflingereihin (tämä on minun mielestäni homman heikous, koska 1. polven NASHit ovat heterotsygootteja tobianon suhteen ja kahden sellaisen risteyttäminen keskenään tuottaa 25% todennäköisyydellä yksivärisen varsan). Oriit täytyy hyväksyä NASH-jalostukseen, mutta kaikki tammat ovat hyväksyttyjä. Väriltään NASH:n pitää olla siis lehmänkirjava, säännöissä määrätään, että hevosella on oltava vähintään yksi vähintään 200 neliötuuman (1290,32cm2) valkoinen alue rungossa tai kaulalla, polven/kintereen yläpuolella. Pohjaväriä ei ole rajoitettu, yleisin on tietenkin rautiaankirjava, mutta paint-isältä voi periytyä muitakin värejä, myös erikoisvärejä.
Värin ja periytymisen lisäksi tietenkin rakenteelta vaaditaan tiettyjä asioita. Valitettavasti löysin rotumääritelmän rakenneosuuden vain tsekinkielisenä ja Google Translator ei ihan aina selviä näistä kunnialla. Tämän verran kuitenkin pystyin siitä päättelemään:
– Kuiva pää, suora profiili
– Selkeät leukaperät
– Suuret, kauas toisistaan asettuneet silmät, eloisa ilme
– Laajat sieraimet
– Sopusuhtaisen kokoiset korvat, ei liian pitkät tai leveät
– Pitkähkö, kaareva kaula
– Kaula liittynyt hyvin lapoihin
– Loivat lavat
– Säkä liittyy sulavasti selkälinjaan
– Lanteen tulee olla vahva
– Ristin tulee olla samalla korkeudella kuin säkän korkeimman kohdan
– Takaosa pyöreä ja lihaksikas
– Hyväasentoiset jalat
– Yleisvaikutelma symmetrinen ja harmoninen
Käytännössä tämä kuulostaa paljolti siltä, että halutaan luoda lehmänkirjava, jossain määrin haflingerin kaltainen pienehkö, tiivis ja jalohko hevonen. Mitä olen kuvia nähnyt näistä risteytyksistä (yleensä 1. polven risteytyksiä), niin aika mukavannäköisiä hevosiahan ne ovat.
Pitäisikö virtuaalimaailmassa sitten alkaa kasvattaa omia "Virtual Spotted Haflingereita"? No, ei sitä kai kukaan estäkään, onhan tuo aika mielenkiintoinen kokeilu sinänsä. Itselläni ei olisi kyllä ensimmäiseksi tullut mieleen yhdistää paintia ja haflingeria, mutta eipä ole eka kerta kun nimenomaan Yhdysvalloista tulee vastaan jotain oudolta kuulostavia risteytyksiä.
Lähteet
NASH: Information
NASH: testování koní a registrační pravidla pro uchovnění ročních a dvouletých hřebců
O plemeni NASH
Pro chovatele v ČR
Registrace hříběte v N.A.S.H. Registry, USA
– S
Onpa outo, mutta hauska! Voin vaan kuvitella miten tämän on joku keksinyt, tallissa on varmaan ollut juurikin oma paint-ori ja oma haflinger-tamma ja on harmittanut, kun jälkikasvu ei pääse mihinkään järkevään rekisteriin... :D Perustetaanpa oma rotu kun varsa on ihan kivan värinen ja oloinen muutenkin!
VastaaPoistaJuuri näin siinä todennäköisesti on käynyt :) Eikä ole ensimmäinen kerta kun nimenomaan Yhdysvalloista löytyy tällaisia oudohkoja yhdistelmiä ja niille rekistereitä. Tokihan erilaisia haflinger-risteytyksiä teetetään muuallakin maailmassa, arabo-hafinger lienee se parhaiten tunnettu, mutta muitakin näkee kyllä. Siinä ei sinänsä ole siis mitään uutta, vaikka minulla onkin sellainen kutina, että kotimaan kasvattajat ja yleisestikin Euroopan haflinger-piirit saattavat vierastaa kaikkea muuta paitsi noita arabi-risteytyksiä.
VastaaPoistaItse taas surffaillessa löysin Spotted Draft Horsen, siis kirjavan työhevosen! Huonosti ymmärsin noita tekstejä mitä löysin, mutta jalostukseen hyväksytään kuusi työhevosrotua: american cream draft, percheron, belgian työhevonen, clydesdalen hevonen, shire ja suffolkin hevonen. Onko toisena osapuolena sitten paint vai mikä? Huonosti kyllä tietoa löytyi tästäkin rodusta.
VastaaPoistaCurlykasvatuksen myötä olen löytänyt myös sellaisen yhdysvaltalaisen rodun kuin curly fox trotter, eli american curly horsen ja missouri fox trotterin risteytys. Tätä tekisi mieli itsekin Mustangissa kokeilla, vaan pitää ensin perehtyä tuohon jalostukseen miten se toimii reaalimaailmassa.
Katariina K, Spotted Drafteja on virtuaalimaailmaankin yritetty tuoda muutama vuosi sitten, olisikohan ollut Tijuana, joka niistä oli innostunut vai joku muu. Niillä oli virtuaalimaailmassa omat jalostussääntönsä, sallitut kylmäverirodut saattoivat olla nuo luettelemasi (mahdollisesti ACD ei ollut listalla) ja väri tuli paint-risteytyksiltä.
VastaaPoistaReaalimaailmassa NASHDA hyväksyy juurikin nuo rodut kylmäverisistä, mutta rekisterisäännökset eivät ole ihan tarkat siitä, mitä saa käyttää sitten sitä kirjavuutta tuomaan. Paint ja pinto mainitaan ja vielä erikseen se, että suvusta ei saa löytyä appaloosaa, ponirotuja, aaseja/muuleja, eikä askellajihevosia. Hevosessa saa ymmärtääkseni olla maksimissaan vain puolet jotain muuta kuin kylmäveristä, ja premium-kategoriaan se menee, jos suvussa on 7/8 tai enemmän kylmäveristä. Irlannincobeja ei sallita ainakaan premium-hevosten suvuissa, mahdollisesti ei muutenkaan.
Sitten on SDHS, joka hyväksyy Drum Horset, jos niiden suvussa on maksimissaan 50% irlannincobia (Gypsy), muuten rotulista on samannäköinen.
Tuo Curly Haired Fox Trotter ei taida olla ainakaan kaikilta osin risteytysrotu vaan MFT:n joissain sukulinjoissa esiintyy kiharakarvaisuutta. Itse asiassa geenejä taitaa olla kaksi, toinen dominoiva, toinen resessiivinen. En ole itse perehtynyt näihin.