keskiviikkona, elokuuta 26, 2015

Mikä maa, mikä valuutta?

Välillä tulee hevosenostajilta kysymys, että missäköhän maassa meiltä ostettu kasvatti on syntynyt. He haluaisivat rekisteröidä sen ja jotta rekisterihakemus olisi mahdollisimman täydellinen, pitäisi tietää myös hevosen syntymämaa. Ja kun kaikilla muillakin hevosilla syntymämaa on, niin konsistenssin takia pitäisi se syntymämaa merkitä myös sille yhdelle ionicilaiselle.

Mielestäni nämä ovat ihan päteviä perusteluita, mutta homman ongelma on se, että meidän tallimme eivät sijaitse missään maassa. Kasvateillamme ei ole siis yksiselitteistä syntymämaata. Jo alusta asti Ionicin ja muidenkin tallien periaate on ollut se, että ne sijaitsevat virtuaalimaailmassa, paikassa jota ei ole olemassa. Tai ehkä omassa maailmankaikkeudessaan, Ionicillahan on sanottu olevan oma manner, ehkä nyt jo oma planeettakin. Aikaisemmin tällä asialla ei ollut käytännön merkitystä, kyseessä oli lähinnä ideologinen juttu, mutta nyt kun VRL:n rekisteriin voidaan ja halutaan syntymämaa merkitä, on siitä tullut pienimuotoinen ongelma nimenomaan kasvatieomistajille, kun vaihtoehtona ei tarjota virtuaalimaailmaa.

Yleensä kasvatinomistajien kanssa on päästy yhteisymmärrykseen asiasta, maaksi on saatettu merkitä vaikkapa Suomi tai kyseisen rodun kotimaa. Pinkin laukkahevosilla maa on saattanut olla myös Yhdysvallat, Ranska, tai Iso-Britannia. Suvuttomille tuontihevosille paras vaihtoehto on yleensä rodun kotimaa, RBSH:illa se on yleensä Venäjä. Pitäisi ehkä vastaisuudessa mainita myyntipostauksissa se, että syntymämaata ei ole määritelty, jos haluaa, sen voi itse päättää. Eihän sillä käytännössä ole juuri merkitystä.

Törmäsin näihin maa-asioihin itsekin taannoin, kun rekisteröin muutaman ratsuponin ja ratsuponihan on roduista ainoa, jolta tieto syntymämaasta vaaditaan, muilla se on vapaaehtoinen. Kyseessä olivat helpot ensimmäisen polven connemara-puoliveri-risteytykset, jotka täyttävät ihan suoraan suomalaisen ratsuponin polveutumismääritelmän. Harmittelin itse hieman mielessäni, että miksen ollut kirjannut ponien sivuille roduksi virtuaalista ratsuponia, joka on erillinen rotunsa VRL:n rekisterissä ja siltä ei syntymämaata vaadita rekisteröitäessä. Täyttäväthän ne ponit toki myös VRP:n jalostussäännön. Tällä olisin näppärästi kiertänyt syntymämaan merkitsemisen, mutta laiskana en jaksanut päivittää rotumuutosta ponien sivuille. Merkitsin syntymämaaksi sitten Suomen, se on yksinkertaista ja helppoa kaikille osapuolille. Tosin mielessä kävi kokeilla, mitä tapahtuu jos valitsen syntymämaaksi Surinamin tai Amerikan Samoan tai jonkin muun eksoottisemman kohteen. Olisi tullut ehkä bumerangina takaisin.

Omille kasvateille syntymämaata en siis merkitse rekisteröidessäni, mutta yleensä suvulliset tai suvuttomat tuontihevoset saavat syntymämaakseen rodun kotimaan. Tämä käytäntö juontaa siihen, että toisinaan olemme saaneet hylkäyksiä rekisteristä sen perusteella, että hevoselle pitää olla rekisterihakemuksessa merkitty kasvattajatunnus, kun sitä luullaan meidän kasvattamaksi, vaikkei se ehkä ole. Useimmilla tuontihevosillamme on GA-tunnus, joka on tuontitunnus, ei kasvattajatunnus, ja niillä voi tosiaan olla sukuakin. Tällaisten hevosten sivuilla lukee aina "Omistaja ja maahantuoja: Ionic" eikä kasvattajasta puhuta mitään, mutta siitä huolimatta kasvattajatunnusta toisinaan hieman virheellisesti vaaditaan. Oma perstuntuma on ollut se, että näitä turhia hylkyjä tulee vähemmän, jos tuontihevoselle on merkitty syntymämaa samalla kun omille kasvateille sitä ei merkitä. Kyseessä voi olla, ja todennäköisesti onkin, pelkkä sattuma, mutta silti tapa on jäänyt päälle.

– S

7 kommenttia:

  1. Herää kysymys, pitäisikö VRL:ään lisätä syntymämaaksi virtuaalimaailma ja suunnitella sille oma lippu :P

    VastaaPoista
  2. Minun mielestäni se ei olisi lainkaan hullumpi ajatus, olisi sitten vaihtoehtona sekin (tosin meille se aiheuttaisi sen ongelman, että rekisteröidessä omia kasvatteja tulisi vielä yksi valikko lisää täytettäväksi...). Samalla virtuaalisen ratsuponin voisi poistaa rotulistalta ja käyttää VRP:n rotumääritelmää niille rekisteröitäville poneille, jotka on ilmoitettu ratsuponeiksi ja merkitty syntyväksi virtuaalimaailmassa. Tosin nyt kun VRP on saatu omaksi rodukseen rekisteriin, niin ehkä parempi pitää se siellä.

    Lippu sen sijaan, no se voisi olla vaikka kokovalkoinen, ts. tyhjä tai jotain hyvin yksinkertaista, jos minulta kysytään, mutta tokihan oman lipun suunnittelu voisi olla ihan jännääkin.

    VastaaPoista
  3. Kyllä ne ratsuponit olisi varmaan voinut rekisteröidä vaikka Etiopiassakin syntyneeksi, jos haluaa ;D Ymmärtääkseni silloin sovelletaan suomalaisen ratsuponin polvetumisohjetta, jos kys. maan ohjeista ei ole tietoa. En tosin ole varma!

    VastaaPoista
  4. Anonyymi, tämä olisikin ihan järkevä tapa, jos näin menetellään noiden eksoottisempien maiden kanssa.

    VastaaPoista
  5. Itseasiassa nyt kun ratsuponit menee normijonon kautta, niin ratsuponeilla ei ole enää syntymämaa pakollinen tieto hakemuksessa vaan ratsuponit käsitellään samalla tavalla kuin muutkin hevosrekisterihakemukset :) Jos taas haluaa ratsuponinsa poniprosentin merkittäväksi ponin vh-profiiliin (mm. hötölässä on polveutumisen tarkastustopia joissa tarkastetaan polveutumisen oikeellisuus ja poniprosentti merkitään profiiliin) niin silloin syntymämaan tulee löytyä myös hevosen vh-profiilista.
    Ja tosiaan, ne ratsuponit joille ei ole tiedossa olevaa polveutumista, käsitellään suomalaisen ratsuponin polveutumisen mukaan eli juurikin esim. joku etiopilainen ratsuponi käsitellään suomalaisen mukaisesti :)

    VastaaPoista
  6. *lumienkuli*, kiitos tiedosta! Näistä ratsuponiasioista onkin ollut puhetta eri foorumeilla, mutten tiennyt missä asian kanssa mennään. Tosin rekisterilomakkeessa itsessään kyllä sanotaan ratsuponilla syntymämaa on pakollinen. Sen perusteella oletin että se todella on pakollinen tieto.

    VastaaPoista
  7. Ai, pitääkin infota Marsupientä että poistaa tuon tekstin hakemuksesta, hyvä kun tuli nyt ilmi :)

    VastaaPoista