sunnuntaina, elokuuta 02, 2015

Esittelyssä kuukauden valinnat

Kuukauden hevosvalinnat ovat vähän ponipainotteisia, mutta se on vahinko eikä liity mitenkään poninäyttelyihin (joita en ole ehtinyt juuri edes seurailla netin kautta). Kuukauden oriina siis esitellään nf Alexander Fleming Ion ja tammana welsh mountain Hugan Goch Fach Ion. Talli on sitten jotain muuta, nimittäin Muiston Suomenhevoset.


Alexander Fleming on emänsä Ionin Pionin ensimmäinen varsa ja Pioni puolestaan on oman emänsä Rosett's Lucetta GA:n esikoinen ja Lucetta puolestaan on meidän nyffilauman kantatamma, niin että Alexander on varhaisimpia nyffikasvatteja, mitä meillä on syntynyt. Muuten Alexander on suvultaan ulkopuolista, koska meillä ei ole suvutonta nyffioria toistaiseksi ollutkaan (menee kyllä tuontilistalle nyt kun asiaa tuli ajatelleeksi, Lucettasta saa vielä yhden varsan) vaan kaikkien Lucetan varsojen isänä on ollut vieras ori ja samoin Lucetan tammavarsoille on käytetty ulkopuolisia oreja. Tässä muuten syy, miksei Alexander ole vielä jättänyt Ion-varsoja: meidän kaikki tammat ovat olleet sukua sille! Asia tulee kuitenkin korjaantumaan tulevaisuudessa. Yhden Nerian-varsan isä Alexander kuitenkin on ja onkin muuten mahdottoman nätti tamma!

Nimi Alexander Fleming tulee samannimiseltä pioni-lajikkeelta, mikä tietenkin sopii emän nimeen. Älkääkä kysykö mistä Ionin Pioni aikoinaan tuli, mutta se kuulosti niin hauskalta, että pakkohan se oli käyttää.


Mitä voisin sanoa Huganista muuta kuin että se on uskomattoman kaunis? Aivan mielettömän upea poni, liioittelematon, tammamainen ja mounttimainen. Lisäksi sillä on myös erinomainen ratsuponin rakenne, asia mitä mounteilta ei tunnuta vaadittavan niin tiukasti kuin B-sektiolta, mutta mitä itse kyllä pidän tärkeänä ja tavoiteltavana asiana.

Ja suku! Sitähän nimittäin riittää varsinkin emänisän puolelta. Emän sivuilla on listattu sukua niin pitkälle kuin sitä löytyy, monista on vielä jotain linkkejäkin olemassa. Suku on vanhaa, on Liinua, Laaksoa, Blue Angelin hevosia. Vanha suku voi tietyissä tilanteissa olla ongelmallinen, koska suvusta voi tulla vastaan jotain epämääräistä kun tarpeeksi vanhoihin sukupolviin mennään. Huganin emänisän suvusta löytyy näitä ongelmatapauksiakin, kuten esimerkiksi ori Red Knight, joka 145-senttisenä on rankasti ylikorkea mountiksi. Muitakin ylikorkeita poneja suvusta löytyy, mutta niiden lisäksi sieltä löytyy myös ori Gretton Butterfly, joka on merkitty welsh B:ksi! Mountainin suvussa ei saisi muita sektioita olla... Tämä ei ollut mieluinen yllätys, kun aikoinaan sukua selvittelimme, mutta keskustelimme muutamankin welsh-harrastajan kanssa asiasta ja yleinen mielipide oli se, että antaa mennä vain mountainina, kyseinen ori on Huganin suvussa 8. polvessa ja jos reaalimaailma mountainien sukuja aletaan tutkia, eivät nekään aina ole ihan 100% puhdasta mounttia, 1900-luvun alkupuolelta löytyy mountaineja, joiden toinen vanhempi on jotain muuta sektiota (esimerkkeinä vaikka Llwyn Flyaway ja Star). Niin että jos tällaista on menneinä vuosikymmeninä tapahtunut reaalimaailmassakin, niin ehkä sen sietää myös virtuaalimaailmassa. Kysehän on varmastikin ollut tiedonpuutteesta.

Huganiakin pitäisi käyttää jalostukseen, mutta omasta tallista ei sille oria löydy. Kaikilla on suvussa toinen tai molemmat meidän nykyisten mounttien kantaponeista, Austin Dawn (Huganin isä) tai Aufania Dawn (Huganin emänemä). Pitkä- ja erisukuista mounttioria siis tarvittaisiin. Loppuun siis deitti-ilmoitus: jos sinulta löytyy sellainen, kerro ihmeessä. Täällä odottelisi hemaiseva, siis todella hemaiseva, tammaneiti. Plussaa jos väri on jokin muu kuin kimo, mutta ei tässä asiassa turhan tarkka kannata olla.


Joo kyllä. Muiston Suomenhevoset on nimensä mukaisesti suomenhevostalli. Hevosetkin niitä yleensä paheksumiani laatuarvostelu-trimmattuja kopukoita. Entäs sitten, Muisto on silti kiva talli. Ja myös persoonallinen, kuten myös ainakin osa hevosista. Luonne-suosikkini löytyy ruuna Muiston Baarikärpäseltä, nimi-suosikki on Muiston Mökyööli, väri-suosikki luonnollisesti voikko Tiilikan Perhosten Yö, ja suosikki-suku löytyy tammalta Suhinan Taivaallinen, jonka isä on FNS Eepos, ori, joka jossain elämänsä vaiheessa asui Ionicissakin.

Muiston sivuilla sanotaan tallin keskittyvän vanhojen sukulinjojen säilyttämiseen ja siltä hevoslauma näyttääkin: suvuista löytyy paljon sellaisia nimiä, joille Virginia hihkuu innoissaan (ei Ginkään niin pöntössä elänyt ole, etteikö senkin muistiin olisi tarttunut vanhoja, kuuluisia suomenhevosnimiä virtuaalimaailman alkuhämäristä). Tämä on nykyisessä virtuaalimaailmassa ehdottoman kunnioitettavaa, kun kovin moni tuntuu pitkiä ja vanhoja sukuja suorastaan kammoavan. Ja omasta kokemuksestani tiedän, että on helpompiakin asioita kuin puljata monipolvisten sukujen kanssa.

Muutenkin Muisto on laadukkaan oloinen talli, ulkoasussa tai sisällössä juuri mikään asia ei pistä silmään negatiivisesti ja kuvat ovat kautta linjan kivat. Nämä ansiot riittävät minusta komeasti kuukauden tallin arvonimeen! (plus että Muistoon ostettiin taannoin Ionicin ensimmäinen suomenhevoskasvatti)

–S

Ei kommentteja: