Tennesseenwalkerien väreistä on blogissa puhuttu säännöllisen epäsäännöllisesti, listattu esiintyviä värejä ja päivitelty niiden paljoutta. Tämä teksti jatkaa ihan samoilla teemoilla, sillä sain tuossa iltana muutamana päähäni päivittää kaikille tämänhetkisille walkereille kuvat! Siinä oli joltisestikin puuhaa, koska kuvattomia kuitenkin oli muutama kymmenen. Asioita ei helpottanut yhtään se, että erilaisia erikoisvärejä ja niiden yhdistelmiä oli tarjolla paljon ja kun joku on tällainen värinörtti kuin meikäläinen, kiusaukset ovat suuria... Valitettavasti kuvavarasto, vaikka laajahko onkin, ei aina tue näitä haaveita.
Tosin urakka antoi myös vähän uutta perspektiiviä väriasioihin: alkoi tuntua suorastaan mahtavalta, kun yhtäkkiä vastaan tulikin hevonen, jolla ei mikään erikoisväri ollut mahdollinen, että voi ja pitää mennä ihan perus-rautiaalla, -ruunikolla, tai -mustalla. Joskus sekin on ihan hieno asia!
No, värilista hevosmäärineen on tällainen kellonlyömällä 14.54 päivänä 20.10.15:
5 hevosta
musta
musta tobiano
4 hevosta
mustanvoikko
rautias
rautias sabino
ruunikko
ruunikko tobiano
voikko
3 hevosta
amber champagne
golden champagne
musta sabino
ruunivoikko
2 hevosta
classic champagne päistärikkö
classic cream champagne
golden cream champagne
mustankimo
ruunikonpäistärikkö
voikko sabino
1 hevonen
amber cream champagne
amber cream champagne päistärikkö
classic champagne
cremello sabino
golden champagne sabino
mustanvoikko tobiano
mustanvoikko sabino
perlino
rautiaanpäistärikkö
rautiaanpäistärikkö sabino
rautias tobiano
ruunikko sabino
rautiaankimo
ruunikonpäistärikkö sabino
ruunivoikko tovero (tobiano+sabino)
ruunivoikonkimo
voikonpäistärikkö
Pohjavärit jakautuvat aika tasan:
– mustapohjaisia värejä 26 kpl
– ruunikkopohjaisia värejä 23 kpl
– rautiaspohjaisia värejä 26 kpl
En tiedä pitäisikö tällaisen tasaisuuden olla ongelma. Olen jo vuosia sitten ollut huomaavinani sen, että walkereilla, samoin kuin jossain määrin myös saddlebredeillä (ja mahdollisesti muilla askellajiroduilla) jotenkin korostuu mustien ja rautiaiden määrät, ruunikko ei nyt ole tavaton, mutta jotenkin harvinaisempi. Esimerkiksi ruunivoikon walkerin kuvia saa metsästää kissojen ja koirien kanssa, voikkoja löytyy ihan hyvin. Mielestäni olin joskus näkevinäni tästä jonkinlaisen sivulausemaininnan jossain väreistä puhuvassa tekstissä, pitää yrittää kaivaa se esille. Ilmiö ei olisi genetiikan kannalta lainkaan vaikea selittää.
Erikoisvärien jakauma näyttää on tällainen (tovero on eroteltu sabinoksi ja tobianoksi):
– yksinkertainen voikko 23 kpl
– samppanja 16 kpl
– sabino 16 kpl
– tobiano 13 kpl
– päistärikkö 8 kpl
– kimo 4 kpl
– kaksinkertainen voikko 2 kpl
Hevosia on yhteensä siis 75, niistä lähes kolmannes (30%) on yksinkertaisia voikkoja, samppanjavärisiä ja sabinoita on reilu viidennes (21%), päistärikköjäkin yli 10%. Hevosia, joissa perusväriin yhdistyy useampi kuin yksi erikoisväri on 19 kappaletta.
Aika suuria prosenttilukemia, sanoisin. Pitäisiköhän alkaa vähitellen rajoittaa... Ei muuten mutta kun kuvien kanssa alkaa olla ongelmia.
– S
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti