sunnuntaina, marraskuuta 01, 2015

Esittelyssä kuukauden valinnat

Marraskuun kunniaksi esittelen seuraavat hevoset ja tallin:
Noble Poison Ion xx
Hledna Ion, ukrainanratsuhevonen
Marvellous Herrings


Noble Poison kuuluu suosikkeihini Ionicin täysiverisistä: lyhytsukuinen, koulupainotteinen, isokokoinen, ja vielä kiva kuvakin. Ainoa murhe onkin se, että kun sille ei oikein löydy tammoja! Tai no, kuten astutuslistasta näkee, sillä on jo parikin kivaa varsaa, knabstrup ja anglo-trakehner, mutta kun sille pitäisi omankin rodun varsoja saada! Meidän koulupainotteiset täysiveriset tulevat kaikki samasta suvusta kuin Noblekin tai sitten sukujen epätasaisuus on jo niin suurta, ettei sellaisia yhdistelmiä vain kykene tekemään. Asialle täytyy tehdä jotakin.

Kuvasta sen verran, että se on puolisoni ottama, kun kävimme muutama vuosi sitten Irish National Studissa, Kildaressa. Kuvan ori on jokin paikan siitosoreista, mahdollisesti Amadeus Wolf tai Lord Shanakill. Varastossa on noita laidunkuvia useampiakin, sekä oreista että tammoista varsoineen. Niitä on Ionicin hevosilla käytössä joitain, tunnistaa ©-tiedoista "ST" tai "KH" tai sitten on linkkiä jommankumman Flickr-albumeihin, joista ne taitavat olla saatavilla CC-lisenssillä. Vierailukohteena Irish National Stud on lämpimästi suositeltava, hevosten lisäksi siellä on pieni hevosaiheinen museo, japanilainen puutarha ja St. Fiachran puutarha. Dublinista pääsee junalla nopeasti Kildareen ja asemalta pitäisi olla kuljetus siittolalle. Toki sinne voi kävelläkin asemalta, matkaa on ehkä pari kilometriä.


Hledna sen sijaan on tehnyt jo varsin kivan uran oman rotunsa jalostuksessa: kolme varsaa vuodelta 2014 ja tänä vuonna on syntynyt kaksi lisää, sivuttomia vielä toki, mutta suvut ovat kivoja. Hlednan oma suku on ihan huomionarvoinen sekin, emä on Ionicin oma kasvatti omista tuontihevosista, isä taasen malibulainen ori.

Meidän ukrainanratsuhevos-kanta on kovin pieni, joten jokainen hevonen on huomionarvoinen, ei vain Hledna. Viime aikoina olen keksinyt sinne vähän uutta verta ja ostokannalla olen koko ajan. Kunpa kyseessä vain ei olisi niin harvinainen rotu! Tällä hetkellä Ionic taitaa kasvattaa ukrainalaisia taas ihan yksin, kun Malibu/Trzebielino lopetti eikä muita juuri ole ollut.


Marvellous Herrings iski minun tajuntaani jo ihan tallin alkuaikoina, kun alkoi VSN-näyttelyissä tulla vastaan tallin nimi ja upeita ahaltekejä. Sittemmin rotulistalle pääsivät myös puoliveriset ja tällä hetkellä vuoden tauon jälkeen uudelleen aktiiviseksi palannut mahtisilakka jatkaa puoliveristen ja ahaltekien kanssa. Toivottavasti tällä kerralla pitkään, suorastaan ikuisesti.

Ja tarvitseeko minun erikseen sanoa noista kuvista? Sanon kuitenkin: upeita kuvia upeista eläimistä. Niin puoliverisillä kuin erityisesti ahaltekeillä. Ooh! Voisin kuolata niitä aamusta iltaan, mutta niinhän minä taidan sanoa miltei mistä tahansa kuvista.

Noin muuten MH on toistaiseksi hieman keskeneräisen oloinen eikä käytettävyydeltään ihan viimeistelty, mutta se taisi olla Virginia, joka joskus lohkaisi, että talli on tasan niin kiinnostava kuin sen hevoset ovat. Ja tässä kohtaa mennään Herringsin kanssa selkeästi plussan puolella.

– S

Ei kommentteja: