sunnuntai, heinäkuuta 31, 2016

Meidän hevosten mukaan nimetyt LJ-preppilähdöt, osa 3

Laukkapuolella järjestetään joka CAS-vuoden lopulla kaikille ryhmille arvokilpailut, joihin voivat osallistua vain ne hevoset, jotka ovat saaneet osallistumisoikeuden sijoittumalla vuoden aikana järjestetyissä preppilähdöissä. Preppilähdöt jo itsessään ovat arvokilpailuita ja sinänsä arvokkaita. Osa preppilähdöistä on nimetty reaalimaailman esimerkin mukaan, mutta osa lähdöistä on saanut nimensä virtuaalimaailmassa vaikuttaneiden laukkahevosten mukaan.

Ilahduttavinta on se, että preppilähtöjen listaan on päätynyt useita meiltä lähtöisin olevia nimiä. Ajattelin näin kesän kunniaksi esitellä meidän "julkkikset". Kolmannessa ja viimeisessä osassa esittelen nelosryhmän hevoset ja Russian Cupin (RC) prepit. Vitosryhmän Fience Cupin preppejä ei olekaan meidän hevosten mukaan nimetty.


Gin Izumrud Handicap
Nimetty ahaltek-ori Gin Izumrudin mukaan
G2, 2300m (11,5F), hiekka, RC Classic prep

Izumrud on viimeisimpiä laukkahevosia, mitä Gin Ahaltekissä on syntynyt. Se oli tilausvarsa Taijalle Il'yaan, taisipa olla Taijan itsensä valikoimat vanhemmatkin oriilla. Meillähän on ollut useita varsin hyvinkin menestyneitä laukka-tekkejä, joten Taijan ei tarvinnut tyytyä mihin sattuu karvaturreihin. Sen molemmat vanhemmat ovat startanneita, isä G1-voittaja, emä G2-voittaja. Toisesta ja kolmannesta polvesta löytyy laukkatekkejä ja paikoin vielä kauempaakin. Ja onpahan joukossa joitain Grade-voittajiakin.

Suvusta voisi jaaritella romaanin verran, mutta tyydyn poimimaan sieltä nyt vain muutaman nimen. Ensinnäkin isä Gin Isastopolos, todellakin G1-voittaja kohtuullisella statistiikalla (20: 5-4-4-2). Izumrud on kuitenkin Isastopolosin ainoa orivarsa, ainoa tekkevarsa, ja ainoa laukoissa startannut varsa. Isastopolosin emänisä on osto-ori Ganymede BHE, yksi menestyksekkäimmistä alkuaikojen laukka-tekeistämme. G1-voittaja sekin on, statistiikat ovat kuitenkin melko vaatimattomat.

Izumrudin emänisä on Gin Akim, myös G1-voittaja, mutta huomionarvoinen erityisesti siksi, että se teki todella pitkän uran, 40 starttia. Voitto- ja sijoitusprosentit toki kärsivät moisesta, mutta rahaa se sai miltei kaksi miljoonaa. Tuohon aikaan se oli kova summa nelosryhmäläiselle, varsinkin kun niille ei vielä mitään arvokilpailuita järjestetty.

Izumrud sen sijaan pesee 6-0 sukunsa, jos katsotaan sen numeroita. Uran statistiikka on 12: 5-5-2-0, mikä tarkoittaa sitä, että ori ei jäänyt kertaakaan kolmatta huonommalle sijalle ja että se voitti 41,67% lähdöistään. Kuitenkin näistä 12 startista se saalisti päälle 3 miljoonaa euroa. Keskimäärin se siis sai 264.700v€ jokaisesta startistaan. Se osallistui RC Classiciin kaksi kertaa, tuloksena voitto nelivuotiaana ja viisivuotiaana toinen sija. Molempina vuosina se voitti RC Classicin preppilähdön G1 Moscow Stakesin. Muistakin arvokisoista sillä on sijoituksia, tietenkin kun sillähän ei tosiaan ole muita kuin sijoituksia taulussaan!

Izumrud on siirtynyt jo jalostukseen ja jättänyt muutamia varsoja, sekä puhtaita tekkejä että RBSH-varsoja. Nämä ovat vielä nuoria, eikä toistaiseksi yhtään huippua ole joukossa, mutta toivottavasti se seikka tulee paranemaan ajan kuluessa.


Ganymede BHE Stakes
Nimetty ahaltek-ori Ganymee BHE:n mukaan
G1, 4000m (20F), hiekka, RC Distance prep

Ganymede tulikin mainittua tuossa ylhäällä jo ohimennen. Kyse on vuonna 2008 kilpailleesta G1-voittajasta, jonka statistiikat eivät ole kovin ihmeelliset, mutta pitkän uran se teki 28 statillaan. Voitto- ja sijoitusprosentit jäivät kuitenkin melko vaatimattomiksi, ensimmäinen alle 20% ja jälkimmäinen alle 70%. Rahaa kuitenkin on kasassa pari miljoonaa ja kuten sanoin, tuohon aikaan se oli kova juttu. Tuohon maailmanaikaan ei nelosryhmälle ollut vielä arvokisoja, joten Ganymede ei ole RC Distance-voittaja. Miten se sitten on saanut oman nimikko-preppinsä, en tiedä. Toki se oli aikanaan merkityksellinen ja radoilla paljon nähty hevonen, ja myöhemmin se on ollut tärkeä jalostusori.

Kuten nimestä näkee, Ganymede on Knoxdalen kasvatti, se varattiin meille heti syntymänsä jälkeen loppuvuodesta 2007. Sen vanhemmat ovat molemmat suvuttomia laukkahevosia. Dsherenin sivut ovat kadonneet mitä ilmeisimmin jälkiä jättämättä, mutta monen ahaltekin suvussa se vaikuttaa edelleen. Se on G1-voittaja, mutta tarkempaa tietoa kilpaurasta ei ole jäänyt. Sillä on ainakin neljä varsaa, joista Ganymeden lisäksi ainakin tekke-tamma Ivanna BHE on startannut laukoissa ja on G1-voittaja myös.

Emä-Lishvara sen sijaan löytyy edelleen netistä. Se on G2-voittaja (joissain sukutauluissa lukee virheellisesti G1 senkin kohdalla) ja sillä on aika mukiinmenevä statistiikka. Lishvaralla on useita laukoissa menestyneitä varsoja, sekä puhtaita ahaltekejä että RBSH:ita. Minä henkilökohtaisesti pidän aina siitä, että jokin hevonen pärjää jalostuksessa sekä kolmos- että nelosryhmän puolella. Ymmärtääkseni myös Lishvara on melko yleinen nimi laukkapainotteisten ahaltekien suvuissa, tosin nykyään se näkyy jo melko kaukana suvuissa.

Ganymede jätti kuusi puhdasta tekkevarsaa, joista likimain kaikki ovat startanneet radoilla. Yhtä menestyksekkäitä varsat eivät ole olleet, ori Gin Evren on kyllä G1-voittaja ja tamma Gin Ginevra G2-voittaja. Kehnommin pärjänneiden varsojen joukossa on kyllä muutamia oikein kivasti menestyneitä siitoshevosia, esimerkiksi ori Gin Callistolla taitaa olla peräti kolme G1:n voittanutta varsaa.


Zephaniah KTN Stakes
Nimetty tersk-ori Zephaniah KTN:n mukaan
G1, 3900m (19,5F), hiekka, RC Distance prep

Zephaniah KTN (joka muuten kilpaili koko uransa nimellä KTN Zephaniah) on ostohevonen Cendarlesta, virtuaalimaailman toistaiseksi ainoasta lähestulkoon pelkkiin terskinhevosiin erikoistuneesta siittolasta. Harmi vain että sen sivut katosivat Websin alkaessa hukata vanhoja sivustoja ja Archivessakaan ei taida olla juuri mitään tallessa. Niinpä minulla ei ole mitään tarkempaa tietoa Zephaniahin vanhempien kisaamisista, muuta kuin se, että isä ei ole laukoissa startannut, mutta emä on G1-voittaja. Suvun toisen polven hevoset eivät välttämättä ole startanneet laukoissa lainkaan, luulen että olisin kyllä merkinnyt niiltä edes tasot ylös sukutauluun, mutta varma en voi olla.

Zephaniah teki melko pitkän uran, se juoksi neljänä kautena yhteensä 28 startissa. Prosentit ovat kehnonlaiset, mutta G1-voittaja on aina G1-voittaja ja puolitoista miljoonaa virtuaalieuroa on kiva juttu sekin. Zephaniah kilpaili suunnilleen samoihin aikoihin kuin Ganymede BHE ja Gin Akim, joten arvokisoja ei tuolloin vielä nelosille ollut. Knoxdale järjesti epävirallisen Knoxdale's Crownin, jonka Zephaniah voitti, päättäen uransa siihen.

Zephaniah jätti yhteensä yhdeksän varsaa, joista kahdeksan oli puhtaita terskinhevosia. Niistä suurin osa on startannut radoilla, mutta vain pari on oikeasti pärjännytkin. Joten kovin onnistunut siitosori se ei laukkapuolella lopultakaan ollut, mutta Ionicissa se on erisukuisuutensa takia erittäin arvokas jalostushevonen myös ratsupuolella (meillähän ratsuja ja laukkahevosia sekoitellaan suloisesti keskenään, suurin osa laukkahevosistammekin polveutuu ratsusuvuista).


Gin Akim Handicap
Nimetty ahaltek-ori Gin Akimin mukaan
G2, 3800m (19F), hiekka, RC Distance prep

No niin, Gin Akimkin tuli mainittua jo kertaalleen Izumrudin kohdalla. Akim todellakin teki pitkän uran radoilla, se kilpaili kolmivuotiaasta seitsenvuotiaaksi ja starttasi 40 kertaa. Prosentit ovat kehnonlaiset, mutta rahaa on kivasti, miltei pari miljoonaa. Akimin uran alku oli kyllä vähän takkuisa, kausista ensimmäinen on selkeästi heikoin eikä se nelivuotiaanakaan vielä juuri voittajakehiä kolkutellut. No, ei sen ura muutenkaan mitään jatkuvaa ilotulitusta ollut, mutta G1-voitto nyt kuitenkin on plakkarissa. Gin Akim on myös niin vanhoja hevosia, ettei Russian Cupia tuolloin vielä ollut olemassa eikä se ole näinollen voinut sitä voittaa.

Akimin isä Akeem BRA oli yksi meidän ihan-ihan ensimmäisiä laukkatekkejä, aloitteli kilpailemista jo vuonna 2007 (hitsi, 9 vuotta siitäkin). Akeemin voittoprosentti on kohtuullinen 25, sijoitusprosentti sen sijaan kehnohko 65. Itse muistan Akeemin erityisesti siitä, että se alkoi pärjätä kunnolla vasta vanhemmalla iällä. Akeem oli myös merkittävä jalostusori, sen varsoista lähti kuitenkin suurin osa maailmalle ja kun sivut ovat kadonneet, ei minulla ole tietoa niiden mahdollisista laukkasaavutuksista.

Akimin emä Gin Giuliana ei itse radoilla pärjännyt, mutta sen kuudesta varsasta 5 on grade-voittajia, kolme peräti G1-voittajia.


Gin Jacek Stakes
Nimetti ahaltek-ori Gin Jacekin mukaan
G1, 2800m (14F), nurmi, RC Turf prep

Sinänsä hauska, että Jacek on saanut nimensä nimenomaan RC Turfin preppilähtöön, kun ori itse ei kilpaillut nurmella kertaakaan. Vaan mitä pienistä ja jos totta puhutaan, taisi tuolloin olla nurmilähtöjä erittäin vähän tarjolla nelosille, jos lainkaan. Muutenhan Jacekin statistiikoissa ei moitteen sijaa ole, voittoprosentti on nelisenkymmentä. Sijoitusprosentti voisi toki olla hivenen korkeampi, se jäi 70:n pintaan, mutta kaikkeahan ei voi saada. G1-voittaja joka tapauksessa ja aikalaisekseen tämäkin on varsin rahakas kaveri puolentoista miljoonan saldollaan. Sehän on vain kaksi kertaa jäänyt ilman mitään rahoja.

Jacekin isä Gin Jadyn oli itsekin G1-voittaja hienoilla numeroilla, sekään ei montaa kertaa jäänyt ilman rahoja. Jadynin suku on kilpailematonta, mutta emälinjasta on lähtenyt useampiakin hienoja laukkahevosia, kuten vaikkapa ensimmäisenä esitelty Gin Izumrud, eikä isälinjankaan tuotto hassumpaa ole, muutamia tähtihevosia sieltäkin löytyy. Jadyn itse jätti muutamia Grade-voittajia.

Jacekin emä Bianka BRA:n isä KF Kronenträger on startannut laukoissa ennen grade-järjestelmän tuloa, statistiikat eivät ole lainkaan kehnommat, 20: 5-4-3-3. Myös Biankan emä GLB Elsha on startannut laukoissa, mutta sen menestys ei ole ollut kovin ihmeellistä. No, starttasi Biankakin kerran, tuloksena sija 5/10 ja 1000v€. Jalostuksessa Bianka sen sijaan menestyi, kolme varsaa, kaksi G1-voittajaa ja yksi G2-voittaja on jotain sellaista, millä voi kehuskella. Kun katsellaan varsojen jälkeläisiä, vastaan tulee useita hyvin menestyneitä laukkahevosia, joten Bianka on ollut merkityksellinen tamma sillä saralla. Niin ja muutenkin, onhan se hyvin erisukuinen meidän muihin hevosiin nähden.

Jacekilla itsellään on useampi varsa, mutta vain yksi niistä (tiettävästi) on startannut laukoissa muutamaa kertaa enempää. Se onkin sitten G1-voittajatamma Gin Kalliope.

–S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti