torstaina, elokuuta 04, 2016

Kuukauden valintojen esittelyt

Elokuussa valitsin seuraavat hevoset ja tallin esittelyyn:
– wB-ori Cwpan Warthol Ion
– x-tamma Amorica Ion
Goldoak Farm


Ei varmaan tarvitsisi erikseen mainita, että tässä ponissa kaikkein parasta on kuva. Mainitsen kuitenkin. Mielestäni rakenteessa näkyy sopivasti mountain-emän vaikutus, mutta on silti riittävän ratsumainen soveltuakseen B-welshille. Minulla on kuvassa esiintyvän ponin nimi kyllä ylhäällä, muttei saatavilla juuri nyt tätä kirjoittaessa, joten en voi tarkistaa kumman sektion edustaja kuvassa oikeasti on. Eipä silti, ei sillä niin väliä ole, kuva on tälle virtuaaliponille juurikin täydellinen! Cwpan on osallistunut myös yksiin VSN-näyttelyihin, tuloksia ei ole vielä tullut, mutten odota kovin kummoista tulosta. Pää on hivenen kääntynyt kameran suuntaan ja jotenkin minulle tulee aavistuksen takakorkea vaikutelma tuosta. Puhumattakaan toki siitä, että welsh-luokat ovat perinteisesti erittäin korkeatasoisia. Ei siitä niin kauaa ole kun yhdessä D-sektion luokassa jaoin peräti 7 parhaalle yli 40 pisteen tuloksia! Aivan poikkeuksellista minulle.

Vaan eipä Cwpanin tarvitse sukuaankaan hävetä. Sen isä on lopettaneesta Lai'esta oleva osto-ori, suvultaan puhdas B-sektion poni. Emä on meidän oma mountti-kasvatti ja emänisä Greenwich's Geraintin kautta sukuun saadaan vanhoja, legendaarisia nimiä welshien historian alkuhämäristä. Emän sivulla on sukua listattu pidemmälti, sen mitä olemme onnistuneet netistä löytämään. Mountainin käyttäminen B-sektion jalostuksessa kuitenkin kertoo sen, että meidän B-welshien lauma on kovin pieni eikä suvultaan aina niin sopivaa toisilleen. Minä nimittäin en kovin mielelläni käyttäisi mountainia B-ponien jalostuksessa, mutta kun vaihtoehtojakaan ei ole. Jos siis joltakulta lukijalta löytyisi suvullisia B-poneja, olisin erittäin kiinnostunut ostamaan niitä jalostusponeiksi. Mitä pidempi suku, sen parempi, paitsi jos sattuu olemaan kovin täynnä Ionicin poneja, mutta niitäkin kannattaa kyllä tarjota.


Amorica on poikkeus siinä mielessä, että yleensä yritän valita esittelyyn sellaiset hevoset, joilla olisi nyt edes kuva. Amoricalla ei kirjoitushetkellä ole, mutta noin muuten se on erittäin mielenkiintoinen tapaus. Tamma nimittäin palautui meille aivan vastikään VRL:n kautta, se on meidän oma kasvatti vuosikymmenen takaa. Amoricaa ovat sen omistajat tarjonneet meille takaisin vuosien mittaan parikin kertaa, mutta tuolloin sille ei ole tuntunut olevan käyttöä. Nyt totesin asiaa jälleen kerran kysyttäessä, että eipä tuolla kehnompi suku ole, ei lainkaan ja koska olemme muutenkin heittäneet VHKR-ikääntymisen jotakuinkin romukoppaan, voisimme siis ottaa vanhan tamman takaisin, teettää sillä pari varsaa ja kuopata kunniallisesti.

Vanhasukuisella tammalla on toki vanhat vanhemmat, sellaiset joita ei enää näe hevosten suvuissa kovinkaan lähellä. Muuten tuo ei angloarabina ole suvultaan mikään erityisen eksoottinen. Toki se on isänsä Salah Ad-Din Ionin ainoa angloarabivarsa, joten siinä mielessä kyllä, mutta emä Raincome's Amien toista varsaa, xx-tamma Aminda Ionia on käytetty angloarabijalostuksessa jonkin verran. Mutta viis siitä, tuollainen lyhyt ja muutenkin kiva suku on tervetullut meille ja kuten varsalistasta näkyy, Amoricalle on löytynyt jo sulhasia. Parin täysiverioriin kanssa se saa angloarabivarsoja, sitten on yksi trakehner-ori ja yksi muu puoliverinen.


Goldoakin kanssa täytyy taas esittää se sama laulu, että sivujensa mukaan talli on ollut pystyssä muutaman vuoden, mutta minä en ole tiennyt mitään enkä voi käsittää miksi. No, on se tietysti voinut joskus vilahtaa jossain, mutten ole kiinnittänyt siihen erityisempää huomiota. Jotenkin tuntuu siltä, että näitä western-talleja on viime aikoina putkahdellut tietoisuuteeni aika usein eikä ole mitenkään harvinaista, että löytää ht.netistä myyntitopikin western-roduista, mutta en nyt ainakaan vielä menisi sanomaan että elämme jonkinlaista western-buumia.

Ja kivahan se on, että aiemmin melko harvinaisia quartereita ja painteja aletaan omistaa, jalostaa ja kilpailuttaa. Nämä ovat hienoja rotuja, vaikka meillä aina jääneet vähän lapsipuolen asemaan, paintit varsinkin kun kuvien kanssa on lieviä ongelmia (voin nimittäin kertoa, että erikoisvärien sotkeminen lehmänkirjavuuteen tuottaa välittömästi harmeja). Goldoakinkin hevoset ovat erittäin hienoja yksilöitä, vaikka tallissa ei ollakaan lähdetty erityisesti kikkailemaan erikoisvärien kanssa. Jos minun pitäisi valita suosikkini tallin hevosista, se olisi kovin vaikeaa. Quarter-ori Atacosa Apache olisi listalla varsin korkealla kyllä.

–S

3 kommenttia:

Tinúvel VRL-05594 kirjoitti...

Mulla olisi 3-polvinen wB tamma Tuiskulan Eurwen ja tämän tytär DD Elwing (+ 1-polvinen Awena Rewa), joista olisi mahdollista saada welsh B-varsoja. (:

Anonyymi kirjoitti...

Welshin kuvassa on oikeasti sektio C :D http://www.sukuposti.net/hevoset/bairdmoor-pegasus/1383231
Mutta hauska nähdä miten kokeneellakin näyttelytuomarilla menee joskus sormi suuhun näiden kanssa ;)

S + Gin kirjoitti...

Tinúvel, kiitos tarjouksesta, taidankin lähestyä sinua mailitse tästä asiasta.

Anonyymi, niinhän tuo olikin! Muistelin tätä bloggausta kirjoittaessani, että jotain kummaa tuossa hevosessa ja kuvassa oli, kun vain muistaisin että mitä. Yritin Sukupostin kuvahaullakin etsiä sitä, mutta enpähän tajunnut hakea C-welshejä. Mutta niin tai näin, tosi nätti kaveri on kyseessä ja aion kyllä pitää tuon kuvan meidän B-ponilla kun se on kerran ainakin minun mielestäni niin sopiva (vaikka kuvassa nyt C onkin).