Tämä postaus on saanut innoituksensa samannimisestä viestiketjusta ht.netissä (Kun virtuaalitallin nimi on jonkun sukunimi). Siellä asiaa on jo pohdittu yli 50 viestin verran eikä tämä blogiteksti varsinaisesti tuo mitään uutta asiaan.
Periaatteessa virtuaalitallin nimeä ei rajoita mikään. Virtuaalitalli ei ole yritys eikä muu kaupallinen toimija eikä se ole sukunimi eikä mikään muukaan asia, jonka nimeämiseen mikään laki, asetus, tai käytäntö puuttuisi. Ainoa rajoittava instanssi on VRL, jos haluaa tallinsa rekisteriin, mutta sekään ei ole tietysti pakollista. Tai no, tarkemmin katsoessani en löytänyt VRL:n tallirekisteriosiosta mitään mainintaa siitä, että tallin nimen tulisi olla hyvän tavan mukainen eikä sisältää loukkaavia, väkivaltaan, huumeisiin tms. viittaavia nimiä. Tällainen sääntöhän on hevosten rekisteröintiohjeissa, mutta epäilen että samaa sääntöä sovellettaneen myös tallien nimiin. Syytä mielestäni ainakin olisi, vaikka enpä kyllä muista koskaan törmänneeni talliin, jonka nimi olisi mielestäni jotenkin ongelmallinen.
Sitten on toki olemassa määrittelemättömät asiat, kuten hyvät tavat, kohteliaisuus, ja muiden huomioonottaminen. Näiden perusteella ei ole välttämättä hyvä idea valita tallin nimeksi jonkun sukunimeä. Kunpa asia vain olisikin näin yksinkertainen! Entä jos sukunimi on samalla myös yleisnimi, kuten Saari, Metso, Niemi, tai Korpi? No, ainakaan minun logiikan mukaan tällaisten sanojen kieltämistä virtuaalitallien niminä ei voida mitenkään perustella. Oman logiikkani perusteella jättäisin moitteiden ulkopuolelle myös sanat, jotka on saatu yhdistämällä kaksi yleisnimeä, kuten vaikka Petäjäaho, Kuusimäki, tai Korpimaa. Mahdollisia yhdistelmiä on tietenkin loputtomasti, mutta mielestäni yhdistelmien uniikkius on aina vähän kyseenalainen, koska ne kantasanat eivät itsessään ole uniikkeja. Teoriassa kellä tahansa on mahdollisuus päätyä samaan nimeen yhdistämällä kaksi yleisnimeä ilman että sitä on kopioitu jostain muualta.
Ennen kaikkea luonto-aiheiset sanat tuntuvat olevan hyvin yleisiä mitä tulee suomalaisiin nimiin, oli kyseessä sitten sukunimet, paikannimet, tai virtuaalitallit. Luontonimistä onkin aikoinaan kirjoitettu meidänkin blogissa otsikolla Tallien nimistä. Tuossa blogitekstissä esiintyvät esimerkkinimet kaikki ovat virtuaalitallien nimiä (tai ainakin ovat olleet) ja noista luonto-aiheisista tallinnimistä aika moni on myös sukunimi.
Entäs paikannimet sitten? Niitä ei tietääkseni suojaa erityisesti mikään ja on aika uskallettua väittää, että olisi jotenkin kohteliasta (ketä kohtaan?) jättää oikeat paikannimet rauhaan, kun valitaan virtuaalitallille nimeä. Noin täydellisessä maailmassa tietenkin vältettäisiin suoraan varsinkin tunnettujen paikkojen nimiä, moni reaalimaailman talli ja ratsastuskoulu on nimetty sijaintipaikkansa mukaan ja jos virtuaalitalli saa samalla paikannimellä varustetun nimen, sekaannusten riski on olemassa. VRL olettaa rekisteröitävien tallien sivuilla lukevan selkeästi "virtuaalitalli", ensinnäkin siksi että virtuaalitallin sivuille eksyvä ei luulisi paikkaa oikeaksi ja toisekseen siksi, että sen avulla pystyttäisiin hauista sorttaamaan heti pois virtuaalitallit, jos oikeita talleja haetaan. Teoriassa siis virtuaalitalli nimeltä Helsingin Suomenhevostalli ei olisi ongelmallinen, mutta käytännössä on aika (liian?) uskallettua olettaa, että Helsingin seudun talleja etsivä osaisi suodattaa hausta pois virtuaalitallit, tai että virtuaalitallin sivuille eksynyt lukisi sivuja niin tarkkaan, että huomaisi sieltä virtuaalitalli-tekstin(*), jos se ei ole punaisella 50 pikselin fontilla jokaisen sivun yläreunassa. Lisäksi läheskään kaikki hevosalan yrittäjät eivät osaa tai näe tarpeelliseksi tehdä minkäänlaista hakukoneoptimointia omille sivuilleen, niin Helsingin alueen talleja etsiessä hakutulosten kärjessä saattaisi todellakin komeilla virtuaalitalli. Jos hakukoneoptimointi kiinnostaa, siitä löytyy meidän blogista lyhyt juttu Hakukoneoptimointi.
Näinollen siis ht.netin tapauksessa käsitelty virtuaalitalli nimeltä Kärmeniemi saisi minulta puhtaat paperit. Okei, kärme on tietenkin hieman poikkeuksellinen sana, ei suoraan yleisessä käytössä oleva yleisnimi (käärme), mutta kärme on kuitenkin ymmärrettävä ja varsinkin paikannimissä paljon käytetty sana. Nopealla haulla löysin ainakin Kärmemäen, Kärmejärven, ja Kärmeahon, joten Kärmeniemi ei ole mitenkään poikkeuksellinen tai uniikki nimi. Sen pystyy keksimään ihan itse (kuten tässä tapauksessa on käynyt, tai korkeintaan otettu jostain paikannimestä mallia), se ei ole paikannimenä niin tunnettu että se aiheuttaisi tunnistamisvaikeuksia reaali- ja virtuaalimaailman välillä, ja koska kyseessä ei tosiaan ole mikään kaupallinen tai edes millään tasolla virallinen juttu vaan virtuaalitalli, on varsin epäreilua alkaa vaatia vaihtamaan tallin nimeä sillä perusteella, että se on jonkun sukunimi. Siihen ei ole mitään laillistakaan perustetta, joten oma neuvoni tilanteessa on vanha kunnon "Live with it" (ja tarkoitan tällä siis viestiketjussa mainittua Kärmeniemi-nimistä henkilöä, joka oli vaatinut samannimisen virtuaalitallin omistajaa vaihtamaan tallinsa nimen vedoten siihen, että nimeä käytetään myös sukunimenä).
Toisaalta minun on myönnettävä, että tietyllä tapaa kyllä ymmärrän vähän kyseistä henkilöä. Saattaisin itsekin nikotella jonkin aikaa, jos jostain ilmestyisi virtuaalitalli, jonka nimi olisi minun sukunimeni. Ei se periaatteessa mahdottomuus olisi, sukunimeni on erään kasvisuvun nimi (joskin kyseisen kasvisuvun virallinen nimi on toinen, sukunimi on listattu KASSUssa vaihtoehtoisena, kansankielisenä nimenä), vaikka sukunimenä se on hyperharvinainen (3 elossa olevaa tällä hetkellä) ja paikannimenä sitä ei käytetä. Erään virtuaalisen suomenhevosen suvusta löytyy samanniminen EVM-hevonen ja vajaa 15 vuotta sitten nimettiin myös yksi RL-koira samannimiseksi, se kummitteli Googlen hakutuloksissa joitain vuosia, mutta löytyy nykyään vain Kennelliiton tietokannasta. Liekö koira itse jo kuollut, vanha se ainakin on. Ne eivät ole haitanneet, mutta se haittasi kun 5 vuotta sitten löysin erään nettikaupan sivuilta sukunimelläni myydyn äitiysmekon. Otin siskoni kanssa kohteliaasti yhteyttä verkkokaupan ylläpitoon ja nimi katosi sovinnolla. En tiedä olisiko minulla/meillä ollut mitään lakiperustetta lähteä riitelemään asiasta, mutta onneksi ei tarvinnut (pakko huomauttaa tähän, että itseäni risoi ehkä eniten se, että kyseessä oli nimenomaan äitiysmekko. Jos olisi ollut vaikka korkokengät, olisin ollut pääasiassa iloinen). Ehkäpä sen virtuaalitallinkin kanssa voisi elää, vaikka kyllä sitä varmasti aina hätkähtäisi. Hätkähdän joka kerta myös nähdessäni Hervannan oriaseman nimen mainittuna ht.netissä tai muualla, hervantalainen kun olen.
Jos haluaa vältellä konflikteja, kannattaa se kaavailtu tallin nimi syöttää Googleen ja katsoa minkätyyppistä materiaalia tulee tuloksena. Sukunimien kanssa auttaa Väestorekisterikeskuksen oivallinen nimipalvelu.
(*) Tähän väliin on pakko kertoa vajaan kymmenen vuoden takainen tositapaus siitä, kun eräällä foorumilla (ei muuten ollut ht.net) ihmeteltiin kovasti, että minkä takia Saksassa sijaitsevalla puoliverisiittolalla on nettisivut selvällä suomenkielellä. Ei kai nyt mikään saksalainen talli niin paljon panosta nimenomaan Suomeen, että tekisi sivut suomeksi ja kun samalle tallille ei löydy saksan- tai englanninkielisiä sivuja edes Googlella. Sivuilla kyllä luki ihan selvästi että kyseessä on virtuaalitalli, mutta se oli mennyt aivan ohitse lukijalta eikä hän siitä sanottaessa tiennyt, mikä on virtuaalitalli. Viestitopikki johti siihen, että kaikki virtuaalitallit haukuttiin lyttyyn ihan turhina, vaarallisina ja vahingollisina ihmisten huijaussaitteina. Yritin itse kirjoittaa ketjuun jotakin mediakriittisyyden, sisälukutaidon, ja hakukoneiden käytön perusteiden puolesta, ynnä siitä että virtuaalitallit eivät ole ehkä se maailman huonoin harrastus teini-ikäisille tytöille, mutta... No, sanotaan vaikka niin etten saanut juuri vastakaikua.
–S
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti