keskiviikkona, syyskuuta 06, 2017

Turnoffit hevosten myynti-ilmoituksissa

Kuvitellaan tilanne, että olet myymässä hevosta, muttet halua sen joutuva Ioniciin. Tiedäthän, se on meillä vain yksi nimi ja sukutaulu tuhansien muiden joukossa. Kullannuppuasi ei noteerata kuin ehkä viikon verran vuodessa, jonka aikana se joutuu vääntämään puolen tusinaa varsaa ja sitten se unohdetaan taas ja jossain vaiheessa kuolo korjaa. Ei, sinun hevosesi ansaitsee parempaa: kisatuloksia, laatuarvostelupalkintoja, luonnekuvauksen, tuhatsanaisen sukuselvityksen sen eittämättä erinomaisista esivanhemmista, joihin olet panostanut kaikkesi, kaikkesi! Tai ainakin se ansaitsee huomiota silloin tällöin. Niin että nyt sitten raapustat Keskustaan myyntitopikkia ja salaa toivot palavasti, että minä en tartu siihen. Olisihan se noloa sanoa suoraan että virtuaalimaailman kenties legendaarisin talli ei kelpaa omistajaksi, mutta toisaalta olisi noloa jättää asia roikkumaankaan klassisella lauseella "Katsotaan jos tulee vielä muita tarjouksia". Tällaisista päätyisi varmaan ikävänsävyisen blogipostauksen aiheeksi ja mitä muutkin harrastajat sanoisivat?

Ällös pelkää vaan lue eteenpäin. Neuvon tässä kädestä pitäen mitä avainsanoja ja -asioita kannattaa myynti-ilmoitukseen laittaa, jotta pysyn siitä kaukana.

Aloitetaan siitä seikasta, että olen laiska ja veltto enkä halua tuhlata aikaani tai energiaani asioihin, jotka ovat jo lähtökohtaisesti toivottomia. Joo, tästä huolimatta pyöritän Ionicia. Go figure. Tämä tarkoittaa sitä, etten yleensä edes tarjoudu ostamaan hevosta, josta epäilen ettei minulla ole saumoja sitä saada. Säästän omaa ja myyjän aikaa ja vaivaa jättämättä kokonaan ostotarjouksen kirjoittamatta, jos on pienikin epäilys siitä, että myyjä torppaa koko jutun.

Meidän hevosillahan ei tunnetusti kilpailla ja muutenkin aktiviteetti hevosen kanssa on hyvin vähäistä. Mainitse siis myyntitopikissasi sanapari "aktiivinen koti" ja – simsalabim! – et varmasti näe minua mailla halmeilla. No okei, jos olet myymässä harvinaissukuista budjonnya tai ylipäänsä venäjänratsuhevosta tai shagyaa tai jotain muuta eksoottista rotua, saatan yrittää vääntää asian sille mallille, että jos aktiiviseksi kodiksi riittää aktiivinen jalostuskäyttö, niin voisin ostaa mielihyvin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että haluan hevosen epätoivoisesti eikä elämäni jatku ilman sitä. Voit olla imarreltu, tällaisia hevosia virtuaalimaailmassa on äärimmäisen vähän ja hevosesi on jotain todella erikoista, sellaista mitä ei 99 prosentilla virtuaalihevostelijoista ole ikinä.

Jos taas olet myymässä jotain eksoottisenrotuista elukkaa, jotain jota tiedät Ionicissa kasvatettavan ja hevosesi suku on jotain mitä Ionicista ei löydy, kannattaa myyntitopikissa vaatia ihan reilusti kisausta ja mielellään vaikka laatuarvosteluita. Olet turvassa, sillä vaikka miten paljon pureskelisin työpöytäni reunaa ja kiroilisin ohimenevää tilaisuutta täydellisen jalostushevosen hankkimiseen, en raapusta ostotarjousta. Mutta jos olet tosiaan myymässä jotain pöydänpureskelu-kategorian hevosta, kannattaa sitten toivoa, että se hevonen menee kaupaksi suht nopeasti. Jos myynnissä kestää eikä kiinnostuneita tunnu löytyvän, yritän kyllä iskeä arkaan paikkaan ja muutaman päivän tai viikon kuluttua saatan tehdä tarjouksen hevosesta tyylillä "en kisaa mutta jalostukseen pääsisi ja loppuelämän kodinkin saisi". Tiedostan kuitenkin, että tätä ei haluta ja jos saan kieltävän vastauksen, ei se mitään. Kaikki ymmärtävät.

On tietenkin melko epätoivoista yrittää myydä harvinaista hevosta tiukalla kisaamisvaatimuksella. Voit oikein hyvin vaatia kisaamista, mutta sanoa että tarvittaessa voit kisata hevosella kyllä itse, omistajan ei tarvitse vaivautua. Useimmissa tapauksissa jätän tässäkin tapauksessa ostotarjouksen kokonaan tekemättä. En pidä laatuarvosteluista ja koska laatuarvostelut vaativat kilpailemista, en pidä yleisesti ottaen kilpailemisestakaan. Ja koska nämä ovat mielestäni huono asia virtuaalimaailman kannalta, en halua että omistamani hevoset sotkeutuvat moiseen millään tasolla. Joo, poikkeuksia ja vahinkoja sattuu, olen itse kilpailuttanut hevosiani suht ahkerasti ARJ:ssä ja SPC:ssä ja joitain omistamiani hevosia on kasvattaja kilpailuttanut omissa nimissään ja niin päin pois, mutta yleisesti ottaen en pidä asiasta.

Vaikka se aktiivinen koti ei olisikaan jonkin hevosen kohdalla välttämätön vaatimus mutta silti et halua sitä Ioniciin, kannattaa asia muotoilla tähän tyyliin: "Haussa aktiivinen koti, mutta ei ole pakollinen, kaikki tarjoukset otetaan vastaan".
Tavallinen virtuaaliharrastaja lukee sen näin: "Haussa aktiivinen koti, mutta ei ole pakollinen, kaikki tarjoukset otetaan vastaan" ja ymmärtää, että vaikkei tarjolla olisi aktiviteettia, voi silti raapustaa ostotarjouksen.
Minä luen asian näin: "Haussa aktiivinen koti" ja painan Backia. Ymmärrän asian niin, että aktiivinen koti on se ihannetapaus riippumatta siitä mitä muuta asiasta sanotaan. Ja aktiivinen koti tarkoittaa kilpailemista, mutta vaikkei tarkoittaisikaan, ei meillä juuri mitään muutakaan aktiviteettia ole. Minulla ei sis ole aktiivista kotia tarjolla, joten olen siellä ostajaehdokaslistan häntäpäässä. Ja siis sehän tietenkin tarkoittaa sitä, että jos joku toinen, ihan kuka tahansa, näyttää edes vähäisiä kiinnostuksen merkkejä hevosta kohtaan, minun ostotarjoukseni heitetään roskikseen. Niinpä en edes kirjoita sitä, muista aina että olen laiska ja veltto jne.

Jos olet myymässä jotain yleisempää rotua, kuten FWB:tä, trakehneria, suomenhevosta, ehkä isoja welsh-sektioitakin, arabeja (katso etteivät ole vanhasukuisia), ei tarvitse oikeastaan edes mainita mitään aktiivisesta kodista tai kisaamisesta tai mistään. Riittää kun mainitset myynti-ilmoituksessasi, että vanhemmat ovat menossa laatuarvosteluihin tai että vanhemmilla on kilpailtu 20 sijoitusta painotuslajissaan tai ylipäänsä mainitse jotain kilpailemisista tai laatuarvosteluista. Useimmissa tapauksissa tämä riittää pitämään minut jo kaukana, sen verran allerginen olen kaikkea kilpailemiseen liittyvää kohtaan.

Vaan entäs jos olet myymässä hevosia, joille ei tarvita aktiivista kotia eikä kisaamistakaan, joiden vanhempia ei todellakaan edes harkita vietäväksi laatiksiin tai että niillä olisi kisoja? Haluat vain päästä hevosista kunnialla eroon, kunhan joku ottaisi, mutta silti et halua niitä myydä Ioniciin syystä x, y tai z? Älä pelkää, tästäkin pystyt luistelemaan kunnialla: myy paljon hevosia samalla kertaa! Kun hevosia on useampi kymmenen (mieluiten tietysti useita yksilöitä samaa rotua, kyllä minä sen yksittäisen clevelandinruunikon sieltä muiden joukosta bongaan ja teen tarjouksen), en vain osaa valita ja saatan hyvinkin jättää koko ostamisen sikseen, koska... no, en vain pysty valitsemaan järkevää määrää haluamiani hevosia! On tietenkin olemassa pikkiriikkinen riski siitä, että otan kaikki, kun en löydä sieltä seasta niitä helmiä. Tässä kohtaa voi sanoa, ettet haluaisi myydä kaikkia hevosia pelkästään yhdelle ostajalle, sitten käy helposti niin etten ota yhtään.

(Pakko mainita että tämä päättäväinen päättämättömyyteni ei rajoitu tietenkään vain virtuaalimaailmaan vaan se alkaa olla jo vitsi kotona. Mainitsin taannoin että olemme puolison kanssa ostaneet asunnon, se valmistuu ensi vuonna ja mm. sen tapettivalintoihin pystyy vaikuttamaan kun uutta ollaan ostamassa. Jos minun pitäisi päättää jotain tapettien väriä kahdestakymmenestä eri vaihtoehdosta tai parketin sävyä, asuntoon tulisi valkoinen lattia ja valkoiset seinät ja tämä kaikki viikkojen ankaran pohdinnan jälkeen. Arvaatte varmaan, että puoliso vastaa pääsääntöisesti meidän sisustusvalinnoista, minä kerron vain jos en halua jotakin. Taannoisesta autonosto-projektista, tai siitä mitä lopulta tapahtui kahden vuoden miettimisen jälkeen, en edes aloita...)

Näillä neuvoilla sitten myymään hevosia ilman että niitä edes teoriassa haluttaisiin Ioniciin!

– S

Ps. Soveltuvin osin tämä toimii myös jalostustarjouksiin ja ostamiseen.

3 kommenttia:

  1. Päivän naurut! Hauska teksti todentotta!

    VastaaPoista
  2. Hyvä että tämän tunnisti ironiaksi/huumoriksi. Olisi ehkä pitänyt varoittaa asiasta aluksi, mutta olisi mennyt vähän maku siitä. Vähän mietitytti julkaisu, nimittäin jos joku ottaa tuon 100% tosissaan niin helpostihan siitä menee herne hengityselimiin.

    VastaaPoista