keskiviikkona, syyskuuta 27, 2017

Ionicin C-welshit

Myönnän ihan suoraan että welshien C-sektio on vähän sellainen sivutuote. Sehän on käytännössä cobien miniversio. Meidän ensimmäinen C-kasvatti ikinä oli myös vähän vahinko: halusin ihan välttämättä varsan vanhasukuisesta cob-ori Sprietland's Black Magicista eikä meillä ollut tuolloin muuta sopivaa tammaa sille kuin mountain-tamma Aufania Dawn. Siitä syntyi ori Black Regent Ion ja koska emä oli vain 118-senttinen, ei pojastakaan isoa cobia tullut vaan se jäi 130-senttiseksi. En mene vannomaan olisiko tuo ensimmäinen C-sektion welsh ikinä Ionicissa, mutta ei niitä ennen Black Regentiä kovin montaa ole ollut.

Muistini mukaan seuraava C-hankinta oli tamma Cwmnantcol Catrin, ostoponi kuten nimestä näkee. Sillä on mielestäni erikoinen suku: neljässä ensimmäisessä polvessa on vain yksi B-sektion poni, muut ovat C-sektiota. Mielestäni tämä saattaa olla jopa jossain määrin harvinaista tai ainakin meillä nimenomaan juuri C-sektioon sekoitellaan sekä isoja cobeja että mountainia, joskus harvoin B:täkin. Ns. "puhdas" C-sektion welsh on melko eksoottinen näky meillä ja väittäisin että sitä se on jossain määrin myös muualla.

Niin, sananen tästä risteytysjalostuksesta, mitä noiden welshien kanssa tehdään.
Reaalimaailman rotuyhdistys suosittelee pitämään sektiot erillään, mutta mitenkään kiellettyä niiden sekoitteleminen ei reaalimaailmassa ole. Mountain on poikkeus, ne ovat aina puhtaita, niihin ei muita sektioita saa sekoittaa.
Meillä käytännössä myös D-sektion kasvatit ovat hyvin usein ns. puhtaita, harvakseltaan noita C-sektion poneja meillä löytyy sellaisissa yhdistelmissä, jotka kasvavat yli C-sektion mitan. Pikkusektioita D-welshien suvuissa näkee erittäin harvoin. Meillä ei B:tä yleensä käytetä cobien jalostuksessa, tämä nojaa reaalimaailman rotuyhdistyksen suositukseen, siellä ei suositella käytettävän B-sektiota C- tai D-sektion jalostuksessa, koska tulos on yleensä liian hento cobiksi. Tietenkin jos B-sektion poni on esimerkiksi 75-prosenttisesti mountain, en näe hirveästi syytä olla käyttämättä sitä, jos hätätilanne on.
Mountainit puolestaan ovat yleensä niin matalia että yhdistettynä korkeaankin D-poniin varsan säkäkorkeus jää meidän "korkeuksien keskiarvopolitiikan" mukaan C:n mittoihin. Welsh B-ponien esittelyssä totesin myös, etten tykkää sekoitella mountainia juuri B-sektioonkaan rakenteen takia.

Mutta C-sektioon sekoittelen surutta mitä vain! No, B:tä harvemmin siihenkään, mutta mountain + D-sektio on meillä takuuvarma C-sektion resepti. Lisäksi varsinaisten C-ponien kanta on hyvin pieni, suorastaan olematon, taitaa tuo mainittu Catrin poikansa Nwy Nobl Ionin kanssa olla ainoat ns. puhtaat C-sektion edustajat ikinä. Niinpä on oikeastaan ollut pakkokin käyttää noita muita sektioita, joita sentäs löytyy määrissä. Ei yhdellä ponilla paljon jalosteta, se on vissi.

Käytän mielelläni mountaineja C-jalostuksessa, niitä käyttämällä saa kivasti pientä kokoa noihin C-welsheihin. Jotenkin en näe mitenkään erityisen fiksuna yrittää kasvattaa siellä C-sektion ylärajalla olevia poneja. D-ponit ovat asia erikseen, niillä vähän suosinkin isoa kokoa. Kai siinä on se, että jotta C- ja D-sektio eivät olisi ihan "sama asia", niin yritän sitten tuosta C:stä selkeästi pienikokoisempaa kuin D-cobeista. Tietenkin isot cobit ovat C-sektion jalostuksen kannalta tietynlainen ongelma: korkeat ponit tuppaavat jättämään korkeita jälkeläisiä ja jos toisen vanhemmat säkäkorkeus huitelee 150 sentin tuolla puolen, niin varsastakin meillä tulee helposti ja todennäköisesti D-sektion korkuinen. Pitäisi yrittää luopua siitä keskiarvon käyttämisestä noiden säkäkorkeuksien kanssa, mutta kun se ei ole matemaattisesti kaunista. Minkä insinööri luonnolleen voi...

Onnen jalostukseen tuovat omille tammoille käytetyt vieraat C-oriit ja pari ostoponia, joita taannoin hankin. Se ei kuitenkaan poista sitä seikkaa, että meidän C-cobien suvuissa vilahtelee vähän turhan usein tuo mainittu tamma Cwmnantcol Catrin ja mountainit Aufania Dawn ja Austin Dawn. Koska kaksi jälkimmäistä ovat kohtuullisen yleisiä nimiä myös mountainien suvuissa ja totesin yllä että D-cobit ovat turhan isoja C-jalostuksen näkökulmasta, niin minulla on tässä vähän ongelma nyt käsissä. Piehtaroin jo ajatuksessa, että aikaa myöden "sulauttaisin" meidän C-cobit D-sektioon, mutta aika näyttää mitä C-sektiolle tulee tapahtumaan.

Nykyisestä laumasta on vaikea valita suosikkia, mutta kuvan perusteella sanoisin että Coeden Dderw Ion saattaisi olla se sydämeni valittu, mutta pitää mainita myös Meistr Rhaglaw Ion, joka on napsinut useampia sijoituksia VSN-näyttelyistä.

– S

Ei kommentteja: