sunnuntaina, syyskuuta 10, 2017

Väriteoriaa: lehmänkirjavat – splashed white

Tämä teksti on osa väriteoria-sarjaa.


© Bob Langrish

Ulkonäkö
Splashed whitea on kuvailtu osuvasti näin: valkoinen hevonen, jonka päälle on ylhäältä päin kaadettu tummaa maalia. Valkoista väriä on yleensä vähintään jaloissa ja päässä, mutta usein myös mahassa, takaosassa ja kaulan alaosissa. Herasilmät ovat yleiset. Laikkujen rajat yleensä ovat selkeät, tasaiset ja suorat, mutta joillain yksilöillä väritys voi muistuttaa sabinoa rikkonaisine laikkuineen. Häntä on usein valkoinen tai kaksivärinen.

Pienikuvioisella splashilla on sukat ja/tai isohko päämerkki. On mahdollista, että kaikkein pienikuvioisimmilla splasheilla nämä merkit ovat hyvin pienet, kenties vain matala sukka tai pari ja ehkä pieni päämerkki. Joillain testatuilla SW1-kantajilla ei ole lainkaan valkoisia merkkejä.
Suurimmillaan splash on kokovalkoinen, jolla on tumma laikku etuosassa, kaulassa tai päässä.

Mihin on mahdollista sekoittaa?
On selvää, että pienikuvioinen splash ei näytä kirjavalta lainkaan vaan yksiväriseltä hevoselta, jolla on merkkejä.
Sabino ja sen kaltaiset kuviot aiheuttavat suuria merkkejä ja kirjavuutta rungon alaosiin, mutta niillä on yleensä rikkonaiset rajat, mitä splashilla ei yleensä esiinny.

Esimerkkikuvia
Rautias splashed white, ihan varma tapaus, Sukupostin mukaan testatusti SW1. Tässä linkitetyssä kuvassa eivät silmät näy, mutta tamman muissa kuvissa näkyvät herasilmät selkeästi. Pää on valkoinen, jaloissa korkeat sukat. Oikealla puolella kyljessä on valkoinen pieni laikku, se ei ole mitenkään erityisen tyypillinen splasheille. Vasemman silmän ympärillä on tummempi, rikkoreunainen laikku, sekään ei ole tyypillinen.
Rautias splashed white, hyvin selkeä splash, jolla kuitenkaan ei takaosassa ole lainkaan valkoista, valkoinen väri on keskittynyt etuosaan.
Rautias splashed white, melko epätyypillinen, koska laikkujen rajat eivät ole suorat vaan varsin kiharaiset, miltei sellaiset kuin sabinoilla. Russeilla ei kuitenkaan sabinoa esiinny, mutta splashia kyllä, niin että eiköhän tämä splash ole.
Rautias splashed white, erittäin selvä tapaus.
Piirroskuva splashed whitesta

Esiintyminen ja yleisyys
Splashed white on ilmeisesti hyvin vanha kuvio, koska se on levinnyt laajalle. Millään rodulla se ei ole erityisen yleinen, tosin osaa splashed whietista ei tunnisteta oikein, koska ne näyttävät yksivärisiltä. Splashia tiedetään/epäillään esiintyvän ainakin seuraavilla roduilla:
– Ahaltekinhevonen (epävarmaa esiintyykö, tiettävästi ei ole testatusti varmistettuja yksilöitä)
– Amerikanshetlanninponi (ei varmuutta esiintyykö)
– Englantilainen täysiverinen (erittäin harvinainen, ei oletettavasti testattuja)
– Gotlanninrussi (yleisyydestä ei tietoa, useimmat yksilöt ovat hyvin pienikuvioisia. Itselläni on teoria, että lähes kaikki russit, joilla on ylipäänsä valkoisia merkkejä olisivat splasheja)
– Islanninhevonen (harvinainen tai erittäin harvinainen)
– Kathiawari ja marwari (harvinainen, ei täyttä varmuutta esiintyykö splashia)
– Lipizzanhevonen (SW2)
– Miniatyyrihevonen (yleisyydestä ei tietoa)
– Morganinhevonen (erittäin harvinainen)
– Noricuminhevonen (SW2)
– Paint Horse (harvinainen tai melko harvinainen)
– Quarterhevonen (harvinainen?)
– Suomenhevonen (useimmat yksilöt ovat hyvin pienikuvioisia)
– Trakehner (erittäin harvinainen)
– Welsh-poni (harvinainen tai erittäin harvinainen, epävarmaa esiintyykö)

Vuonna 2018 julkaistu tutkimus (T. Druml, G. Grilz‐Seger M. Neuditschko M. Horna A. Ricard H. Pausch G. Brem) löysi SW2-geenin lipizzoilta ja norikereilta. Kummallakin rodulla esiintyi geenistä huolimatta vain vähäisiä valkoisia merkkejä. Lipizzoilla merkit saattoivat osin peittyä kimon värityksen alle, mutta tummilla norikereilla merkkien perusteella ei olisi ehkä osattu tunnistaa väriä splashed whiteksi.

Nimitykset ja lyhenteet
Käytän tässä blogitekstissä termiä splashed white, mutta kuviosta käytetään myös nimitystä suomenkirjava.
Splashed whitella ei ole virallista lyhennettä, virtuaalitalleilla käytetään erilaisia muunnelmia, kuten spl, splash, splw, sw. Suomenkirjava lyhennetään skrj ja sen eteen liitetään pohjavärin lyhenne, kuten rnvkkoskrj (ruunivoikko suomenkirjava).

Vieraskieliset nimet
Englanti: splashed white, splashed white overo
Ruotsi: käytetään englanninkielistä termiä
Saksa: nordische Scheckung, mutta usein käytetään myös englanninkielistä termiä

Genotyyppi
SW1
SW2
SW3sw3
SW4sw4
SW5?
SW6?

Huomattavaa periytymisessä
Kuten yllä näkyy, splashed whiten kaltaiselle kuviolle on toistaiseksi löydetty 6 eri geeniä, jotka voivat sen aiheuttaa. Ne ovat kaikki dominoivia.
SW1 on ensimmäinen löydetty geeni ja se lienee myös yleisin. SW1-geeni on löydetty myös suomenhevosilta. Se ei ole homotsygoottina (SW1SW1) letaali eikä tiettävästi aiheuta kuuroutta.
SW2-geeniä on toistaiseksi löydetty amerikkalaisilta quarterilta ja paintilta, sekä lipizzalta ja norikerilta. Se ei ilmeisesti ole homotsygoottina letaali, mutta tähän geeniin liitetään toisinaan kuurous, joko täydellinen tai toispuoleinen.
SW3 on harvinainen, sitä on löydetty myös quartereilta ja painteilta. Sitä epäillään homotsygoottina letaaliksi, mutta tästä ei ole vielä varmuutta.
SW4 on tiettävästi löydetty vain appaloosilta ja se on harvinainen. Sitä epäillään homotsygoottina letaaliksi, mutta tästä ei ole vielä varmuutta.
SW5 on löydetty toistaiseksi painteilta. Sen epäillään olevan letaali homotsygoottina tai jos se yhdistyy jonkin toisen SW-kuvion kanssa.
SW6:sta on vielä hyvin vähän tietoa.

Sitten on olemassa vielä ns. macchiato, joka tuottaa sabinonkaltaisen kuvion, mutta esiintyy samassa MITF-geenissä kuin SW1 ja SW3 (SW2 ja SW4 esiintyvät geenissä PAX3). Toistaiseksi macchiato on löydetty vain yhdeltä freiberg-oriilta. Ori on tiettävästi kuuro ja lähes steriili, joten se ei liene periyttänyt geeniä eteenpäin. Ei ole tietoa siitä, ovatko ongelmat tämän mutaation aiheuttamia.

2 kommenttia:

HM kirjoitti...

Cassio's Picasso KD on SW1/SW1 (oletettavasti) testattu trakehnerori

https://www.facebook.com/Cassios-Picasso-KD-468212170036302/

S + Gin kirjoitti...

Kas kas ja vielä homotsygootti. Kiitos tiedosta HM!