Tämä teksti on osa väriteoria-sarjaa.
Ulkonäkö
Tiikerinkirjava on täplikäs. Tai sitten ei ole. Oikeastaan ainoa varmasti yhdistävä tekijä ovat tiikerinkirjavan tuntomerkit:
– Täplikäs iho, näkyy erityisesti turvassa, hännän alla ja sukuelinten ympärillä
– Valkoinen silmän kovakalvo
– Pystyjuovaiset kaviot
Tiikerinkirjavuuteen kuuluu useita erityyppisiä kuvioita, käytän tässä englanninkielisiä termejä, suluissa suomenkieliset. Jako on tehty Viitasen mukaan:
– Leopard (leopardikuvio): valkoinen hevonen, jonka karvassa on tummia täpliä. Täplät ovat perusvärisiä, pohjaväriltään mustalla hevosella ne ovat mustia, ruunikoilla ja rautiailla ruskeita, voikoilla keltaisia jne. Täplien koko vaihtelee kolikon kokoisesta kämmenen kokoiseen, ne ovat yleensä enemmän soikeita kuin pyöreitä. Joskus täpliä ympäröi harmaa varjostus.
– Blanket (loimikuvio): tumma hevonen, jonka takaosan päällä on valkoinen alue. Tämä alue voi olla kokonaan valkoinen, täplikäs tai sekavärinen. Valkoinen väri voi levitä myös selän päälle ja aina säkään ja kainaloihin asti.
– Frost (huurrekuvio): perusväriin on sekoittunut paljon sekakarvaa erityisesti lautasille ja runkoon. Sekakarvan lisäksi hevosella voi olla valkoisia tai tummia täpliä.
– Snowflake (lumihiutalekuvio): perusvärissä on pieniä valkoisia täpliä.
– Varnish roan/marble/Appaloosa roan (meleerattu): kauttaaltaan sekavärinen, luisiin kohtiin (lonkkakyhmyt, jalkojen nivelet, kyynärpäät, pää) jää tummia, rajoiltaan epäselviä alueita.
– Few-spotted leopard (valkoinen tiikerinkirjava): lähes kokovalkoinen, päässä, jaloissa, kainaloissa tai nivusissa voi olla joko yksittäisiä täpliä tai tummempia epäselviä alueita.
Kuviotyypit eivät ole välttämättä mitenkään selkeitä, ei ole mitenkään tavatonta että hevosessa ilmenee kahden tai jopa useamman kuviotyypin piirteitä ja rajanveto kuvioiden välillä on muutenkin vaikeaa.
Tiikerinkirjava varsa voi syntyä yksivärisen näköisenä, ainoastaan silmän valkoinen kovakalvo paljastaa sen olevan tiikerinkirjava. Toisilla varsoilla on jonkinlainen kuvio, joka saattaa aikuistuessa laajeta ja muuttua hyvinkin radikaalisti. Jotkin kuviot näkyvät heti syntymäkasvassa ja pysyvät suunnilleen samanlaisina hevosen kasvaessa.
Mihin on mahdollista sekoittaa?
Pienikuvioisia tiikerinkirjavia on helppo luulla yksivärisiksi, tiikerinkirjavan tunnusmerkit eivät aina näy kovin selkeästi, varsinkaan valokuvissa.
Frost ja varnish roan saattavat muistuttaa kimoa tai päistärikköä.
Suuret kuviot ja miltei kokovalkoiset few-spottedit ovat hankalia tunnistaa, koska kuvio voi muistuttaa valkokirjavuutta tai isoja sabinokuvioita. Yleensä hevosen rotu kertoo, voiko kyseessä olla tiikerinkirjava.
Esimerkkikuvia
(Ja todellakaan en ota mitään vastuuta siitä että kuviotyypit olisi mitenkään oikein merkitty. Tiikerinkirjavia nämä kaikki ovat kyllä silti.)
– Rautias frost, tällä näkyy pienehköstä kuvasta huolimatta tuota täplikkyyttä turvassa.
– Musta leopard, olettaen että pohjaväri on musta, tällä näkyy appaloosilla toisinaan esiintyvää mustan värin haalenemista lähelle ruskeaa.
– Few-spotted, en ole kyllä ihan varma voiko tätä sanoa few-spottediksi vai olisiko tämä hyvin valkoinen varnish roan.
– Musta leopard, pääkuvassa näkyy hyvin silmä ja ihon täplikkyys.
– Rautias varnish roan, jolla on jonkin verran pilkkujakin lautasilla.
– Musta tai tummanruunikko blanket, valkoisella alueella on pilkkuja, kuviosta itsestään en kyllä mene ihan takuuseen että mikä varsinaisesti on. Turvassa näkyy selkeästi pilkullisuus.
– Tummanrautias blanket täplillä, kai...
– Rautias varnish roan, pohjaväri saattaisi kyllä olla vaalentunut musta, mihin viittasin tuossa ylempänä jo.
– Leopard, hyvin pienitäpläinen ja täpliä on vähän. Jaloissa on tummempaa väriä, joten voisi olla ehkä myös varnish roan.
– Ruunikko tai rautias jokin, täsäs yhdistyy piirteitä sekä blanketista että roanista ja täplissäkin löytyy.
– Frost
– Leopard, hyvin perinteinen ja selkeä väritys.
– Varnish roan, sanoisin että varsin hyvä esimerkki tuosta kuviosta.
– Frost, sanoisin, hyvin pienikuvioinen.
– Blanket sekä emällä että varsalla.
– Few-spotted tai iso roan
– Frost, luulisin ainakin
– Snowflake, kuviointi on melko vähäistä.
– Yksivärinen varsa, joka alkaa kuitenkin kehittää jonkinlaista varnish roan-kuviota iän myötä.
– Varsakuva, varsana selkeähkö blanket-kuvio, mutta 2009 otetussa kuvassa näkyy että koko hevonen vaalenee. Oletettavasti muuttuu varnish roaniksi.
Esiintyminen ja yleisyys
Tiikerinkirjava on hyvin harvinainen kuvio. Tässä esitetty rotulistaus on pitkähkö ja useilla näillä roduilla tiikerinkirjavuus on tavoitelluin väritys, mutta rodut ovat varsinkin virtuaalimaailmassa hyvin vähälukuisia. Reaalimaailmassa appaloosa on yleisin ja tunnetuin tiikerinkirjava rotu, knabstrup taitaa pitää kakkossijaa.
– Altainhevonen (yleinen?)
– Amerikanponi (hyvin yleinen, jalostettu appaloosasta)
– Appaloosa (hyvin yleinen)
– Ara-appaloosa (hyvin yleinen, jalostettu appaloosasta)
– British Spotted Pony (hyvin yleinen)
– Colorado Ranger (hyvin yleinen)
– Eteläsaksankylmäverinen (harvinainen?)
– Gotlanninrussi (äärimmäisen harvinainen)
– Irlannincob (harvinainen)
– Karabair (esiintyminen epävarmaa)
– Knabstrupinhevonen (hyvin yleinen)
– Miniatyyrihevonen (melko yleinen?)
– Mustangi (yleisyys riippuu linjasta ja alueesta, kaikilla ei esiinny lainkaan)
– Nez Perce (hyvin yleinen, jalostettu appaloosasta)
– Noricuminhevonen (melko yleinen)
– Quarterhevonen (äärimmäisen harvinainen, white rulen poistuttua ovat rekisterikelpoisia)
– Sugarbush Draft (yleinen?)
– Tiger Horse (hyvin yleinen)
Tiikerinkirjava on hyvin vanha väritys, sitä on esiintynyt ainakin kivikautisissa luolamaalauksissa, muinaisessa Kiinassa (joiltain kiinalaisilta roduilta sitä saattaa löytyä edelleen) ja vielä barokki- ja renessanssiajan Euroopassa. Sitä esiintyi espanjalaisissa hevosissa ja sitä kautta se levisi Amerikan mantereelle, mutta sittemmin katosi eurooppalaisista barokkiroduista.
Nimitykset ja lyhenteet
Tiikerinkirjava lyhennetään Sukupostissa tkkrj, virtuaalimaailmassa näkee toisinaan tkrj. Eri kuviotyypeillä ei ole omia lyhenteitään eikä varsinaisesti edes vakiintuneita suomenkielisiä termejä. Yllä on listattu Viitasen käyttämiä termejä, jotka kyllä ovat ihan käyttökelpoisia, itse en vain osaa niitä käyttää.
Vieraskieliset nimet
Tiikerinkirjava (yleistermi)
Englanti: appaloosa (US), spotted (UK)
Ruotsi: tigrerad
Saksa: Tigerscheck
Genotyyppi
LPlp
LPLP
LP PATN1
Huomattavaa periytymisessä
Tiikerinkirjavuutta säätelee useampi kuin yksi geeni, toistaiseksi on löydetty kaksi varmaa, LP (leopard complex) ja PATN1 (Pattern1). LP on kaikilla tiikerinkirjavilla, mutta nimestään huolimatta se ei aiheuta leopardikuviota vaan täplättömän varnish roanin. Se on epätäydellisesti dominoiva, jos hevosella on täplikkyyttä aiheuttava PATN1, homotsygootti LPLP peittää pilkut kokonaan tai lähes kokonaan. Jos hevosella ei ole PATN1:stä, LPlp:n ja LPLP:n ero on melko vähäinen, Kathman mainitsee että heterotsygootilla on tummat kaviot, joissa on vaaleita juovia, homotsygootilla puolestaan on vaaleat kaviot, joissa on vähäisiä tummia juovia.
Hevonen voi kantaa PATN1:stä, mutta se ei näy hevosen värissä mitenkään, jos hevonen on lplp. PATN1 lisää täpliä hevosen karvaan, ellei se sitten satu olemaan LPLP.
Eri kuvioiden genotyypit voisivat siis näyttää tältä:
Varnish roan: LPlp tai LPLP
Leopard: LPlp PATN1
Few-spotted leopard tai isokuvioinen varnish roan: LPLP PATN1
Blanket-kuvion aiheuttaa mahdollisesti jokin toinen geeni kuin PATN1, mutta tästä ei ole vielä selvyyttä. Blanket-kuviollisilla hevosilla voi Kathmanin mukaan olla PATN1, mutta kaikilla sitä ei ole.
LP-geeniin liittyy hämäräsokeus, jota ilmenee homotsygooteilla hevosilla.
Genetiikka-osioon on käytetty lähteenä peruslähteisen lisäksi myös Hemsburyn tekemää kaaviota.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti