keskiviikkona, marraskuuta 29, 2017

British Spotted Pony

British Spotted Pony (BSP) on itselleni ollut jotakuinkin tuntematon rotu, joka kummittelee kuitenkin satunnaisesti: Sukupostissa, knabstrupin jalostusohjesäännössä, vähän siellä täällä. Kuitenkin vain harva lähde sen tuntee, kirjallisia lähteitä ei juuri ole. Edes Brittein saarten rotuihin keskittynyt opus ei mainitse rotua sanallakaan, ja "spotted pony" mainitaan ainoastaan kadonneiden linjojen yhteydessä, silloinkin sekoitetaan iloisesti keskenään lehmänkirjavuus, tiikerinkirjavuus ja The Tetrach täplineen. Tässä kuitenkin lyhyt esittely BSP:stä.

Historia reaalimaailmassa
Täplikkäitä hevosia ja poneja on ollut Brittein saarilla vuosisatoja, ehkä jopa vuosituhansia. Tätä ei pidä hämmästyä, tiikerinkirjavuus hevosilla on erittäin vanhaa perua. Täplikkäitä hevosia esiintyy jo Pech Merlen luolamaalauksissa, jotka on ajoitettu 25000 vuoden taakse. Se ei tietysti vielä todista mitään varsinaisesti, mutta säilyneiden hevosfossiilien geeneistä on löydetty myös viitteitä tiikerinkirjavuudesta. Ja väritystä esiintyy edelleen primitiivisellä altainhevosella, se kielii myös pitkästä historiasta, koska altainhevonen on elänyt ilmeisesti vuosituhansia hyvin eristyksissä muista hevosista.

Britanniassa säilyneissä historiallisissa dokumenteissa vilahtelee kuvia ja mainintoja täplikkäistä hevosista ja poneista monen vuosisadan ajalta. Ensimmäinen varma maininta lienee 1200-luvulta, jolloin kuningas Edward I:n (1239–1307) kerrottiin omistavan lauman täplikkäitä hevosia. Sitä kuitenkaan ei tiedetä, olivatko ensimmäiset täplikkäät hevoset ja ponit alunperin paikallista kantaa vai tuontihevosia. Muutaman vuosisadan ajan täplikkäitä poneja esiintyi maalauksissa ja muissa dokumenteissa. Yleisin tyyppi oli Hendricksin mukaan cobimainen, suurehko poni.

Tudor-hallitsijoista erityisesti Henry VIII (1491–1547) kuitenkin suosi suuria hevosia ja pienikokoisia poneja ei saanut käyttää jalostuksessa. Ponit, niin täplikkäät kuin yksivärisetkin pitkälti katosivat dokumenteista. Onneksi tuonaikainen keskushallinto oli kuitenkin varsin kehittymätön ja maaseudulla jatkettiin paikallisten ponien jalostusta kaikessa hiljaisuudessa. Osa poneistahan eli ainakin puolittain villeinä ja mitä se nyt kenellekään kuului jos villi poniori jossain syrjäisellä nummella astui tammoja... Niinpä paikalliset ponirodut säilyivät, niistähän Britannia on nykyisin kuuluisa. Tiikerinkirjava ponikanta säilyi myös, erityisesti lounais-Englannissa ja Walesissa. Toisinaan welsheistä on väitetty löytyvän kirjavuutta joskus muinoin, mutta tästä on epäselvyyttä. C-sektion ori Gwynfe Hero (s. 1916, Young Criban Welsh Flyer – Spot of Bronyglyn) on toisissa lähteissä merkitty kirjavaksi ja se esiintyy joidenkin vanhojen British Spotted Ponien suvuissa. Tiedä sitten mikä se oli väriltään.

Pienet täplikkäät ponit alkoivat tulla taas muotiin 1800-luvulla Britanniassa. Toisen maailmansodan jälkeen perustettiin British Spotted Horse and Pony Society, joka aloitti tiikerinkirjavien hevosten ja ponien rekisteröinnin. Monia hyviä yksilöitä vietiin ympäri maailmaa 60- ja 70-luvuilla (oli varmasti viety aiemminkin) ja se alkoi tuntua kotimaisessa jalostuksessa laadukkaiden eläinten puutteena. Hevosmäärät eivät muutenkaan olleet suuria ja BSP oli harvinainen. Siksi sitä ei kai niin tunnetakaan. Hevos- ja ponirekisterit erosivat 1976, hevoskorkuinen tyyppi nimettiin British Appaloosaksi, vaikkei sillä ole mitään tekemistä amerikkalaisen appaloosan kanssa, kyseessä oli kuulemma vain markkinointikikka.

Rakenne
BSP:ssä erotetaan 3 tyyppiä:
– Miniatyyri, alle 107 cm
– Ratsuponi, 107-147 cm, ratsutyyppinen
– Cob, 107-147 cm, cob-tyyppinen

Rakenne tietenkin vaihtelee tyyppien välillä, mutta tässä olevaa, vapaasti suomennettua ja siten epävirallista rotumääritelmää sovelletaan kaikkiin.
– Pää on jalo ja ponimainen.
– Silmät ovat suuret, sijoittuneet kauas toisistaan ja ilme rohkea.
– Korvat ovat pienet, hyvin sijoittuneet.
– Pään ja kaulan liittymä on ohut.
– Romuluinen pää tai kyömy profiili eivät ole suositeltuja.
– Kaula on sopivan pituinen ja hyvin kannettu.
– Tammojen kaula on sopivan siro, oreilla lihaksikkaampi orikaula. Cob-tyypillä on sallittu tukevampi kaula.
– Lavat ovat hyvät ja vahvat, loivassa kulmassa.
– Säkä on erottuva muttei liioiteltu.
– Takaosa on pitkähkö, voimakas, lihaksikas.
– Lautanen ei saa olla liian luisu.
– Häntä on kiinnittynyt korkealle.
– Etujalat ovat hyvin sijoittuneet rungon suhteen.
– Etusääret eivät saa olla liian hennot eivätkä pitkät.
– Kyynärvarsi on lihaksikas ja polvien nivelet hyvin kehittyneet.
– Takasääret ovat lyhyet ja tukevat.
– Takajalkojen nivelet ovat erottuvat.
– Kinner ei saa olla sijoittunut taaemmas kuin istuinkyhmy.
– Takaset eivät saa olla pihti- tai länkisääriset.
– Vuohiset ovat sopivassa kulmassa ja sopivan pituiset.
– Kaviot ovat hyvämuotoiset ja kavioaines tiivistä.
– Cobeilla saa olla tuhdimmat jalat, kuitenkin ilman romuluisuutta.
– Cobeilla saa olla myös pitkää, silkkistä vuohiskarvaa.
– Liikkeet ovat matalat, suorat, vapaat ja lähtevät lavoista asti. Kintereen tulee liikkua hyvin ja tulla liikkeessä selkeästi rungon alle.
– Cobeilla saa olla korkeammat liikkeet.

Väri
Kuten nimi sanoo, BSP:n tulee olla tiikerinkirjava. Lehmänkirjavuutta ei hyväksytä ja esimerkiksi kimoja ei suositella käytettäväksi jalostuksessa.

Käyttö
Kun korkeus ja tyyppi vaihtelee näinkin paljon, BSP on rotuna hyvin monipuolinen. Se on erityisesti lasten ratsu kaikissa lajeissa, mutta kelpaa erinomaisesti myös valjakkoponiksi. Suurikokoisten, cob-tyyppisten BSP:iden kvuittelisi sopivan jopa aikuisten ratsuiksi.

Virtuaalimaailma?
Olen melko varma, että olen joskus, jossain nähnyt joitain virtuaalisia BSP:itä, mutta siinä kaikki. VRL:n rekisterissä niitä on kaikkiaan 31 kappaletta, rekisteröityjä kasvattajia ei ole ainoatakaan. Olisi kiva tietää, jos lukijoilla on BSP:itä tai edes havaintoja niistä.

Lähteet
All Breed Database
British Spotted Pony Society
Equiworld: British Spotted Pony
Equus: Breed Profile: British Spotted Pony
Hendricks, B. International Encyclopedia of Horse Breeds.
Sukuposti
The Equinest: British Spotted Pony
The Fell Pony Museum: Horses and cattle in Tudor times
Wikipedia: British Spotted Pony
Wikipedia: Leopard Spotted Horses

–S

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Shelyesillä on yksi tälläinen nimeltään Dimona.