keskiviikkona, maaliskuuta 21, 2018

Ionicin Paint Horset

Tällä kertaa esittelyvuoron saa meidän Paint Horse -lauma, joka koostuu tällä hetkellä vajaasta paristakymmenestä laikkuhepasta (valitettavan iso osa hevosista on kyllä kuvattomia, silmänruokaa ei siis ole juurikaan tarjolla).


© Bob Langrish

Paint on siitä jännä rotu, että siitä ei pitänyt koskaan tulla oikeastaan kasvatusrotua Ioniciin. Kuitenkin siitä tuli älkääkä vain kysykö, että miten näin pääsi käymään. Tai no tietäähän sen: hommasin jostain hevosen tai pari, ehkä siksi kun oli myynnissä. Luulisin, että tuo pahan alku ja juuri oli ori West Ambient, suvullinen West Life Farmin kasvatti, ostettu Ioniciin loppukeväästä 2006. Saman rodun tammoja se ei koskaan astunut, mutta pari quarter-tammaa kuitenkin ja varsoista tuli painteja. Nämä varsat starttasivat laukoissakin ja varsoivat aikanaan sitten lisää Ion-painteja. Sitten oli samoihin aikoihin keksitty tamma Red Avalanche, joka jätti pari kappaletta xx-risteytyksiä (painteiksi luettavissa nekin), mutta sen linja on valitettavasti kadonnut meiltä Ionicista. Ravenwoodista saattaisi löytyä, sinne se Angelita Ionin (ie. Red Avalanche) ainoa varsa. En tiedä, mikä aivopieru on päässyt käymään meillä...

Sitten keksin lisää suvuttomia ja suvullisia painteja, käytin vieraita oreja tammoille, käytin quartereita jalostuksessa ja osa hevosista päätyi Pinkkiin laukkahevosiksi ja toki aina joku meni kaupaksikin. Niin ja Pinkkiinhän keksittiin laumottain suvuttomia painteja, toki myös quartereita ja osa siirrettiin Pinkin toiminnan hiivuttua Ioniciin jalostushevosiksi. Lisäksi olen ostanutkin painteja, jos vain olen bongaillut kivoja myynnissä. Niinpä tällä hetkellä meillä on aika monipuolinen paint-lauma. Suurin osa on melko lyhytsukuisia, yli kolmen polven suku on vain muutamalla hevosella. Käytin taannoin muutamia Ravenwoodin paint-oreja meidän tammoille ja vaikka nämä varsat eivät ole vielä päässeetkään vaikuttamaan jalostuksessa, voin luvata että ne tulevat olemaan arvokkaita uusine sukulinjoineen. Ja toki tallista löytyy tälläkin hetkellä pari ostohevosta, yksi Riverrockista ja toinen Delmenhorstista.

Kirjoitin alkuvuodesta quarterin esittelypostaukseen, että vaikka se onkin olevinaan varsin harvinainen rotu, niitä kuitenkin löytyy. Voisin sanoa samaa paintista, toki paint on quarteria harvinaisempi, mutta ei todellakaan mikään tavaton näky varsinkaan western-talleilla. Parastahan on se, että nämä tallit ovat sen verran kasvattaneetkin, että olen onnistunut löytämään jopa kolmipolvisen paintin, jonka suvussa ei ole ainoatakaan Ionicin tai Pinkin hevosta! Se on aina tosi kiva asia, ettei tarvitse ihan yksikseen harrastaa, minä sentään jotakin tiedän siitä hommasta.

Toki paintien kanta ei niin iso ole, etteikö satunnainen quartereiden käyttö tekisi hyvää. Pyrin kuitenkin pitämään quarter-prosentin kohtuullisena, mielellään alle 50. Mainitsin tuossa aiemmin, että olen käyttänyt myös täysiveristä paint-jalostuksessa, mutta nykyään en sitä tee. Pidän enemmän karjatyyppisistä painteista, täysiverinen puolestaan ei ole karjatyyppiä nähnytkään, joten siinä mielessä en näe mieltä sen käyttämisessä. Jos olisi edelleen laukka-painteja, asia olisi kokonaan toinen (vaikken kyllä Pinkissäkään koskaan tullut sekoittaneeksi näitä rotuja keskenään).

Yksi syy quartereiden varsin rajoitettuun käyttöön ovat niiden suuri erikoisvärien määrä. Ei minulla ole juurikaan kuvia painteille, joilla olisi pohjavärinä jokin erikoisväri! Kirosin taannoin itseäni, kun olin mennyt ilmeisen vahingossa ja ajattelematta astuttamaan paint-oriilla cremellon quarter-tamman ja kun isäoriinkin pohjaväri oli vielä rautias, niin varsan piti olla voikonkirjava sitten. Onneksi Bob Langrish pelastaa! Oma vikahan se tietysti on, sitäkös olen suosinut quartereilla niin törkeästi noita erikoisvärejä...

Lopuksi sitten vielä kysymys varsinkin vanhan linjan harrastajille: kertokaa virtuaali-paintien historiasta! Tällä kertaa jopa oma tietopankkini (tunnetaan myös nimellä Virginia) on hyödytön, koska hän ei ole painteja harrastanut ennen Ionicia. Kasvattiko kukaan painteja vuosina 2000-05? Itse olen onnistunut kaivamaan Virtuaaliwikistä seuraavat faktat:
– Kalmoniemessä syntyi Meepun aikana yksi paint-varsa.
– Em. varsan isä oli Laakson Galileo, on epävarmaa onko se ollut Laakson kasvatti vai tuonti.
– Whitewoodissa syntyi muutama paint-varsa vuonna 2003.
– Kolmen Whitewoodin paint-varsan emä oli Mangolia of Maple.
– Edellilsestä päättelen, että Vaahterassa olisi ollut painteja.
– Talvirinteessä (kn. Winterhill's) on syntynyt ainakin yksi varsa, o. Winterhill's Just Lies (VIR MVA Ch Just Me – Sweet Lies).
– Tuota Sweet Liesin sivua tutkiessa tuli vastaan Moon Shadow Paints (myös nimillä Suddenly Stud tai Faller Sky). Siellä näemmä kasvatettiin painteja ainakin kasvattajatunnuksella Suddenly.

Siinäpä se sitten oikeastaan olikin eikä tosiaan Virginiasta tai vanhoista arkistoistamme irtoa tuon enempää. Nuo mainitut tallit ovat joko uppo-outoja tai tunnetaan ihan muista asioista (Winterhillsistä tuli meille aikoinaan pari tekkeä) ja hevostenkaan nimet eivät sano mitään. Mutta onko lukijoilla enemmän muistitietoa tai mitä muuta tahansa?

– S

Ei kommentteja: