sunnuntaina, maaliskuuta 25, 2018

Rotuesittelyssä färsaartenhevonen

Färsaartenhevonen (tai färsaartenponi) on eittämättä yksi vähiten tunnettuja hevosrotuja eikä ihme: puhtaita färsaartenhevosia on noin 80, ne kaikki elävät Färsaarilla eikä niitä saa viedä pois saarilta. Virtuaalimaailmassa ei färsaartenhevosia ole ikinä näkynyt, mikä sinänsä ei varmaan yllätä ketään. Hyvä jos edes tiedetään mitään Färsaarista. Vaikea rodusta on hankkia tietoakaan, varsinkaan kun ei oikein tuo fäärin kieli luonnistu...


Historia reaalimaailmassa
Färsaartenhevosen historia on jotakuinkin hämärän peitossa. Ihminen on ensimmäiset hevoset sinne tuonut, se on selvä ja tämä lienee tapahtunut viimeistään 800-900-lukujen taitteessa kun viikingit saapuivat saarille. Jo aiemmin, 300-luvulta lähtien saarella oli asunut ihmisiä ainakin ajoittain, mahdollisesti irlantilaisia munkkeja. Mutta kuka on tuonut ensimmäiset hevoset sinne ja milloin vai tulivatko ne viikinkien matkassa, sitä voidaan vain arvella. Se sentään voidaan päätellä, että mistä ensimmäiset hevoset on tuotu: DNA-analyysin mukaan färsaartenhevonen on läheisintä sukua islanninhevoselle ja toiseksi läheisintä shetlanninponille, niin että hevosia lienee tuotu Skandinaviasta ja Brittein saarilta.

Hevosia käytettiin vuosisatojen ajan kuorma-juhtina, mahdollisesti myös lampaiden paimennukseen ja maatöihin, muuten ne saivat elää puuttomilla saarilla miten parhaiten taisivat. Ei siis ihme, että rotu on sitkeä ja sopeutunut Färsaarten kosteaan, tuuliseen ja kylmänsorttiseen ilmastoon. Koska saarten pinta-ala on pieni ja lampaat veivät osan laidunalasta, ei ponien määrä todennäköisesti ole koskaan ollut mitenkään suuri. 1800-luvulla hevosia oli noin 800. 1850-luvulta lähtien poneja alettiin myydä Englannin hiilikaivoksiin, pieni koko ja kestävyys tekivät niistä hyviä kaivosponeja ja koska niistä maksettiin hyvin, monet omistajat myivät hevosensa mielellään.

Ilmeisesti Färsaarille tuotiin jonkin verran vieraita hevosia 1900-luvun kuluessa, näin väittää tanskankielinen Wikipedia. Färsaarilla ei ole koskaan ollut samanlaista hevosten tuontikieltoa kuin Islannissa. Niinpä kun färsaarelaiset alkoivat käyttää enemmän hevosia maataloustöissä ja kiinnostua myös ratsastusesta harrastuksena ja urheiluna, tuotiin muualta isompia ja voimakkaampia hevosia. Ne saivat laiduntaa puolivilleitä färsaartenhevosten kanssa ja nämä tietenkin risteytyivät keskenään. Niinpä monet uskoivat puhdasrotuisten färsaartenhevosten kadonneen tyystin.

Lähellä se olikin. Kun 60-luvulla yksityiset ihmiset alkoivat kiinnostua alkuperäisrodun kohtalosta, saarilta löytyi 5 puhdasrotuista hevosta, yksi ori ja neljä tammaa. Joidenkin lähteiden mukaan niitä saattoi olla 6, mutta erittäin vähän joka tapauksessa. Tästä pienestä laumasta lähdettiin rotua elvyttämään ja siinä onkin onnistuttu niin että vuonna 2016 färsaartenhevosia on noin 80. DNA-tutkimukset ovat paljastaneet että hevoset ovat todellakin puhdasrotuisia. Nykyäänkin kaikista rekisteröitävistä hevosista otetaan veritestit rotupuhtauden varmistamiseksi.

Se on kuitenkin sanottava, etten tiedä mihin perustuu usein nähty väite siitä, että färsaartenhevonen on tuhat vuotta vanha, puhdas rotu, jos saarille kerran on saanut tuoda hevosia (toisin kuin Islantiin). On tietenkin oletettavaa, että Färsaaret ovat olleet varsin eristyksissä ja saarten merkitys kaupan, sodankäynnin tai muiden vastaavien asioiden suhteen on ollut pieni, niin ehkä sitä laivaliikennettä saarille ei ole juuri ollut. Eikä sitten ehkä ole hevosiakaan nähty järkeväksi tuoda, kun saarella kerran niitä jo on. Nykyään Färsaarilla on nelisensataa hevosta, suurin rotu on islanninhevonen, färsaarenhevosia on vajaa sata ja sitten on jonkin verran myös vuonohevosia.

Rakenne ja ominaisuudet
Färsaartenhevonen on selkeästi ponikokoinen, mutta kuten issikkaakin, sitä kutsutaan mieluummin hevoseksi. Monet lähteet kertovat säkäkorkeuden vaihtelevan välillä 114-124 cm, mutta suurimmat yksilöt ovat nähtävästi jopa 130-senttisiä. Yleisesti färsaartenhevoset muistuttavat olemukseltaan varsin paljon islanninhevosta ja loogistahan se onkin näiden kahden rodun melko yhteneväisen historian valossa.

Tässä listaa färsaartenhevosten rakennepiirteistä:
– Yleisesti pieni, sopusuhtainen ja melko tukeva
– Hyvämuotoinen, kuiva ja ilmeikäs pää
– Kaula hyvinasettunut ja lyhyehkö
– Säkä ilmeisesti jonkin verran erottuva
– Voimakas, hyvämuotoinen ylälinja
– Lyhyt risti
– Lihaksikkaat reidet ja koivet
– Jalat kuivat
– Kaviot hyvämuotoiset, kavioaines kovaa
– Kesäkarva lyhyt ja kiiltävä, talvikarva paksu ja tuuhea

Tyypillisen alkuperäisrodun tavoin färsaartenhevonen on voimakas, sitkeä ja kestävä, sopeutunut paikalliseen ilmastoon ja ympäristöön. Lisäksi se on luonteeltaan yleensä tasainen ja järkevä sekä erittäin varmajalkainen. Jotkin lähteet väittävät ainakin joidenkin yksilöiden osaavan tölttiä normaalien askellajien lisäksi.

Färsaartenhevosilla esiintyy perusvärejä ja tobiano-kirjavuutta. Jotkin lähteet mainitsevat myös voikot ja hallakot, ja Hendriks painottaa että kirjavia (skewbald) ei esiinny lainkaan. Kuitenkin nähdäkseni kaikki färsaartenevoset on listattu Føroyska rossið -sivustolla kuvien ja tietojen kera, ja sieltä löytyy vain perusvärejä sekä jonkin verran tobianoa. Monella hevosella on merkittynä myös genotyyppi, en tiedä onko ne vain päätelty suvun ja ulkonäön perusteella vai ihan oikeasti testattu. Joka tapauksessa kannattaa käydä selailemassa tuota listaa, vain aniharvalla hevosella ei ole kuvaa, monilla on useitakin kuvia. Sivut ovat fäärinkieliset, mutta jonkin verran pystyy ruotsin pohjalta päättelemään. Harmi että viime vuoden varsoja ei ole vielä listalla.

Lähteet
Felagið Føroysk Ross
Føroyska rossið
Hendricks, B: International Encyclopedia of Horse Breeds
Oklahoma State University: Faeroes Pony
The Faroe Islands: Horse riding
Wikipedia: Faroe Pony
Wikipedia: Færøsk hest
Wikipedia: History of the Faroe Islands

–S

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

En osaa sanoa onko kyseessä sama rotu, mutta J:llä on Järndäldenissä färsaartenrusstamma. http://www.jarndalden.suntuubi.com/?cat=20 Jos on sama rotu niin löytyy sittenkin virtuaalimaailmastakin noita :D

Petri kirjoitti...

On näitä poneja tullut virtuaalimaailmassa vastaan, tosin siitäkin sen +kymmenen vuotta, mutta useampia. Ravipuolella ainakin muutamalla tallilla, taisi pari varsaakin joku kasvattaa. :)