sunnuntaina, syyskuuta 30, 2018

RL: Hereditary equine regional dermal asthenia (HERDA)

Esittelin viikko sitten WFFS:n, joka aiheuttaa iho-oireita. Tänään vuorossa on HERDA, toinen perinnöllinen sairaus, joka aiheuttaa myös iho-ongelmia.


© marty11, CC BY-NC-SA 2.0 (kuvan hevonen ei liity HERDAan mitenkään)
Kuvaa on rajattu ja värejä muokattu

WFFS:n tavoin HERDA on perinnöllinen sairaus, joka johtuu yhden geenin virheestä. Se on resessiivinen, jos hevosella on yksi virheellinen kopio, se on itse oireeton kantaja, mutta voi periyttää sitä varsoilleen. Jos molemmilla vanhemmilla on sama virheellinen geeni, varsalla on 25% todennäköisyydellä HERDA.

HERDA aiheuttaa häiriöitä kollageenin toimintaan. Yleensä ongelmat näkyvät hevosen ihossa enkä tiedä jos virheellinen geeni vaikuttaa kollageeniin kaikkialla elimistössä vai vain ihon kollageeniin. HERDA-hevosen iho on hauras ja se rikkoutuu helposti. Iho voi olla myös "irtonaista", jolloin se irtoaa alemmista kudoksista helposti. Aiheutuneet haavat ja vammat ovat vaikeasti parantuvia ja jättävät isoja arpia. HERDA vaikuttaa ennen kaikkea selän alueen ihoon ja sitä ei välttämättä huomata nuoresta varsasta vaan vasta siinä vaiheessa, kun hevosta aletaan totuttaa satulaan. Käytännössä useimmat HERDA-hevoset lopetetaan siinä vaiheessa kun HERDA varmistuu, niitä ei voi käyttää ratsuina eikä jalostukseen.

HERDAa esiintyy vain quarter-hevosilla sekä muissa rekistereissä, joissa sallitaan risteytykset quartereihin, kuten Paint Horse ja appaloosa. Geenivirheen suurin levittäjä on quarter-ori Poco Bueno (1944-69), johon lähes kaikkien nykyisten HERDA-kantajien sukilinja johtaa. Vähäpätöisempi levittäjä on ollut Poco Buenon täysiveli Old Grand Dad ja oletettavasti myös molempien orien isä King. Poco Bueno oli suosittu siitosori, sillä on nelisen sataa rekisteröityä quarter-varsaa, tilastollisesti potentiaalisia HERDA-kantajia olisi pari sataa. HERDA raportoitiin ensimmäisen kerran vuonna 1971, myöhemmin ymmärrettiin sen periytyvä luonne ja osattiin yhdistää se Poco Buenoon. Nykyään HERDAn aiheuttavaa geenivirhettä voidaan jo testata. Cutting-linjaisista quartereista lähes kolmannes kantaa HERDA-virhettä.

Lähteet
Animal Genetics Inc: Hereditary Equine Regional Dermal Asthenia (HERDA)
Movet: Herda (Hereditary Equine Regional Dermal Asthenia)
The Horse: HERDA: DNA Tests Available for Disfiguring Skin Disease
Wikipedia: Hereditary equine regional dermal asthenia
Wikipedia: Poco Bueno

2 kommenttia:

Anarchy kirjoitti...

https://www.sciencedirect.com/topics/veterinary-science-and-veterinary-medicine/hereditary-equine-regional-dermal-asthenia

Täällä mainitaan, että HERDA hevosilla olisi ongelmia myös sarveiskalvossa, sydämessä, verisuonissa ja jänteissä. Osalla on ilmeisesti myös yliliikkuvien nivelten kanssa ongelmia.

Sairaus kuulostaa hyvin paljon Ehlers-Danlosilta, ja tuon samaisen linkin mukaan onkin jotain 'sukua' sille. Samalla minulle selvisi, että hevosillakin voi olla E-D. Hyvin mielenkiintoista.

Täällä lisää E-Dstä hevosilla. Sekin quarterilla tutkittu, joskin esiintyy huomattavasti useammalla rodulla kuin HERDA.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0737080613008125

Ireth kirjoitti...

Olipa ihan uutta tietoa, että Ehlers-Danlosia esiintyy myös hevosilla! Sairaus on työni puolesta tuttu, mutta en ole edes ajatellut, että sitä esiintyisi muilla kuin ihmisillä. Kiinnostavia linkkejä ja kiinnostava blogiteksti, kiitos!