Tämä postauksen on tarkoitus toimia omana muistilappunani ja todennäköisesti tämä tulee muuttumaan tulevaisuudessa. Se on toki myös vapaasti käytettävissä ja sovellettavissa, jos joku toinen harrastaja tuntee halua moiseen. Sinänsä nämä ohjeet ovat kyllä pääsääntöisesti kieliopillisesti oikein ja hyvän (teknisen) kirjoittamisen sääntöjen mukaisia. Eri asia sitten on, miten hyvin näitä on Ionicissakaan noudatettu, koska minulla ei ole ollut tällaista listaa aiemmin ja homma on ollut vähän kaoottista. Ja mitäpä sitä sanottiinkaan niistä suutareista ja niiden lapsista...
Rodunnimet
- Käytä suomenkielistä nimeä, jos sellainen rodulla on. Poikkeuksia ovat:
- Saddlebred (EI amerikanratsuhevonen, huono tunnistettavuus)
- Welsh-poni, welsh mountain ja cob-tyyppinen welsh-poni ja welsh cob (EI walesinponi, walesinvuoristoponi, cob-tyyppinen walesinponi ja walesincob, welsh on niin vakiintunut käyttöön)
- Lusitano (EI lusitanianhevonen, ei voi sanoa huono tunnistettavuus mutta lusitano on vakiintunut käyttöön)
- Kirjoita rodunnimet kirjoitetaan pienellä, elleivät ne aloita lausetta tai ole taulukossa (siitä alempana). Poikkeuksena ovat täysin englanninkieliset nimet, englannissa rodunnimet kirjoitetaan isolla: National Show Horse, Paint Horse ja Georgian Grande.
- Sen sijaan nuo yllämainitut welsh-ponit kirjoitan pienellä, koska osa yhdistyy suomalaiseen yleistermiin ja ovat muutenkin vakiintuneita. Sama juttu quarter-hevosen kanssa.
- Noudata nimien kirjoitusasussa vanhaa Hevosmaailma.netin ohjetta, joka ikävä kyllä ei ole saatavilla enää netissä.
Lyhenteet
- Jos lyhenne muodostuu sanan alusta, kirjoita se kokonaan pienillä kirjaimilla: morg (morganinhevonen). Lauseen alussa tai taulukon solussa kirjoita se suurella alkukirjaimella.
- Tällaisten lyhenteiden perässä voisi käyttää pistettä, mutta useimmiten se yhdistyy väliviivalla sukupuolen lyhenteeseen ja silloin piste korvautuu väliviivalla: morg-t. Piste tulee tässä tapauksessa t:n perään.
- Älä käytä pistettä tällaisen lyhenteen perässä, jos se on taulukossa yksikseen. Näitä on esimerkiksi tammojen jälkeläislistoissa.
- Käytä sukupuolilyhenteen perässä pistettä aina, jos sitä seuraa hevosennimi: morg-t. Soul On Fire.
- Jos lyhenne muodostuu useamman sanan alkukirjaimista, kirjoita se kokonaan suurilla kirjaimilla, erityisesti jos lyhenne tulee englanninkielisestä rotutermistä: NSH (National Show Horse).
- Kirjoita värien, merkkien ja sukupuolien lyhenteet pienellä taulukoiden soluissa. Tätä ei noudateta Gin Ahaltekissä värien kohdalla.
- Käytä kouluratsastusluokkien lyhenteissä vakiintunutta tapaa: heA, vaB. Kirjoita lauseen alussa nämäkin toki isolla alkukirjaimella: HeA, VaB.
- Pyri käyttämään nimen perässä tulevia rotulyhenteitä (xx, ox, x) kaikkialla.
Taulukot
- Kirjoita taulukoiden solutekstit oletusarvoisestu suurella alkukirjaimella, vaikka ne eivät muodostaisikaan kokonaista lausetta. Poikkeuksena on värilyhenteet.
- Käytä taulukoiden solutekstien perässä pistettä tai muuta välimerkkiä vain, jos se muodostaa kokonaisen lauseen.
Vieraskielisten lajien, luokkien ja värien nimet
- Kirjoita vieraskielisten lajien, luokkien ja värien nimet pienillä alkukirjaimilla, ellei ole syytä tehdä toisin. Ne voidaan katsoa ainakin jossain määrin vakiintuneiksi termeiksi: barrel racing, informal show combination, mushroom tobiano.
- Poikkeuksena edellisestä on English pleasure, sillä English kirjoitetaan isolla alkukirjaimella joka tapauksessa.
- Noudata muuten lajijaosten käyttämiä kirjoitusasuja.
Värinimitykset
- Käytä väreistä ja merkeistä suomenkielisiä nimiä, jos sellainen on olemassa (järkevä je helposti tunnistettava). Jos ei, käytä englanninkielistä nimeä.
- Noudata Hippoksen ja J. Viitasen kirjan ohjeita pitkien värinimien koostamisessa.
- Kirjoita värien lyhenteet aina yhteen, jos väritermikin kirjoitetaan yhteen: hprnvkkokm.
Lukuarvot ja yksiköt
- Käytä sitovaa välilyöntiä (nbsp) lukuarvon ja sitä seuraavan yksikön lyhenteen välissä: 15 km.
- Käytä välilyöntiä myös prosentin merkin edessä.
- Älä käytä välilyöntiä asteen merkin edessä, jos kyseessä on kulma-aste, ei lämpötila, jolloin astemerkki yhdistyy C-kirjaimeen: 90°, 90 °C.
Vinoviiva
- Älä käytä välilyöntejä vinoviivan kummallakaan puolella, jos se erottaa yksisanaisia kokonaisuuksia: ori/ruuna.
- Käytä välilyöntejä molemmin puolin, jos se erottaa useampisanaisia kokonaisuuksia: Ionic / S ja Gin.
Päivämäärät
- Kirjoita päivämäärät aina muodossa pp.kk.vv, hevosten syntymäpäivät niiden sivuilla pp.kk.vvvv.
- Hevoslistauksissa on käytössä ppkkvv, siitä voisi luopua jollain aikavälillä.
- Älä käytä vinoviivaa päivämäärissä (ja mene heti korjaamaan ne kasvattilistat).
- Älä käytä ylimääräisiä nollia päivämäärissä muualla kuin hevosten syntymäpäivän yhteydessä VRL-rekisteröinnin takia.
Prepositiot, artikkelit ja konjunktiot nimissä
Tästä on ihan hirveän vaikeata tehdä mitään yleispätevää sääntöä, koska käytännöt vaihtelevat oikeidenkin hevosten nimissä ja Ionicissakin käytän kaikenlaisia tapoja: Berater des Ions, Reine Des Neiges d'Ion, Tartinetta du Menard, Under The Western Sky, Imperial of Driftmoor GA, Pink Heat Of The Night xx.
Jatkanen samoilla linjoilla ja käytän näitä miten parhaaksi satun kussakin tapauksessa katsomaan. Ostohevosten nimissä noudatan toki myyjän/kasvattajan käyttämää kirjoitusasua.
Kieli
- Jos on syytä kirjoittaa englanniksi, käytä brittienglantia.
- Kimo: Amerikassa a:lla (gray) ja Englannissa e:llä (grey). Eli grey.
– S
Minulla on ollut jo vuosia vastaava lista, ei tosin julkisena mutta itsellä työpöydällä sticky-muistilappuna. Omanlaisena perfektionistina pienten yksityiskohtien yhtenäisyys tuo kummallista tyydytystä. Sain tästä Ionicin listauksesta myös uusia ideoita, joten taitaapa minun muistilistani saada pikkuisen jatkoa!
VastaaPoistaJeps, yhtenäisyyden tarpeesta tämäkin lista sai alkunsa ja siitä että välillä on vaikeata muistaa mitä itse on joskus päättänyt mielessään jostakin yksityiskohdasta ja siitä miten se kirjoitetaan.
VastaaPoistaEsimerkiksi päivämäärä: meillä on Ionicin sivuilla käytössä lukematon määrä eri tapoja merkitä päivämääriä! Tässä ehkä näkyy se, että vuosien ajan meitä tekijöitä oli 2 (emmekä ikinä ottaneet puheeksi että kannattaisiko edes joitakin juttuja sopia keskenämme, että tehdään aina samalla tavalla) ja että paljon juttuja on tehty ennen kuin minä aloitin varsinaisesti teknisen kirjoittajan työt. Syytän nimittäin pokkana ammatinvalintaani siitä että tämmöiset on alkaneet erityisesti kiinnostaa ja mokat pistävät silmään. Mutta ei tosiaan tarvitse olla tekninen kirjoittaja että voisi tehdä asiat yhtenäisesti ja hyvien käytäntöjen mukaisesti.