maanantaina, marraskuuta 22, 2021

Miten kilpailen ARJ:ssä, feat. porrastetut

Kirjoitin helmikuussa siitä, miten kilpailen ARJ:ssä. Se teksti koski perinteisiä kisoja, koska silloin VRL:n uudistus oli vasta edessä päin ja siinä rytinässä myös ARJ pääsi porrastettuihin mukaan. Asiat ovat toden totta muuttuneet sen jälkeen, joten tässä pieni katsaus siihen, millä tavalla nykyään kilpailutan hevosiani.

Erikoisaskellajiluokat

Tämän kohdalla muutokset koskevat lähinnä saddlebredejä ja National Show Horseja. Aiemmin niissä saattoi olla hevosia, jotka kilpailevat pelkästään saddleseatissa ja/tai ajoluokissa, eivät lainkaan askellajiluokissa. Muiden rotujen kohdalla kilpailutin hevosia paljon askellajiluokissa, vaikka niillä saattoi (rodusta riippuen) olla mukana myös jokin saddleseat-laji. Tämä on melko selvä ja looginen asia, koska muilla roduilla erikoisaskellaji on synnynnäinen ja myös tavoiteltu asia. 

Nyt kaikki tietyn rodun hevoset kilpailevat niille avoimissa erikoisaskellajiluokissa, myös ne saddlebredit ja NSH:t. Olen siis käytännössä luopunut siitä käytännöstä, että jotkin hevoset olisivat vain saddleseat- tai ajohevosia. Se nyt vain on helpompaa kaikin puolin.

Kaikille roduille avoimiin 3-, 4- ja 5-käyntiluokkiin olen ilmoittanut ensin niitä rotuja, joilla ei omia askellajiluokkia ole (campolino meidän tapauksessa). Sen jälkeen vuorossa ovat missourinfoxtrotterit, joille on tarjolla vain yksi oma luokka (foxtrot) ja sen jälkeen kalliovuortenhevoset, joille on tarjolla vain 2 omaa luokkaa (amble ja platform walk, jälkimmäinen yhteinen pasojen kanssa). Jos näiltä jää tilaa tai ylipäänsä kisalistoilla on muita rotuja, ilmoitan niitä sitten. Saddlebredeille/NSH:ille, tennesseenwalkereille ja paso finoille kuitenkin on tarjolla peräti 3 rotukohtaista askellajiluokkaa kullekin ja jos ja kun niitä järjestetään, ilmoitan ne tietenkin mukaan niihin. Tosin viime aikoina näitä rotuja ei ole juurikaan ollut kisalistoilla, kun olen kisannut kaikki loppuun tai sitten ne odottavat ikääntymistä.

Ajoluokat

Perinteisten kisojen aikaan monilla hevosilla oli näistä ajoluokista vain yksi, johon se erikoistui (roadster, fine harness tai pleasure driving), mutta nyt porrastettujen kanssa en ole jaksanut säätää. Porrastetuissa kaikki siis osallistuvat kaikkiin ajoluokkiin.

Lisäksi ilmoitan ajoluokkiin sellaisiakin hevosia, jotka eivät siihen periaatteessa erikoistu eikä niiden sivuillakaan välttämättä lue mitään ajoluokista. Tämä koskee erityisesti arabeja ja morganeita, molemmissa on joitain suhteellisen harvoja yksilöitä, jotka kisaavat porrastettujenkin puolella pelkkiä ajoluokkia. Niiden lisäksi kuitenkin ajoluokissa kilpailevat kaikki ne, jotka ovat pääasiassa saddleseat-hevosia. Tällä tavalla saan kivasti lisää kisoja myös noille saddleseat-hevosille, joille ei muuten välttämättä ole niin paljon kisakutsuja tarjolla.

Pleasure driving on avoin kaikille roduille ja jos vain sattuu kisalistoilla olemaan mitään, niin olen ilmoittanut niihin luokkiin mukaan mm. saddleseat-pintabianejani ja Georgian Grandeja. Pitäisi ottaa joskus enemmän noita muitakin rotuja mukaan tuonne pleasure drivingiin, enpähän vain ole saanut aikaiseksi.

Hackneyponien omat ajoluokat ovat toki vain niille avoinna ja kilpailenkin niillä mielelläni näissä luokissa, jos vain sattuu olemaan sopivia poneja kisalistalla. Tällä hetkellä ei kyllä ole, kun kaikki on kisattu valmiiksi. Harvemmin Ionicin kanssa on tullut ongelmaa siitä, että on liian vähän hevosia!

Ja pakko tunnustaa, että nakkasin mäkeen myös nuo hackneyponien ajoluokkien säkäkorkeusrajoitukset... Ei niitä pysty tämän systeemin kanssa noudattamaan mitenkään järkevästi, joten menköön kun ei niitä ylikorkeita poneja ole rajoitetuista luokista diskattukaan.

Saddleseat

Saddleseat-kilpaileminen on pysynyt koko lailla samanlaisena kuin perinteistenkin kisojen kanssa. Yhtäkkiä osaan sanoa yhden muuttuneen asian: hackneyponit kilpailevat kaikissa oman lajinsa luokissa, eivät vain niissä ajoluokissa, kuten perinteisissä kisoissa pidin tapanani. 

Siitä pidän kuitenkin kiinni, että yksi hevonen kilpailee vain yhdessä saddleseat-lajissa. Tämän mahdollistaa taulukko, johon hevoset on merkitty kukin oman lajinsa sarakkeeseen oikealle tasolle. Päivitän tätä taulukkoa aina ennen kuin ilmoitan hevosiani mukaan ja kopioin siitä osallistujat kisakutsuun. Onhan siinä melkoinen askarteleminen ylläpitää tuota taulukkoa ja kopioida siitä hevosia, mutta tällä on mentävä, koska muutakaan järkevää konstia en ole keksinyt. Haluan pitää itsepäisesti kiinni hevosten erikoistumisesta. Samalla siinä näkee konkreettisesti hevosten etenemisen.

– S

(ps. WRJ on saatu porrastettuihin mukaan myös. Wuhuu!)

Ei kommentteja: