maanantaina, helmikuuta 01, 2021

Miten kilpailen ARJ:ssä?

Selostin joulukalenterissa hieman sitä, miten kilpailutan hevosiani WRJ:ssä. Nyt ajattelin kirjoittaa samanlaisen ARJ-kilpailemisestani ja millaisia käytäntöjä minulla siinä on. Ensinnäkin tekee itsellenikin ihan hyvää selkeyttää ajatuksiani ja oikeasti miettiä ja kirjata ylös mitä teen ja miksi. Ehkä myös muita ARJ-kilpailijoita kiinnostaa lukea, miten minä hevosiani kilpailutan. Kenties joku saa ideoitakin tästä, mutta aivan yhtä hyvin voi todeta, että jaa, noinkin voi tehdä, mutta itse tekee aivan eri tavalla. Vääriä tapojahan ei ole, niin kauan kuin pysytään sääntöjen rajoissa.

Alkutekijät

Aloitetaan nyt ensin siitä, että ARJ:ssä on tosi paljon valinnanvaraa. Roturyhmiä on 3, rotuja on kymmeniä, jotkin rodut kuuluvat useampaan kuin yhteen ryhmään. Saddlebred ja NSH itse asiassa kuuluvat kaikkiin kolmeen ryhmään!

Lajiryhmiä on kolme: erikoisaskellajiluokat, saddleseat-luokat ja ajoluokat. Näissä mahdollisia luokkia on kymmeniä niitäkin. Osa on rotukohtaisia, osa roturyhmäkohtaisia.

ARJ rajoittaa säännöissään ainoastaan sen, että yksi hevonen ei saa sekakisata useita eri saddleseat-lajeja (myöhempi edit: saa muttei erityisesti suosittele). On valittava vain yksi (jokaisesta lajista on tarjolla 3 luokkaa: ratsastusluokka, ajoluokka ja yhdistetty). Olen tästä kirjoittanut aikaisemmin (Alkukesän tilannekatsaus), että kun tämä minun kisatouhuni oli aluksi vähän kaoottista ja sitten saattoi mennä asioita sekaisin ja hevosia vääriin luokkiin.

Kun puhumme Ionicista, hevosia on tietenkin paljon ja todella montaa eri rotua. Tällä hetkellä kilpailutan ARJ:ssä jotensakin säännöllisesti 15 eri rotua ja sitten satunnaisesti ajoluokissa on saattanut olla joitain connemaroja ja welshejä, ja joillain andalusianhevosilla on saddleseat-sijoituksia.

Askellajiluokat

Askellajiluokat ovat yleensä hyvin selkeitä: niissä esitetään kunkin rodun erikoisaskellaji ja ne ovat puhtaasti rotukohtaisia. Harvinaisemmille roduille on sitten tarjolla kokoelmaluokkia (platform walk, 3-,4- ja 5-käyntiluokat). Nämä ovat aina kivoja, koska meillä on noita erikoisempiakin tapauksia, kuten campolinot.

Useimmat meidän erikoisaskellajirotujen yksilöistä kilpailevat näissä luokissa, vaikka saattavat kilpailla myös jossakin saddleseat-lajissa ja rodusta riippuen ajoluokissakin. Useimmilla roduilla se askellaji on kuitenkin rotuominaisuus, jota tulee vaalia.

Yleensä kilpailutan yhtä hevosta yksissä kisoissa vain yhdessä lajiryhmässä. En siis ilmoita esimerkiksi saddlebrediäni sekä rodun askellajiluokkiin että sen kisaamaan saddleseat-lajiin, vaikka se periaatteessa olisikin sallittua. Aika usein ARJ-kisoissa ei yhden hevosen luokkamäärää rajoiteta erityisesti vaan ilmoitetaan että yksi hevonen voi osallistua kaikkiin sille rodulle avoimiin luokkiin. Minä en kuitenkaan sitä yleensä tee, että ilmoittaisin yhden hevosen kaikkeen mahdolliseen. Vaihtelua kuitenkin on useimpien yksilöiden kohdalla, ne saattavat tämän viikon kisoissa olla omassa askellajiluokassaan ja ensi kuussa taas saddleseatissa.

Jotkin saddlebredit ja NSH:t ovat meillä sellaisia monitaitureita, että ne kilpailevat tarvittaessa kaikissa lajiryhmissä. Nämä ovat kyllä pienimuotoinen harvinaisuus sinänsä, yleensä pyrin siihen että askellajiluokkien lisäksi yhdellä hevosella on toisena lajina joko saddleseat tai ajoluokat. 

Nyt vasta tulin ajatelleeksi, että sdb ja NSH ovat askellajimaailman kummajaisia siinä mielessä, että slow gait ja rack ovat ymmärtääkseni opetettuja askellajeja. Taipumus niihin periytyy, mutta ne pitää silti opettaa hevoselle. Näissä roduissa voisi siis olla ihan pelkkiä saddleseat- tai ajohevosia! Tällä hetkellä sellaisia on erittäin vähän, mutta jospa jatkossa niitä olisi enemmän.

Saddleseat-luokat

Olen alusta lähtien pitänyt näistä saddleseat-luokista, koska niiden rotuvalikoima on niin monipuolinen. Reaalimaailmassa yleisimmät rodut näissä lienevät arabit, saddlebredit ja morganit, mutta tuo ARJ:n lista saddleseat-roduista on kyllä ihan realistinen. Sitä ratsastetaan tosi monenlaisilla hevosilla.

Tuossa yllä jo sivusin joitain saddleseat-kilpailemisen juttuja: yhdellä hevosella vain yksi laji ja varsinkin saddlebredeillä, NSH:illa ja tennesseenwalkereilla kilpailen usein askellajiluokkien ohella myös jossakin saddleseat-lajissa. Aika monella kalliovuortenhevosellakin on toisena lajina saddleseat.

ARJ:ssä on hyvät yleiskuvaukset eri lajeista ja niiden vaatimuksista, mutta se ei ota kantaa siihen, mikä rotu olisi sopivin kuhunkin lajiin. Sinänsä rotuja tuskin halutaan rajoittaa ja kyse on aina yksilöstä ja sen ominaisuuksista (virtuaalimaailmassa toki aivan arpapeliä). 

Aluksi itse suosin park-luokissa saddlebredejä ja NSH:ita ja jostain syystä taas tennesseenwalkereita show-luokissa. Sen sijaan pintabianeista suurin osa on country pleasure -hevosia. Nyt myöhemmin olen yrittänyt saada vähän vaihtelua näihin, että jokaisesta rodusta löytyisi monipuolisesti eri lajien hevosia. Vaihtelu tunnetusti virkistää.

Useimmiten kilpailutan saddleseat-hevosiani sen oman lajin kaikissa luokissa (ne mainitut ratsastus-, ajo- ja yhdistelmäluokat). Joskus aiemmin saatoin hevosta kisoihin ilmoittaessani katsoa vähän sen  kisakalenteria, että onko se sijoittunut erityisen usein jossakin luokassa ja ilmoittaa sen sitten vain siihen luokkaan. Sittemmin olen luopunut tästä ainakin pääosin. Olisi toki kiva sinänsä, jos hevonen erikoistuisi vain yhteen luokkaan, mutta se menee vähän vaikeaksi.

Mutta tästä on poikkeus: hackneyponi! Hackneyponit ovat ajoluokkien eksperttejä, mutta monella on myös rinnalla jokin saddleseat-luokka. Nämä kuitenkin ilmoitan aina pelkästään siihen ajoluokkaan. En näe näitä suhteellisen pienikokoisia poneja oikein ratsuina. Lasten ratsuina ne tietenkin menisivät, mutta olkoon. Ajattelin tehdä saman ainokaiselle Dutch Harness Horsellekin ja kilpailla sillä vain park harnessia, mutta unohdin olla samaa mieltä itseni kanssa ja olen nähtävästi kilpaillut sillä kaikkia park-luokkia. Mutta se on sentään hevoskokoinen ja varmasti ihan pätevä ratsu, joten olkoon.

Ajoluokat

Kuten mainitsinkin: näitä hallitsevat hackneyponit. On minulla toki monien muidenkin rotujen hevosia, joilla kilpailen ajoluokissa, mutta pikkuhakit ovat vakionäky siellä, muiden kanssa on satunnaisempaa.

Ajoluokkia (pleasure driving, fine harness, roadster) ei ole rajoitettu mitenkään, joten oletan että yksi hevonen saisi kilpailla niissä kaikissa, vaikka samoissa kisoissakin. Käytännössä omilla hevosillani on usein se yksi tietty luokka näistä, joissa se enimmäkseen kilpailee. Jotkut pysyvät aina siinä yhdessä ja samassa luokassa aina, suurempi osa saattaa tarpeen tullen käydä vierailemassa muissa luokissa, mutta viime aikoina se on ollut aika harvinaista. Aiemmin ajoluokat olivat harvinaisempi näky kisoissa, niitä oli lähinnä vain ARJ-cupissa, mutta nykyään niitä näkee jo tavan kisoissakin.

"Erikoisaskellaji-ajoluokat"

Erikoisaskellajiluokissa on listattu muutama hackneyponeille avoin luokka: cob tail, road pony, pleasure pony ja harness pony. Tämä on aika outoa, koska hackneyponi ei ole erikoisaskellajirotu eikä näissä luokissa erikoisaskellajeja esitetä. Ne sopisivat minusta paremmin ajoluokkien alle, mutta makuasioita toki.

Näiden luokkien harmina ovat säkäkorkeusrajoitukset. Cob tail ja pleasure pony ovat sallivimmat, niiden yläraja on 147 senttiä ja käytännössä varmaan kaikki hackneyponit jäävät tämän alle. Road ponyt ovat alle 132-senttisiä, siihen meillä on muutama kelvollinen, mutta harness pony -luokkaan ei ole ketään, sillä niiden pitäisi olla alle 127 sentin.

Näitä luokkia on järjestetty todella harvoin, mutta nyt viime aikoina pari kertaa. Se on ihan positiivista minusta, koska meillähän noita hackneyponeja on. Ja sitten kun hackneyponit menevät näihin luokkiin, niin ajoluokkiin voin ilmoittaa muita rotuja...

Rodut

Tässä on lyhyt katsaus eri rotujen tilanteisiin ja kilpailuttamiseen:

 • Islanninhevonen: eniten kilpailutettu, koska näille on tarjolla eniten kisoja ja luokkia. Suurin osa meidän hevosista on 5-käyntihevosia, mikä johtaa siihen että vain 4-käyntisille avoimiin luokkiin on vain muutama hevonen ilmoitettavaksi. Sama taitaa olla muillakin omistajilla kyllä.
 • Saddlebred: meidän toinen päärotu ARJ-kisoissa. Näillekin on usein tarjolla erikoisaskellajiluokkia ja saddleseat on aina vaihtoehto kuten myös ajoluokat.
 • National Show Horse: vähän sellainen saddlebredin pikkuveli, joka jää jalkoihin, koska saddlebredejä on paljon. Pääosin kilpailutan näitä askellajiluokissa ja saddleseatissa, ajoluokissa vain tosi harvoin.
 • Tennesseenwalker: tämä on se kolmanneksi tärkein rotu sitten, ehkä. Iso rotu meillä, jolle ei ole turhan usein tarjolla omia askellajiluokkia, mutta joskus sentään. Kilpailevat jonkin verran myös saddleseatissa, myös niissä saddleseat-lajien ajoluokissa vaikka aluksi vierastin ajatusta walkerista kärryjen edessä.
 • Kalliovuortenhevonen: näitä kilpailuttaisin mielelläni paljon, mutta rodun omia luokkia on harvakseltaan eikä turhan usein näitä kokoelmaluokkiakaan (ja niihin meiltä olisi tulossa aina suunnilleen sata muutakin hevosta). Platform walk -luokkien vakiokamaa, mutta kilpailutan myös erityisesti 3-käynnissä, nykyään myös 4- ja 5-käynnissä. Moni kisaa myös saddleseatia, mutta näistä löytyy myös matka- ja muutamia western-ratsuja.
 • Missourinfoxtrotter: harvakseltaan näillekin on omaa foxtrot-luokkaa, mutta silloin kun on, tuntuu että osallistujia on jopa enemmän kuin walkereiden luokissa. Kisaavat myös 3-käyntiä jos sitä on tarjolla. Muutamat hevoset kilpailevat myös saddleseatissa, lähinnä country pleasurea. Useammat ovat myös matka- ja/tai western-hevosia.
 • Paso fino: 5-käyntiluokkien vakionäky, mutta kisaavat myös 3- ja 4-käyntiluokissa, jos sattuvat mahtumaan. Aivan muutamaa on kilpailutettu saddleseatissa, jotenkin se ei minusta tälle rodulle oikein istu. Omia askellajiluokkia on erittäin, erittäin harvoin.
 • Campolino: suht satunnaisesti kilpailutan kokoelmaluokissa.
 • Arabi: näissä on aika paljon saddleseat-hevosia, mutta myös joitain ajoluokissa kilpailevia. Jotkut harvat kilpailevat molemmissa. Saddleseatin lajivalikoima on monipuolinen.
 • Morgan: nämä tahtovat aina myös jäädä muiden rotujen varjoon, mutta morganeista löytyy suht monipuolisesti eri saddleseat-lajien hevosia. Täällä on myös joitain niitä harvoja pelkästään ajoluokissa kisaavia hevosia.
 • Pintabian: mainitsinkin jo, että useimmat ovat country pleasure -hevosia, viime aikoina olen vähän yrittänyt laajentaa valikoimaa ja siellä on muitakin. Yksi suosikkirotujani ja varsinkin vanhemmilta hevosilta saattaa löytyä ihan runsaastikin sijoituksia.
 • Friisiläinen ja Georgian Grande: vähän luopumislistalla olevia rotuja kumpainenkin, joiden kilpailuttamiseen en suunnattomasti käytä aikaa ja vaivaa. Monilla on kyllä joitakin sijoituksia saddleseat-luokista.

Sellainen romaani ARJ-kilpailemisesta! Kuulisin tosi mielelläni mitä ja miten muut tekevät eri rotujen kanssa ARJ:ssä.

– S

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pakko kysyä kun Sukupostissa lyhenteet rnskrj ja trtskrj oudoksuttivat eikä selityksiä löytynyt, mutta kuvissa oli tasavärisiä max läsi tai sukka. Mikä täten on noiden lyhenteiden selitys? Ajattelin, että teiltä voi kysyä, kun tiedätte värijuttuja niin paljon.

S + Gin kirjoitti...

Noissa molemmissa on Sukupostin käyttämä lyhenne skrj, joka tarkoittaa suomenkirjavaa eli splashed white englanniksi, suomenhevosista varmaan on kyse niin se on SW1-geeni. En tiedä onko tuo skrj mitenkään virallinen lyhenne ainakaan vielä, käyttääkö esimerkiksi Hippos sitä. Joka tapauksessa rnskrj tarkoittaa ruunikkoa suomenkirjavaa ja trtskrj on tummanrautias suomenkirjava.

Ja tämä suomenkirjavahan on monessa tapauksessa aika yksivärisen näköinen. Hevonen voi olla geenitestattu tai muutoin todettu suomenkirjavaksi, mutta sillä ei välttämättä ole mitään muuta kuin ihan tavallisia merkkejä, sukkia ja päämerkkejä. Joskus ei ole niitäkään! Tätä splashed whitea olen käsitellyt aiemmin suuren sabino-sekaannuksen yhteydessä ja sieltä löytyy enemmän tietoa.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos!