perjantaina, joulukuuta 04, 2020

Joulukalenteri 4: WRJ-kilpaileminen

ARJ-kisaamistani olen tuonut julki useissa yhteyksissä ja marraskuussa kirjoitin myös VMRJ-kisoista. Näiden lisäksi olen varsin aktiivinen myös WRJ:n kisoissa. Kuten sanoin taannoin: olen harvinaisten lajien ystävä. Plussaa on myös se, että näiden lajien luokkiin mahtuu ja ehtii vaikkei kyttää VRL:n kisakalenteria päivittäin.


Ionicissa on noita kaikkia kolmea "perus"-lännenrotua, quarteria, paintia ja appaloosia. Quartereita on näistä eniten ja se onkin päärotu, jolla kilpailen. Sitten jos quartereiden jälkeen mahtuu, ilmoitan muita kisoihin. No, ihan näin se ei ole, mutta quarter on kuitenkin se rotu, jota eniten kilpailutan.

Näiden kolmen lisäksi yksittäisiä WRJ:tä kisaavia hevosia löytyy muistakin roduista: quarabeista, missourinfoxtrottereista, australianhevosista, morganeista ja taisi joku arabikin. Silti valikoima on vähän suppea, kun siellä voisi olla saddlebredejä, kalliovuortenhevosia ja tennesseenwalkereita, samoin kuin ara-appaloosia ja pintabianejakin. Ara-appaloosia lukuunottamatta näiden rotujen hevosen kilpailevat kuitenkin pääasiassa ARJ:ssä. Eihän rotujen tarvitsisi tähänkään vielä rajoittua, esimerkiksi trailia voisi ratsastaa melkein millä vain.

Minä kilpailutan yhtä hevosta pääasiassa yhdessä tai kahdessa lajissa. En ole juurikaan seuraillut miten muut kilpailuttavat hevosiaan WRJ:ssä, ilmoittavatko he hevosensa niin moneen eri luokkaan kuin vain saa ja niihin luokkiin joihin mahtuu, lajista viis. Sillä saa sijoituksia toki nopeasti. Minä taas en sijoituksia niin haali ja jotenkin tuntui siltä, että siihen kisaamishommaan piti saada jotakin rotia, niin päädyin sitten tällaiseen ratkaisuun.

Tämä yhteen tai kahteen lajiin erikoistuminen ei ole toki mikään kiveenhakattu juttu. Välillä tulee ilmoitettua hevosia muihinkin luokkiin, jos sattuu jäämään tilaa (useimmiten ei, on niitä hevosia sen verran paljon). Joidenkin hevosten kohdalla olen niputtanut yhteen aikaratsastusluokat (barrel racing, pole bending, keyhole race) ja karjalajit (cutting, reined cow horse, calf roping, breakaway roping): hevonen kilpailee kaikissa näissä sen mukaan mitä luokkia on.

Teoriassa kiinnostaisi lähteä jalostamaan tiettyyn lajiin erikoistuneita quarter-linjoja, mutta todellisuudessa tuskin niin teen. Vaikka quartereita minulla jonkin verran onkin, ei niitä ole niin paljon että voisi alkaa rajoittaa jalostamista tällä tavalla.

–S

5 kommenttia:

  1. Mulla on viis kisaavaa WRJ hevosta tällä hetkellä ja mä oon tehnyt just samaa että hevonen kisaa vain yhdessä lajissa. Suurimman osan kohdalta se on ihan täysin vain tarinallisesta syystä ja parin kohdalla nyt vain kävi niin, vaikka ne voisi tietenkin kisauttaa nopeasti pois useammalla lajilla.

    Toisaalta oon kai jo pitkään yrittänyt pitää jotain realisuutta harrastamisessani ennen kuin se puski nyt vähän paremmin päälle, niin sekin on ehkä saattanut vaikuttaa siihen miksi hevosille on valikoitunut vain yksi laji kisattavaksi.

    VastaaPoista
  2. Tuohan vaatii hirveästi itsekuria, että noin vähällä hevosmäärällä kisaa rajoitetusti! Tai ainakin luulisin niin, itsellähän kisaosallistumisten ajatuskulku menee suunnilleen näin: "Kun nyt näen tämän kauhean vaivan ja ilmoitan hevosiani kisoihin, niin otan kyllä sitten koko hyödyn irti ja ilmoitan niin paljon kuin vain suinkin luokkiin mahtuu!" Mutta tietenkin tarinallisuus varmasti vaikuttaa, en minäkään tarinahevosiani ilmoittaisi ihan mihin sattuu mahtumaan.

    VastaaPoista
  3. Meidän hevoset Deadwoodissa kilpailee ristiin rastiin kaikkea, tosin on pidetty fiksuna rajanvetona, että meidän arabilla ja muutamalla täysiverisellä ei karjavaistoa ehkä juurikaan ole, ja ne ovat saaneet jäädä karjalajien ulkopuolelle.

    Meillä on tällä hetkellä kisalistoilla aktiivisesti noin 90 hevosta, ja kisattavien määrä vaihtelee siinä 80-100 välillä säännöllisesti. Toki meitä on myös kaksi omistajaa, eli hevosia ei ole "kuin" se 40-50 per ihminen listoilla. Melkein kaikki hevoset kuitenkin kilpailevat tavoitteena se 40 sijoitusta ja lopulta laatuarvostelu (tälläkin hetkellä tallissa on lähes 25 laatuarvostelua odottavaa, jotka odottavat varsojen kilpailemista tai tekstejä), minkä vuoksi on päädytty tähän vähän epärealistiseen "kaikki menee kaikkia lajeja". Ja onhan se nyt mukavan helppoa, kun kaikki menee vähän kaikkea ilmoittaessa.

    VastaaPoista
  4. Deadwood / k: tunnistan tämän helppouden, koska sitähän se on. Ja ilman muuta myös ymmärrettävää kun tavoitteena on laatuarvostelut: jos jokin hevonen tarvitsee vielä sijoituksia, kannattaa se ilmoittaa niihin luokkiin, joita on tarjolla ja joissa on tilaa, lajista viis. Ja kun kerran WRJ:lläkään ei ole mitään sitä vastaan.

    Minähän en siis tähtää laatiksiin, joten lähtökohtani on siinä mielessä erilainen. Se kilpailuttaminen on selkeämpää itselleni noin, kuten kirjoitin, vaikka joskus jotkin hevosistani jäävät ulos kilpailuista koska tarjolla ei ole sopivaa luokkaa tai se ehti täyttyä jo. Sådant är livet, sanoisi ruotsalainen, ei se haittaa minua.

    VastaaPoista
  5. Ja se unohtui sanoa että joo, varsinkin karjalajien kohdalla meilläkin katsotaan kyllä sitä rotua! Karjalajeissa kisaavat ovat lähes poikkeuksetta pelkästään quartereita, painteja, appaloosia tai australianhevosia. Satunnaisesti jokin quarabeistani on saattanut kisata jossakin karjalajissa, mutta se oli aikaa ennen tämän kisalaji-jaon tekemistä. Tosin nuo mainitut neljä rotua ovat kyllä pääpiirteissään ne ainoat rodut ylipäänsä, joilla kisaan WRJ:ssä, ne muunrotuiset ovat aivan yksittäisiä hevosia.

    VastaaPoista