tiistaina, joulukuuta 15, 2020

Joulukalenteri 15: ihmisten ja hahmojen nimet virtuaalihevosilla

Lokakuussa Oresama kirjoitti omaan blogiinsa tekstin otsikolla Ihmisten nimet virtuaalihevosilla. Pohdinnan lopputuloksena oli se, että ihmisten etunimet ovat pääasiassa ok virtuaalihevosilla. Jos hevonen on saanut nimensä jonkun oikean ihmisen mukaan, se on yleensä joku julkkis tai siitä ei tiedä kukaan muu kuin nimenantaja itse ja hänen vaikuttimistaan sitten riippuu, onko nimi annettu hyvässä tarkoituksessa vai ei. 

Sen sijaan muiden keksimien nimien kohdalla Oresama joutui painimaan omatuntonsa kanssa: voiko noin vain käyttää nimiä, joita on löytänyt kirjoista, elokuvista, sarjakuvista tai jostain muualta ja jotka eivät siis ole ns. itsekeksittyjä? Että jos löytää jostakin todella hienoja nimiä, niin sitten kaikki luulevat että nimenantaja itse on ne keksinyt. Tämä ei tunnu välttämättä oikealta ja reilulta. Sitä en tiedä mitä laki tähän sanoisi (ja mikä laki), joten en puutu tässä lakiasioihin vaan pohdin asiaa ihan noin oman fiiliksen pohjalta.


Kirjoitin Oresaman blogiin aluksi kommentin, mutta se alkoi venyä kovasti pituutta ja päätin siirtää sen tänne. Aihepiiri on mielenkiintoinen ja, hävettävää kyllä, en ole koskaan miettinyt itse asiaa vaikka nimistä, niiden keksimisestä ja inspiraationlähteistä olemme tosi paljon jauhaneet täällä blogissa. 

Yleisesti ottaen suhtautumiseni asiaa lyhykäisyydessään kuuluu näin: jos se on virtuaalihevosen nimi, ei se voi olla kellekään mikään suuri ongelma. Käyttö ei ole kaupallista eikä sitä ole tarkoitettu loukkaavaksi. Meillä on surutta käytetty kaiken maailman nimiä emmekä ole jääneet miettimään olisiko se jotenkin moraalisesti väärin. Listaan tässä vähän noita meidän käytäntöjä.

Oikeiden ihmisten etunimet

Yleisesti ottaen tämä nyt on ihan selviö: saa käyttää. Etunimi on etunimi, jotkut voivat tietenkin paheksua ihmisten nimien käyttämistä eläimillä noin ylipäänsä, mutta se on vain mielipide. Joskus nimien käyttö saa inspiraationsa oikeasta henkilöstä, jolla ehkä on erikoinen, poikkeava tai kaunis etunimi. Ionicin muinaishistoriasta tulee mieleen tamma Condoleezza Ion, joka sai nimensä USA:n ulkoministerin C. Ricen mukaan. Toki olisimme voineet löytää tuon saman nimen myös esimerkiksi Behind The Namesta.

Olen vihjaillut satunnaisesti, että osa meidän etunimellä nimetyistä hevosista on saanut nimensä jonkun ystäväni tai muun tutun mukaan. Tätä ei kukaan kuitenkaan tiedä, ellen satu sitä kertomaan ja sittenkään en kerro varsinaisesti kenen mukaan hevonen on nimetty. Nämä ihmiset eivät tiettävästi liiku virtuaalimaailmassa eivätkä tiedä "kaimoistaan" muutenkaan ja vaikka tietäisivätkin, haluaisin heidän pitävän sitä ennemminkin kunnianosoituksena, koska sellaisena se nimi on virtuaalihevoselle annettu.

Oikeiden ihmisten sukunimet

Sukunimi vertautuu osittain etunimeen: harvat sukunimet ovat sellaisia että suoraan viittaisivat johonkuhun tiettyyn henkilöön. Ionicissa käytetään jonkin verran sukunimiä, erityisesti hallitsija- ja aatelissukujen nimiä. 

Mutta on niitä henkilöönkin viittaavia sukunimiä, ainakin jos katsotaan asiayhteyttä laajemmin kuin vain pelkästään sitä yhtä tiettyä virtuaalihevosta. Ratzenberger voi nimenä olla jopa yleinen saksankielisissä maissa, mutta jos tämännimisen hevosen suvusta löytyvät myös Regazzoni, Morbidelli ja Zanardi, on ilmiselvää, että Ratzenberger viittaa F1-kuljettaja Roland Ratzenbergeriin. Monet näistä henkilöistä ovat vielä elossakin, mutta jotenkin en osaa silti nähdä tätä kauhean pahana asiana. Ei ole mitenkään outoa, jos oikeitakin hevosia nimetään julkisuuden henkilöiden mukaan.

Oikeiden ihmisten etunimi+sukunimi

Tällaisia nimiä meillä on aika harvakseltaan ja ylivoimaisesti useimmiten kuolleiden ja yleisesti tunnettujen julkkisten nimiä. Mieleen tulevat Vivien Leigh Ion, Olivia de Havilland Ion, Al Capone Ion, Joe Johnston Ion ja Elvis Presley Ion, mutta taitaa niitä olla muitakin.

Samaan ryhmään kuuluu myös Alexander Fleming Ion, jolla on kyllä ihan tunnetun ihmisen nimi, mutta poni itse kyllä sai nimensä pionilajikkeen mukaan. Se pionilajike nyt oli nimetty Alexander Flemingin mukaan.

Tähän kategoriaan voitaneen lukea myös erinnäiset kuninkaalliset ja vastaavat, joilla ei ehkä ole sukunimeä, mutta muu vastaava siten, että nimestä tietää kyllä heti kenestä on kyse: Anna Yaroslavna, Anne The Great, Pjotr Velikij, (Pietari Suuri), Catherine The Great...

Minä en varsinaisesti näe näitäkään ongelmallisina sinänsä. Niitä käytetään oikeillakin hevosilla jonkin verran, jopa vielä elossa olevienkin ihmisten nimiä. Sukupostista löytyy mm. Barack Obama. Yleensä jonkin asian nimeäminen henkilön mukaan katsotaan kunnianosoitukseksi, kuten tuon pionilajikkeen kohdalla, joten ehkä se pätee myös virtuaalihevosiin. 

Keksittyjen hahmojen tms. nimet

Uuuh, tässä kunnostaudun! Kaivan ihan hirveästi nimiä (hahmojen, paikkojen yms) romaaneista, elokuvista, sarjoista, sarjakuvista, musiikista, mistä tahansa. Enkä ole koskaan pitänyt sitä minään ongelmana, kun en ole tullut ajatelleeksi asiaa. Onko se ongelma? 

Osa varsinkin hahmojen nimistä on suhteellisen keskinkertaisia, sellaisia jotka olisi pystynyt ehkä hyvinkin keksimään itse. Vai mitä sanotte Adam Alexanderista? Monet etunimi+sukunimi -yhdistelmänimet ovat ehkä yhdistelmänä suhteellisen uniikkeja, mutta toisaalta ne etunimet ja sukunimet eivät ole mitenkään ilmeisen harvinaisia eikä teoksen tekijä ole niitä välttämättä itse keksinyt, hän vain yhdisti ne.

Käytän enimmäkseen suhteellisen tunnettuja populaarikulttuurin lähteitä: Sormusten herra, Game of Thrones, Star Wars, Star Trek, Tuulen Viemää, James Bondit, Aku Ankka, Harry Potter jne. Näistä tuo 4 ensinmainittua varsinkin ovat sellaisia, että niissä esiintyvät nimet ovat suurelta osin uniikkeja, sinne teosten omaan maailmaan tekijän itsensä kehittämiä. 

Tunnen pienen piston omatunnossani, sillä olen kaivanut näiden teosten taustatiedoista paljonkin sellaisia nimiä, jotka eivät ole ehkä yleisesti tunnettuja. Tarkoitan siis, että jos laitan hevoselleni nimeksi Galadriel, kohtuullinen prosentti ihmisistä tietää, etten minä tuota nimeä keksinyt itse. Mutta jos laitan nimeksi Joramun, tietääkö kukaan ettei sekään ole minun tekosiani? Tämänkaltaisen tilanteen Oresamakin koki ongelmalliseksi.

Todennäköisesti hahmojen nimien käyttö ei ole mitenkään kiellettyä, sillä niitä on myös oikeilla hevosilla: Cersei Hanover, Scarlett O'Hara, Captain Picard, Gladstone Gander. Nämä kaikki löytyivät Sukupostista eikä se vielä tähän edes lopu. Joten ei aio luopua näistä nimistä, ei siihen ole nähtävästi mitään syytä. 

Johtopäätökset

En varsinaisesti näe syytä muuttaa omia nimeämiskäytäntöjäni suuresti mihinkään suuntaan tämän perusteella. Perustelen tämän sillä, että hyvin pitkälle samoin toimitaan myös reaalimaailman hevosten nimien kanssa. Jos omatuntoni kovasti kolkuttaa noista erikoisista hahmojen nimistä, voisin rauhoitella sitä merkitsemällä hevosten sivuille jollain tapaa lähteen, josta nimi on kopioitu. Sillä selviäisi siitä, ettei kukaan kuvittelisi minun keksineen jotakin hienoa ja persoonallista nimeä. Ehkä se riittää.

– S

Ei kommentteja: