tiistaina, joulukuuta 01, 2020

Joulukalenteri 1: mielenkiintoiset nimet suvussa

Näin pärähtää käyntiin joulukalenteri vuosimallia 2020! Kyselin taannoin lukijoilta ideoita ja ensimmäisenä toiveensa esitti TK: onko sellaisia hevosia, joiden nimet suvussa herättävät mielenkiinnon ja jos ovat, niin keitä ne ovat?

Vastasin aluksi että kyllä, todellakin on nimiä, jotka kiinnostavat suvuissa. Minä kasvattajana elän lähestulkoon kokonaan sukujen maailmassa. Suku on tärkein, usein jopa ainoa merkitsevä asia kun ostan hevosia, myyn niitä tai mietin varsayhdistelmiä.

Totuus kuitenkin lienee se, että on ennemminkin olemassa tietyntyyppisiä hevosia ja kasvattajanimiä, jotka aiheuttavat sen "pakko saada" -efektin, ei niinkään yksittäiset hevoset. Tietenkin on aina niitä komeita tai kivanimisiä yksilöitä, jotka näen mielelläni omissa suvuissanikin. Hyvin harva näistä kuitenkaan jää nimenä mieleen pidemmäksi aikaa. Tässä postauksessa tarkastelen enemmänkin minkätyyppisiä hevosia ja mitä kasvattajatunnuksia haen.

Jos jotakin yleistä voisi sanoa, niin vanhat suvut ovat aika takuuvarma juttu, mutta oletan vakilukijoiden tietävän tämän jo. Jos suku on vanhan lisäksi vielä harvinaisempi ja vähemmän käytetty, se on melkoisen vastustamaton tapaus. En ole koskaan pahoillani jos joudun kaivamaan Googlen, Archiven ja muiden avulla suvun hevosia vaikka toisinaan joudunkin toteamaan, etten löydä mitään.

Toinen seikka on se, että minua kiinnostaa aina nähdä myös vanhoja ja miksei tuoreempiakin ionicilaisia muiden kasvattamien ja omistamien hevosten suvuissa. Niin tyhmää kuin se ehkä sukujen kannalta onkin, saatan helposti sortua ostamaan tällaisia, vaikka he nimet eivät välttämättä olisikaan meiltä kadonneet. Mutta kukas sen kissan hännän nostaa jne.

Puoliveriset

Puoliveripuolelle olemme onnistuneet vuosien mittaan haalimaan jonkinlaisen lauman vanhasukuisia hevosia ja on pakko myöntää, että ainakin ne yleisimmät vanhat nimet ovat ehkä kärsineet vähän inflaatiota. Puoliverisillä siis korostuu se "harvinainen vanha", mutta kyllä niitä yleisempiäkin nimiä bongailen mielelläni, ei sillä. 

Kasvattajanimistä kiinnostavia ovat ainakinLuna (Liinu), Greymask, Laakson (Koululaakso), WW (Whitewood) ja Kerpan kasvattajatunnukset, mutta niitä on tosi paljon muitakin. Tuoreemmista kasvattajista ensimmäisenä mieleen tulevat ehdottomasti Vegas ja Suprant! On niitä varmasti muitakin, joita en osaa nyt heti nimetä.

Yksittäisistä hevosista ainoana nyt heti tulee mieleen Solon omistama FWB-ori Ironsky, komea otus, jonka nimikin napsahtaa maaliin.

Arabianhevoset

Kirjoitin keväällä todella innoissani arabiori Shado Ichousta, koska sen suvussa oli eräs tamma, josta on lähtöisin yksi meidän vanhimpia tammalinjoja. Se kertonee jotakin siitä, mikä arabisuvuissa viehättää: vanhat nimet taas, mutta osiltaan myös tuollaiset vanhat tutut nimet, joita löytyy vähän vahingossa jonkin ihan vieraan yhdistelmän takaa. Tosin kun arabien sukuja katselee, minun pitäisi olla enemmänkin kiinnostunut kaikista nimistä ja hevosista, joita Ionicista ei vielä löydy...

Kasvattajanimistä Dahabu ja Farr ovat ehkä ne, joita kyttään mieluiten. Toki edelleen kiinnostavat myös ne todella vanhat legendat, kuten Liinu, Greymask ja kaverit, mutta koska ne eivät olleet varsinaisesti arabeihin erikoistuneita talleja, näitä on tosi vähän enää nykyhevosten suvuissa. Nimensä perusteella suosikkeja ovat Greymask's Mokele Mbembe ja Greymask's Teal'c. Virginian suosikkeihin lukeutuu ainakin Farrin suvuton Rikky Rikkardo, joka on kyllä hieno ori.

Englantilaiset täysiveriset

Täällä on muutama ihan selkeä suosikki: Ring, Kerpan kasvatit ja WW. Nämä ovat tuottaneet nimenomaan ratsupuolen täysiverisiä eli niitä, jotka minua kiinnostavat tällä hetkellä. WW on tietenkin muinainen, mutta kai senkin kasvatteja vielä jossakin pitkällä näkee.

Yksittäisistä hevosista on pakko mainita vanha Wizzerria ja sen jälkeläiset MVS Lord Fenton ja SK Grand Duke.

Welshit

Welsheillä on monta vanhaa legendaarista kasvattajaa, joiden näkeminen nykysuvuissa ilahduttaa. Itselleni ehkä se tärkein on kuitenkin Criallt, joka ei ole niin kovin vanha. Osasyy on tietenkin se, että tallin lopettaessa meille tuli aika paljon cobeja sieltä, mutta se oli muutenkin erinomainen laitos, jonka poneja katselen sukutauluissa edelleen mielelläni.

Minun täytyy kyllä tunnustaa, että welshien puolella on kyllä moniakin sellaisia kasvattajia, jotka kiinnittävät huomiota, mutta ne ovat aina jääneet vähän Crialltin varjoon, turhaan ja todellakin ilman omaa syytään. Olen tuomaroinut aika paljon welsh-luokkia VSN:ssä ja niistä on jäänyt mieleen useitakin todella hienoja poneja, joiden nimiä en nyt tähän hätään muista, mutta jotka kyllä tunnistan suvuista heti kun näen ne.

Saddlebredit ja muut pohjoisamerikkalaiset askellajirodut

Saddlebredien ja NSH:iden suvuissa säväyttävät Kerpan kasvatit ja vanhat ionicilaiset, mutta aivan erityisesti ne harvinaiset Dahabun tunnuksien alle syntyneet hevoset. Aikanaan pidin kovasti myös Calasta ja Hawasta ja niiden hevosista, mutta koska tallit ovat kadonneet netistä, niiden omistamat hevoset ovat jonkinasteinen ongelma. Onneksi monia kuitenkin löytyy joko VRL:stä tai Archivesta, joten ne eivät ole suunnaton mieliharmi.

Nostalgia on toki aina kivaa, mutta jotenkin näiden rotujen kohdalla mieleen nousee useita nykykasvattajia: DLHS, RWR, Ramya ja Glow nyt ainakin, osin myös Mustang. Olen ostanut näiltä talleilta useitakin todella kivoja hevosia ja olen ollut innoissani joka kerta.

Venäläiset ratsurodut

Budjonnyjen kohdalla olen maininnut joskus aiemminkin Pritonin kasvattaman ja omistaman Priton Ugrozan, joka olisi huippu-upea, jos siltä otettaisiin jalat pois. Priton on muutenkin mieluisa kasvattaja, mutta on mainittava myös Kerpan budjonny-kasvatit. Sen sijaan budjonnyilla ei ole tainnut säilyä ikivanhoja sukulinjoja Marinean ajoilta.

Ahaltekien kanssa on vähän sama kuin puoliveristen: minulla on jo vanhoja sukuja siellä tallissa. Niitä ei tarvita lisää, koska minulla on suunnilleen ne kaikki. Jos jostain löytyisi jotakin tuntemattomia tai kadonneiksi luultuja vanhoja hevosia, niin ne toki olisivat hankintalistalla, mutta olen vähän pessimisti. Uudet nimet ja suvut kiinnostaisivat, mutta olen vähän laiska ollut näiden kanssa. 

Minulla on myös paljon vanhoja RBSH-sukuja, mutta koska se on risteytysrotu, niin niitä voi hankkia aina lisää! RBSH-kasvattajista Kerppa, Nétts ja kaikki todella vanhat nimet (Marinea, RD, Angelniemi nyt ainakin) ovat ehdottoman kiinnostavia. Kun nuo ikivanhat budjonny-sukulinjat mainittiin, niin ne ovat säilyneet RBSH-suvuissa, Kerpan kasvattien takaa löytyy mm. Danchello ja Marinean hevosia.

– S

Ei kommentteja: