Amerikanshetlanninponi on ainakin minun ymmärtääkseni melkoisen tuntematon virtuaalimaailmassa. Nimestään huolimatta sillä ei ole enää juurikaan mitään tekemistä alkuperäisen shetlanninponin kanssa, paitsi että se on myös aika pienikokoinen ja polveutuu osittain alkuperäisestä. Amerikkalainen versio on näyttävä ja kevytrakenteinen show-poni.
Historia hyvin lyhyesti
Ensimmäiset shetlanninponit vietiin Britanniasta Yhdysvaltoihin 1885 ja jo vuonna 1888 perustettiin American Shetland Pony Club (ASPC). Shetlanninponeihin risteytettiin Atlantin takana kaikenlaista, mainitaan ainakin welshit, arabit ja hackneyponit. Tavoite oli alkuperäistä shettistä huomattavasti jalompi ja hieman suurempi näyttävä valjakkoponi.
Rekisteri ja sen rodut
- Amerikanshetlanninponin rekisteri
- Amerikanminiatyyrihevosen rekisteri (AMHR)
- American Show Pony Registry (ASPR)
- National Sport Performance Pony Registry (NSPPR)
- American Shetland Pony International Registry (ASPIR)
Tässä postauksessa keskityn ainoastaan amerikanshetlanninponiin.
Tyypit
- Modern
- Modern Pleasure
- Classic
- Foundation
Modern
Modern on tyylikäs, kevytrakenteinen poni. Se muistuttaa minusta hackneyponia tai pienikokoista, ponileimaista saddlebrediä tai National Show Horsea. Sen liikkeet ovat erittäin näyttävät ja se on tyypeistä kevein ja jaloin, voisi sanoa jopa extreme. Kuitenkaan se ei saa olla liian hento ja siro, vinttikoiramainen. ASPC:n kilpailuissa Modernille on kaksi kokoluokkaa, alle 43-tuumaiset (alle 109,22 cm) ja 43-46 -tuumaiset (109,22 - 116,84 cm).
Modern Pleasure
Modern Pleasure on samanlainen kuin Modern, mutta sen liikkeet eivät ole yhtä näyttävät. Esitettäessä sen häntä on luonnollinen (Modern esitettäneen keinotekoisesti kohotetulla hännällä), muuten se jakautuu samoihin kokoluokkiin kuin Modern.
Classic
Classicilla on Modernista eroava rakennestandardi. Se on hieman vankkarakenteisempi kuin Modern, silti kuitenkin jalo poni eikä koskaan karkeatekoinen. Sen liikkeet eivät ole yhtä näyttävät kuin Modernilla. Classicilla on 2 kokoluokkaa, Over Division (42-46 tuumaa, 106,68 - 116,84 cm) ja Under Division (alle 42 tuumaa, 106,68 cm).
Foundation
Foundationilla ei ole varsinaisesti omaa rakennestandardiaan kuten Modernilla ja Classicilla. Se on matalampi, tukevampi, lyhytkaulaisempi ja -jalkaisempi kuin Classic. Tavoitteena on säilyttää samanlainen tyyppi kuin mitä se oli 50-luvulla. Näiden tulee aina olla alle 42 tuumaa (106,68 cm) ja ne esitetään luonnollisina ilman keinotekoisia apuvälineitä tai muokkauksia.
Rotumääritelmät
Sanottakoon nyt heti, etten lähde tähän kirjoittamaan auki kumpaakaan rotumääritelmää (Modern, Classic), sillä ne ovat hyvin pikkutarkat. Kumpikin kattaa likimain 4 sivua tekstiä! Lyhyesti molempia tyyppejä voisi kuvata näin:
- Yleisesti ottaen tyylikäs, kaunis, sopusuhtainen ja kevytrakenteinen poni, joka ei kuitenkaan ole liian hento.
- Pää on jalomuotoinen ja kuiva, silmät ja sieraimet suuret, korvat pienet ja sirot. Profiili on suora tai kovera.
- Kaula on pitkä, siro ja kaareva, Classicilla ei kuitenkaan saa olla liian pitkä. Päänliittymä on avoin ja taipuisa. Oreilla saa olla hieman orikaulaa.
- Lapa 45 asteen kulmassa, säkä selkeä, muttei liioiteltu ja sen tulee liittyä kauniisti sekä kaulaan että runkoon.
- Runko on syvä ja kohtuullisen leveä, kylkiluut ovat kaareutuneet hyvin ja edes Modern ei saa olla liian hentorunkoinen. Selkä on lyhyt ja tasainen, lanne on myös lyhyt.
- Takaosa on melko tasainen, mutta se ei saisi olla kuitenkaan ihan "viivottimella vedetty". Hännänkiinnitys on korkealla.
- Etujalat ovat sijoittuneet eteen.
- Jalat ovat yleisesti ottaen sirot, mutta hyväasentoiset ja lihaksikkaat.
- Väreistä kaikki sallitaan paitsi tiikerinkirjava. Erikseen on mainittu, ettei silmien värin saa antaa vaikuttaa negatiivisesti arviointiin. Todennäköisesti aika monipuolisesti värejä esiintyykin, ainakin samat kuin alkuperäisellä shetlanninponilla (mushroom on kysymysmerkki), niiden lisäksi hopeavärit saattaisivat olla mahdollisia.
Tosi kiva nähdä näinkin tuntematonta rotua nostettuna esille! Paljoahan amerikanshettiksiä ei tosiaan virtuaalimaailmassa ole, mutta kyllä niitä on alkanut tulla vastaan aina silloin tällöin.
VastaaPoistaModern-tyyppi onkin tulosta vahvasta hackneyponiin risteyttämisestä, joten ei ihme jos ne hackneyponia muutenkin muistuttavat. Modern Pleasure on käytännössä vähän hillitympi versio Modernista sekä liikkeiltään että luonteeltaan.
Väripuolesta osaan heittää sen verran, että amerikanshettikset ovat värikästä sakkia ja erikoisvärejä löytyy paljon, lähinnä kirjavuuksina. Hopeaa löytyy myös.
Kirjoittelin lyhyen infotekstin amerikanshetlanninponeista vuosia sitten, kun toin itselleni ensimmäiset ponit. Pitänyt jo varmaan pari vuotta päivittää tuotakin.
Minulla tämä kiinnostus amerikanshettiksiin lähti juurikin siitä, että VSN:ssä tuomaroidessa tuli eteen ensin yksi, sitten pari rodun edustajaa. Koska rotu ei sillä tavalla ollut tuttu, piti käydä lukemassa läpi rotumääritelmä ja sitä tietoa hakiessani tulin huomanneeksi että hyvin monipuolinen tapaus se onkin. Ja kiinnostava. Ja tietenkin tässä heräsi myös ajatus, että mitä jos sitä itsellekin muutaman tai jotakin, voisi niilläkin kisata ARJ:ssa...
VastaaPoistaKiitos muuten tuosta infotekstistä! Pitäisi itsekin käydä läpi myös nuo show ponyt ja muut.