torstaina, joulukuuta 17, 2020

Joulukalenteri 17: miksi Marinea lopetti?

Marineasta puhutaan tässä blogissa satunnaisesti, silloin kun käsitellään Ionicia edeltäviä aikoja eli ennen vuotta 2004. Marineaa voitaisiin pitää siis tietyllä tapaa Ionicin edeltäjänä. Sen hevosia saattaa näkyä edelleen joissain hyvin vanhoissa ja pitkissä sukutauluissa ja olen aina innoissani niistä. Harvempi kuitenkin tietää nykyään, millainen draama Marinean lopettamiseen liittyi loppuvuonna 2003. Se ei ole niitä virtuaalimaailman historian ylväimpiä hetkiä.



Tekijänoikeuden puolustajat

Hevostalli.netissä ja muuallakin liikkui porukkaa, jotka olivat helposti huomauttelemassa muille tekijänoikeuksista eikä aina niin kauniisti. Toisaalta siihen oli tuolloin ehkä syytäkin (ei huonoon käytökseen, mutta yleiseen tiedonjakamiseen), harrastajakunta oli nuorempaa ja moni ei tiennyt mitään tekijänoikeuksista. 

Tein tätä itsekin ja olin kantanut korteni kekoon kirjoittamalla infotekstin tekijänoikeuslaista ja sen liittymisestä erityisesti virtuaalitalleihin. Tämä sivu oli Hevosmaailma.netin palvelimella, minulla oli siellä oma pieni kansioni. S:llä ei varsinaisesti ollut tuolloin mitään tekoa virtuaalihevosten kanssa.

Eräänä iltana ht.netissä jaettiin linkki jollekin Expage-tallille, joka oli linkittänyt sivuilleen kuvia jostakin luvattomasta lähteestä, mahdollisesti Hevosmaailma.netistä. Suoralinkitystä ja laittomia kuvia, varsinainen pahis! Minulla oli jotakin tekemistä asian kanssa, ainakin kommentoin ketjuun. Aluksi ihmiset kävivät linkittämässä sitä minun tekijänoikeus-infoani tallin vieraskirjaan. 

Ilkivaltaa

Ei mennyt kauaa kun joku keksi, että tämän Expage-tallin sivuille voi murtautua helposti. Ilmeisen nuori tallinomistaja käytti ainakin joillain sivuilla samaa salasanaa kuin sivun nimi oli. Expagen yksi "ihana" ominaisuus oli nimittäin se, että sinne tehtyä sai vain yhden sivun, jonka osoite oli www.expage.com/sivunnimi ja tätä sivua editoimaan kirjauduttiin sivun käyttäjätunnuksella "sivunnimi" ja salasana oli mitä omistaja oli sattunut keksimään.

Tämähän karkasi sitten ihan käsistä. Suorastaan voitonriemuisena tallin sivuja sotkettiin ja sinne linkitettiin tätä minun tekijänoikeus-infoani luvattomien kuvien tilalle. Kaiken kaikkiaan homma meni todella rumaksi, koska osa porukasta alkoi muistaakseni linkittää sinne myös kaikenlaista kyseenalaista materiaalia. Yksinkertaisesti tallin sivuja tuhottiin ja joka paikassa oli linkit Hevosmaailma.netissä sijaitsevalle sivulle.

Pyysin ihmisiä lopettamaan moisen, minullahan oli pahasti oma lehmä ojassa (ja ei tuollainen ole oikein tai järkevää muutenkaan). Minun nimeni komeili siellä tekijänoikeus-infossa ja asiasta mitään tietämätön S omisti Hevosmaailma.netin, joten juttu näytti pintapuolisesti meidän masinoimalta. Oli viestiketjussa muitakin jotka yrittivät puhua järkeä ja saada ihmiset lopettamaan, mutta sokka oli jo irti siinä vaiheessa. 

Tallinomistaja ei ollut mikään ht.net-aktiivi mutta muistelisin että jossain vaiheessa iltaa hän ja/tai hänen vanhempansa löysivät tiensä foorumille myös. Se ei tainnut kuitenkaan paljon tilannetta kaunistaa. Muistelen, että kielenkäyttö viestiketjussa/-ketjuissa meni varsin rumaksi.

Miten tämä Marineaan liittyi?

Puhelimenikin soi jossain vaiheessa iltaa: soittaja oli ht.netiä selannut Marinka. En muista sanatarkasti mitä hän sanoi, mutta volyymi oli kova, kirosanoja oli paljon ja kantavana ajatuksena se, että mitä nuo idiootit tekevät ja eivätkö ne ajattele mitään. Hän oli todella tuohtunut, pääasiassa minun ja S:n takia eikä halunnut olla enää minkäänlaisissa tekemisissä virtuaalimaailman kanssa. Marinkalla oli perustajana päätäntävalta Marineasta ja hän käski minun lopettamaan tallin parhaaksi katsomallani tavalla.

Marinka piti sanansa eikä ole palannut virtuaalimaailmaan tähän päivään mennessä. Hän kävi kyllä vuosia myöhemmin rekisteröimässä itsensä ja kasvattajanimensä VRL:ään, tosin minun patistelemana. Takavuosina käytimme hänen nimeään (ihan luvan kanssa) meidän hevosten raviohjastajana tms, jos oli tarvetta.

Jälkinäytös

Joitain kuukausia tallin tuhoamisen jälkeen S sai kirjeen poliisilta. Tämän virtuaalitallin omistajan äiti oli käynyt tekemässä rikosilmoituksen tietoliikenteen häirinnästä ja S oli epäilty. Toisin sanoen S oli ainoa, jonka oikea nimi pystyttiin koko jupakasta saamaan selville, hänhän oli omalla nimellään Hevosmaailma.netin omistaja. Rikosilmoitus oli tehty pelkästään tämän perusteella vaikka S:llä ei ollut mitään tekemistä koko asian kanssa. 

Luojan kiitos, että tekoa pidettiin niin vähäisenä, että sitä ei otettu tutkintaan, saati että syytteitä olisi nostettu. Poliisilta tullut kirje oli siis pelkkä tiedonanto, jossa todettiin että tämmöinen on tehty, mutta asia raukeaa tähän. Toki jos asiaa olisi tutkittu paremmin, olisi saatu selville S:n osallistumattomuus asiaan. Ylimääräisiä sydämentykytyksiä siitä kuitenkin tuli ja minua harmitti ihan hirveästi S:n puolesta. 

Tässä vaiheessa Ionic oli jo pystyssä Hevosmaailma.netissä ja olin varma että se saisi lähtöpassit, mutta onneksi ei. Ja vuoden päästä keväällä 2005 S tuli jo sitten toiseksi omistajaksi Ioniciin, joten hän ei jäänyt kantamaan kaunaa. Luojan kiitos.

Häpeä

Tämä asia on minulle edelleen vähän arka paikka, vaikka siitä todellakin on 17 vuotta. Silläpä en ole siitä aiemmin juuri huudellut. Toki silloiset harrastajat tiesivät miksi lopetimme Marinean, emme me varsinaisesti hiljaa lähteneet. Toivottavasti asianosaiset katuivat edes vähäsen. Harmitti ja hävetti niin vietävästi koko tapaus varsinkin S:n kannalta ja tietyllä tapaa se kismittää jossain määrin edelleen, kun tulen ajatelleeksi asiaa.

Tämä kertomus ei ole koko totuus asiasta. Taustalla tapahtui asioita, jotka eivät ulkopuolisille kuulu edelleenkään. Lisäksi olen unohtanut niin paljon, koska siitä on todellakin aikaa. En muista enää, että mikä oli minun osuuteni jutussa. Jotakin tekemistä minulla sen kanssa oli, joten en ole todellakaan syytön selkkaukseen, mutta sen kyllä vannon että tallin sivujen tuhoaminen ei ollut minun ideani enkä siihen edes yllyttänyt. 

Mitä Marineaan tulee, niin talli oli jonkinlaisessa murroksessa jo muutenkin. Minulla ja Marinkalla oli joitakin ajatusrepaleita siitä, että sitä pitäisi muuttaa, kenties juurikin Ionicin tyyppiseksi. Sitten tuli tämä välikohtaus ja muutosideoista tuli lopetuspäätös.

– Gin

Ei kommentteja: