Päivitetty 18.11.2021: lisätty tieto pearlista perunpasoilla.
Selvittelin taannoin eräälle kysyjälle paso finon ja perunpason värejä: mitä hyväksytään ja mitä esiintyy. Kysymys on yksinkertainen, mutta vastaukset näihin väriasioihin harvoin ovat yksinkertaisia. Varsinkin näiden eksoottisempien rotujen kohdalla, joille ei välttämättä löydy rodun kotimaan rotujärjestöä tai se ei mainitse asiasta mitään. Ja tuo esiintymiskysymys on hankala: rotuyhdistyshän voi sallia kaikki värit, mutta käytännössä kaikkia ei esiinny.
Paso fino
Erilaiset yhdistykset, kirjat ja nettisivut ovat melko yksimielisiä siitä, että paso finojen värejä ei juuri rajoiteta. Ne saavat olla myös kirjavia. Kirjalähteistä ainoastaan Dutson mainitsee, että tiikerinkirjavia ei hyväksyttäisi eikä niitä todennäköisesti olekaan. Tobianoa löytyy, mutta ne ovat aika harvinaisia. Suuria merkkejä on toisinaan, mutta siitä ei ole tietoa mikä ne varsinaisesti aiheuttaa.
Varmasti paso finoilla esiintyy perusvärien lisäksi voikkovärejä ja kimoa. Hallakkoväreistä minulla ei ole varmuutta, en ole koskaan nähnyt kuvaa moisesta mutten pitäisi välttämättä suurena yllätyksenä. Päistärikön ja pearlin kanssa on sama juttu. Muut erikoisvärit (samppanja, hopea) ovat epätodennäköisiä, vaikka en periaatteessa sulje hopeavärejä varsinaisesti poiskaan.
muokkaus 04/2023: Hallakkovärejä esiintyy paso finoilla.
Perunpaso
Perunpaso on hieman hankalampi tapaus. Monet lähteet mainitsevat perusvärien lisäksi voikkovärit, kimon, hallakkovärit ja päistärikön sekä sen, että tummaa ihoa suositaan. Kirjavuudesta useimmat lähteet eivät suoraan mainitse mitään, mutta Ampascachin mukaan tobianoja ja overoja ei sallittaisi. Joillain yksilöillä on suuria merkkejä, jopa laikkuja mahan alla, mutta perinteisestihän niitä ei ole pidetty varsinaisesti kirjavina. Eikä minulla ole mitään tietoa siitä, mikä ne varsinaisesti aiheuttaa tällä rodulla, sabino, W vai jokin muu.
Rautias on väreistä yleisin, mutta muut perusvärit eivät ole mikään harvinainen näky. Voikkovärejä esiintyy, mutta tuplavoikot saattavat olla kuitenkin kiellettyjä. Perunpasoilta on löytynyt myös pearl, mutta sen yleisyydestä ei ole tietoa. Lähteistä Ampascachi kieltää "albinot", joka voi tarkoittaa tuplavoikkoja tai voikko-pearl -yhdistelmiä. Kimot ovat mielestäni varsin harvinaisia tai ainakin niistä tulee kuvia vastaan harvakseltaan. Hallakoiden ja päistärikköjen esiintyminen on vähän epävarmaa, vaikka ne ovatkin periaatteessa sallittuja värejä.
Jännempiäkin väitteitä löytyi: esimerkiksi Perun maatalousministeriö sallii väriksi kaikki, tosin suosien "yksinkertaisia" (tarkoittanee ehkä perusvärejä). Toisaalta sama lähde sanoo arabeista, etteivät ole koskaan ruunikoita. No, ehkä ne eivät Perussa ole koskaan ruunikoita, mutta en silti ihan menisi luottamaan tuohon...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti