maanantaina, tammikuuta 31, 2022

Hevosrekisterin tilastoja

Pitkäaikaisille lukijoille lienee jo tuttua, että minä tykkään tilastoista, numeroista ja kaikenlaisista käppyröistä. Teema jatkuu, sillä tällä kertaa käsittelyssä ovat VRL:n hevosrekisterin vuositilastot ja se mitä niistä löytyy. VRL:n sivuiltahan löytyy vuosi- ja rotukohtainen rekisteröintistatistiikka ja hyödynsin sitä tätä postausta kirjoittaessani. VRL:n ylläpidolta on kysytty lupa datan käyttöön, varmuuden vuoksi koska en tiedä millaiset lait koskevat tilastodatan käyttöä, jos se on kaikkien saatavilla jo muutenkin mutta sitä ei olla mitenkään julistettu avoimesti käytettävissä olevaksi.

Aluksi selvitän muutamia seikkoja tästä datasta. Ensinnäkin, olen jättänyt kuluvan vuoden numerot pois vielä tästä tarkistelusta, koska tämä vuosihan on vasta aivan alussa ja rekisteröintimäärät tulevat muuttumaan.

Toinen seikka on se, että vuoden 2010 lukuun on laskettu kaikkien edeltävien vuosien rekisteröinnit, joten se ei ole sinänsä validia vuosidataa. Itse en muista milloin julkaistiin ensimmäinen tietokantaversio VRL:stä eli mistä lähtien rekisteröidyt hevoset ovat edelleen rekisterissä, mutta VRL:n historia -artikkelin perusteella tämä taitaisi olla niinkin varhain kuin elokuussa 2005. Käytännössä siis vuoden 2010 rekisteröintimäärissä on yli 5 vuoden rekisteröinnit eivätkä tällaiset lukemat ole mitenkään vertailukelpoisia vuosikohtaisten lukujen kanssa.

Kokonaisuudessaan VRL:ssä on listattuna 309 rotua, mukaanluettuna aasi ja muuli, jotka eivät varsinaisesti ole hevosrotuja sinänsä. Kaikkia näitä on myös rekisteröiny vähintään joskus jokin yksilö. Vuoden 2021 loppuun mennessä rekisterissä oli yhteensä 189164 hevosta, että ihan melkoinen määrä.

Kokonaisrekisteröinnit vuosittain 2011-2021

Tässä ensimmäisenä on VRL:n kokonaisrekisteröinnit vuodesta 2011 eteenpäin.


Tämän kuvaajan alkuvuosina vuosittainen rekisteröintimäärä oli jatkuvasti päälle 10000 hevosta, huippuvuonna 2015 peräti yli 15000. Sitten 2017 mentiin kymppitonnin alle ja vuosi 2019 on toistaiseksi heikoin, vain karvan verran vaille 5000 rekisteröintiä. Siitä suunta on ollut ylöspäin, onneksi, mutta 2021 lukemaan vaikuttaa varmasti se, että VRL:n uudistuksen myötä kilpaileminen jaosten alaisissa kisoissa vaatii rekisteröinnin. Tietenkin uudistunut VRL ja helpompi rekisteröintiprosessi saattavat vaikuttaa rekisteröinti-intoon ja nimenomaan parantaa sitä. Toivottavasti trendi on nouseva jatkossakin eikä tarvitse puhua kuolemassa olevasta harrastuksesta.

Mutta mikä ihme ihmisiä vaivasi vuonna 2019? Vai onko vuoden 2020 piristynyt lukema vain pandemian sivuvaikutuksia?

Suosituimmat rodut ennen 2011 ja sen jälkeen

Pitkän linjan harrastajalle on sinänsä mielenkiintoista vertailla vanhoja ja tuoreempia rekisteröintimääriä. Suoraanhan lukuja ei voi verrata, mutta järjestystä voi. Olenkin tähän taulukkoon koonnut 15 rekisteröidyintä rotua ennen vuotta 2011, vuodesta 2011 eteenpäin ja uteliaisuuden vuoksi vielä erikseen vielä vuoden 2021 suosituimmat rodut.

Harvinaisimmat rodut

Jos katsotaan tilastojen toista päätä, niin tässä on lista niistä roduista, joita on rekisteröity hyvin vähän vuoden 2010 jälkeen, suluissa rekisteröintimäärät:

  • Royal Hanoverian Cream (2)
  • Sorraianponi (2)
  • Comtois (2)
  • Argentiinanpuoliverinen (2)
  • Baskinponi (2)
  • Baskirianponi (1)
  • Arasien (1)
  • Misaki (1)
  • Kisonponi (1)
  • Spotted Draft Horse (0)
  • Egyptinhevonen (0)
  • Avellinonponi (0)
  • Anglo-kabardinhevonen (0)

Suomenhevonen

Suomenhevosen kärkiasemaa ei uhkaa mikään. Numeroiden valossa sen rekisteröintimäärät ovat useimpina vuosina tuplasti suuremmat kuin seuraavaksi suosituimman rodun. Eikä se tietysti mikään ihme olekaan. Rekisteröidyistä hevosista joka vuosi yli 10 % on suomenhevosia, suhteellinen huippuvuosi oli 2017, jolloin 24,2 % kaikista rekisteröidyistä hevosista oli suomenhevosia ja jos lasketaan kaikki rekisteröinnit vuoteen 2021 asti, suomenhevosia on 15,6 %.

Alla oleva kuvaaja esittää suomenhevosten rekisteröintimääriä vuosittain. 



Muut kylmäverirodut vuosina 2011-21

Alla olevassa kuvaajassa on esitetty viisi suosituinta kylmäverirotua (poislukien suomenhevonen, joka siis pitää ehdotonta kärkipaikkaa) ja niiden rekisteröintimäärät vuosittain.


Kun katsotte noita rekisteröintimääriä, ymmärrätte varmaan, miksi otin suomenhevosen erilliseen kuvaan. Sehän olisi dominoinut samalla kun muiden rotujen kuvaajat olisivat madelleet pieninä jossain kaukana suomenhevosen lukemien alla.

Yleisesti ottaen kylmäverinen on roturyhmänä pieni (jos jätetään se suomenhevonen pois laskuista). Yhdenkään rodun vuotuinen rekisteröintimäärä ei yllä minään vuonna edes 300 hevoseen. Kylmäverirotuja on tilastossani 51 kappaletta, melko paljon siis, mutta suurin osa niistä on erittäin harvinaisia.

Ponirodut vuosina 2011-21

Tässä on vuoden 2010 jälkeen suosituimpien ponirotujen rekisteröintimäärät.

Oikeastaan minun teki mieli käsitellä welshit yhtenä kokonaisuutena, koska näppituntumani perusteella welshit noin ryhmänä olisivat hyvinkin suosittuja. Eri sektioiden suosio on kuitenkin tasaista ja niinpä ne eivät päässeet tähän kuvaajaan mukaan.

Puoliveriset vuosina 2011-21


Yleensä FWB:n ykkössijaa ei ole uhannut mikään, mutta jostain syystä viime vuonna hannover meni ohitse. Trakehneriin ei ole laskettu mukaan niitä, jotka on rekisteröity anglo-trakehnereiksi. Olisi kyllä ollut ehkä syytä, sillä viime vuonna niitä oli 38 kappaletta ja sillä lisäykselllä trakehner olisi mennyt KWPN:n ohitse. Tulin kuitenkin ajatelleeksi asiaa vasta kun olin saanut kuvaajan tehtyä enkä viitsinyt säätää enää sen kanssa.

Täysiveriset vuosina 2011-21


Täysiverisiksi on perinteisesti laskettu vain nämä kolme rotua, mutta arabi ja englantilainen täysiverinen ovat suosittuja rotuja, niin että lukumäärissä niiden ei tarvitse hävetä. Itse asiassa arabianhevonen on suomenhevosen ja FWB:n lisäksi ainoa rotu, joka on tällä aikavälillä päässyt yli tuhanteen hevoseen vuosikohtaisissa rekisteröintimäärissä. Arabin suosio näyttää kyllä hiipuvalta.

Lämminverirodut vuosina 2011-21

Tässä roturyhmässä ovat sitten kaikki ne rodut, joita en suoraan pysty sijoittamaan mihinkään muuhun roturyhmään. Suosituimmat rodut ovat kyllä hyvin tuttuja kaikille.

Tässä ryhmässä on nuo pari hauskaa piikkiä tuolla alkuvuosina, ahaltekit ja vuotta myöhemmin friisiläiset. 

Mitä johtopäätöksiä näistä käyristä nyt voitaisiin tehdä? No, en tiedä varsinaisesti. Vuosikohtaisia eroja on rekisteröintimäärissä, ei juurikaan muussa. Suosituimmat rodut pysyvät suosittuina vuodesta toiseen, vaikka tietysti joskus joku tekee yllätysnousun tai -laskun. 

Jos jotakuta kiinnostavat nämä tilastot enemmänkin, pääsette katsomaan niitä  tästä linkistä. Siellä pitäisi olla oikeudet katsella ja ymmärtääkseni myös sorttailla rivejä ja sarakkeita, mutta varsinaisesti editoimaan ei pysty.

– S

2 kommenttia:

Tinu VRL-05594 kirjoitti...

Aika mielenkiintoinen kyllä tuo vuoden 2019 kokonaisrekisteröintien luku. Olin itse epäaktiivinen melkein koko vuoden ja kun yritän miettiä, mikä virtuaalimaailmassa on ollut meno noin niinkuin yleisesti tuolloin, niin lyö melko tyhjää. Halusin tietää, mistä tämä mahtaisi johtua, joten kävin tekemässä hieman (kehnoa) salapoliisityötä tutkiskelemalla tuon aikaista Keskustaa Wayback Machinen avulla ja selailemalla virtuaaliblogeja. :D

Huhtikuussa 2019 on ollut tiedossa, että Suntuubi tulee lopettamaan, mutten usko, että tämä olisi ihan noin radikaalisti vaikuttanut rekisteröintimääriin. Myös VRL Työryhmän viestittelyä on ainakin toukokuulta (joku toukokuinen suunnittelumiitti oli jäänyt tekemättä syystä x) ja edellisen vuoden marraskuulta (2018, VRL:n sivut olleet "toisaiseksi poissa käytöstä"). Täällä Ionicin blogissakin on kesällä 2019 infottu VRL:n vuotuisen palvelinmaksun eräpäivän lähestymisestä. Oliko tuo siis sitä aikaa, kun VRL:n tulevaisuus oli pahasti vaakalaudalla? Näiden lisäksi löytyi pari lopetus/taukoilmoitusta ja rekrytopaa. Jossain vaiheessahan harrastajia taisi lopettaa ihan urakalla, jos oikein muistan - olisikohan se voinut siis olla vuosi 2019 (tai 2018, sillä Ionicin blogissa on tuolloin pohdittu virtuaaliharrastuksen tulevaisuutta)?

Minun teoriani löytämieni tietojen perusteella siis on, että väki on ruvennut vähenemään vuoden 2018 aikana, koko harrastuksen tulevaisuus on ollut jollakin tasolla vaakalaudalla ja samoihin aikoihin myös VRL:n ongelmat ovat eskaloituneet ja tämä näkyy sitten vuoden 2019 rekisteröinneissä. Jos näin on, niin luulenpa, että pandemia oli jos ei virtuaalihevosharrastuksen pelastus, niin ainakin antanut hieman toivoa harrastuksen jatkumisesta nykyisessä muodossaan myös tulevaisuudessa.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Kiitoksia tästä kommentista, minä en tuota lähtenyt edes selvittämään aihetta miettiessäni. En sitten tiedä, että löytyykö tuolle vuoden 2019 tauolle jotakin yksittäistä selitystä, ei välttämättä. Tokihan siitä virtuaalimaailman "kuihtumisesta" on puhuttu jo useampia vuosia ja ehkä sille on olemassa perusteluitakin.
VRL:n serverimaksuja on keräilty joka vuosi. En varsinaisesti usko, että se on ollut erityisesti mikään syy, sillä vaikka siitä on puhuttu paljonkin, eivät VRL:n serverimaksut koskaan ole varsinaisesti olleet katkolla.

Katselin tuossa omia rekisteröintejäni, niin vuonna 2019 rekisteröityjä hevosia on aika vähän, vain ehkä parisataa kappaletta tai ehkä vähän allekin sen. Toisaalta se ei poikkea mitenkään järjettömän paljon esimerkiksi vuodesta 2018 (mutta se oli itsellä rikkonainen vuosi joka tapauksessa). Vuonna 2020 rekisteröityjä hevosia on jo sitten selvästi päälle 600 ja 2021 tietysti jo yli 800, mutta tuolloin tuli paitsi rekisteröintipakko kisoihin niin myös toimivampi massarekisteröinti. En halua kertoa, millaisia massoja sinne välillä tulee, mutta kyllä tuo VRL nielee ihan kiltisti jonkin 150-rivisen CSV-datan...