Olen monessakin yhteydessä maininnut kaikenmoisia seikkoja siitä, miten Ionicissa ja Gin Ahaltekissä aika kulkee, mutta minkäänlaista kokonaiskatsausta siihen aiheeseen en ole tehnyt. Korjaan sen nyt ja esittelen tässä sen, millaisia käytäntöjä minulla on ajankulun kanssa.
Jokaisella tallilla ja harrastajalla tuntuu olevan vähän omanlaisensa aikakäsitys. Reaaliaikaa käytetään harvoin, koska monet haluavat nopeampaa ajankulkua. On niitä reaaliajassakin harrastavia, itsekin teen sitä tarinapuolella. Useimmat kuitenkin käyttävät jollain tavoin nopeutettua ajankulkua, mutta siinäkin on useita erilaisia tapoja. Joillain ajankulku on säännöllistä ja säänneltyä, toisilla satunnaista, kolmannet eivät juurikaan välitä asiasta vaan tekevät juttuja milloin ja miten sattuvat huvittamaan.
Ikääntymisen perustavimmanlaatuiset perusteet
Yksinkertaistetusti totean, että Ionicin ja GA:n hevosilla on syntymäpäivä. Kaikki muu on sitten enemmän tai vähemmän vapaaehtoista:
- Se syntymäpäivä on tosiaan aina.
- Hevosten sivuille ei merkitä niiden ikää eikä ikääntymismetodia, vain syntymäpäivä. Vanhastaan hevosten sivuilla voi lukea VHKR, mutta tämä ei pidä enää paikkaansa elossaolevien hevosten kohdalla ja poistan merkintöjä aina kun niitä tulee eteen.
- Hevoset eivät varsinaisesti ikäänny. Ne lopetetaan sitten kun ajankohta sille on sopiva.
- Käytännössä lopetan hevosia harvoin alle 2 vuoden kuluttua niiden syntymästä.
- Kuolleen hevosen sivuille merkitään yleensä sen kuolinpäivä. Joskus se voi puuttua.
VHKR:n jäljet
Aivan alunperin Ionicissa käytettiin VHKR:n ikääntymistä, jota käytettiin Marineassakin ja oletettavasti Virginia käytti sitä jo ennen Marineaakin. Nykyään minkäänlaisesta säännöllisestä ikääntymisestä on luovuttu, kuten yllä todettiin, koska se nyt ei vain toimi. VHKR:stä on kuitenkin jäänyt rippeitä elämään.
VHKR näkyy Ionicin ja GA:n aikatauluasioissaa näin:
- Tammat varsovat tiheimmillään kuukauden välein.
- Tammat varsovat useimmiten ensimmäisen kerran aikaisintaan 4 kk:n kuluttua omasta syntymästään.
- Oriit astuvat tamman varsomista edeltävässä kuussa. Tämä on viimeisin muutos: vielä alkuvuodesta noudatin 3 viikon kantoaikaa.
- Oriit astuvat tamman useimmiten ensimmäisen kerran 4 kk:n kuluttua omasta syntymästään, mutta joskus jo aiemmin.
- Jos vieras ori astuu meidän tamman, ehdotan yleensä että astutus tapahtuu kuluvana päivänä ja varsa syntyy 3 viikon kuluttua tästä (ei siis 1 kk, kuten nykyään omien orien kanssa).
- Ilmoitan hevosen ei-porrastettuihin kilpailuihin yleensä vasta 4 kk:n kuluttua sen syntymästä.
- Jos ei-porrastetuissa kilpailuissa on ikärajoitettuja luokkia, joihin osallistumiselle on alaikärajat, hevoset noudattelevat VHKR:n ikääntymistä.
- Jos ei-porrastetuissa kilpailuissa on ikärajoitettuja varsaluokkia, en yleensä osallistu niihin, mutta noudattelen tässäkin tilanteessa VHKR:n ikääntymistä.
Hevosten ikääntyminen VRL:n profiilissa
Porrastettuihin tutustuttuani olen joutunut merkitsemään hevosten syntymäpäiviä niiden VRL-profiileihin ja ne ovat ihan mitä sattuu. VRL-profiiliin merkityllä iällä tai vuosipäivillä ei ole varsinaisesti mitään merkitystä hevoselle. Ne ovat puhtaasti vain porrastettuja varten. Varsomiset, astutukset ja muut tapahtuvat edellä olevan listan mukaisesti ja riippumatta siitä, minkäikäinen hevonen on VRL-profiilinsa mukaan.
Kuitenkin profiilin ikä pitää paikkansa silloin kun siitä tarkistetaan hevosten ikä laatuarvosteluissa. ARJ vaatii hevosen 6-vuotispäivän tai senhetkisen iän merkityksi joko hevosen sivuille, mutta se voidaan todeta myös VRL-profiilista. Tällöin VRL-profiilissa näkyvä ikä on paikkansapitävä.
Hevosen kuolinpäivä VRL-profiilissa ei välttämättä täsmää sivuilla ilmoitetun kuolinpäivän kanssa. Sivuilla oleva on oikea päivämäärä, jos se on merkitty.
Asioiden tapahtuminen takautuvasti
Toisinaan tulee tilanteita, kun sovitaan jotakin tapahtuneeksi takautuvasti. Se on yleensä minulle aivan ok, pyrin olemaan joustava, mutta seuraavista asioista yritän pitää kyllä kiinni:
- Oriit voivat astua tammoja takautuvasti kunhan astutus on tapahtunut ja varsa syntynyt oriin oman syntymäpäivän jälkeen.
- Tammoille voidaan sopia leasing-varsa siten että varsa on syntynyt tamman syntymäpäivän jälkeen.
- Tammoille voidaan sopia tilausvarsa takautuvasti kuluvan kalenterivuoden aikana, muttei aiemmin. Syy on se, että yleensä vuoden vaihtuessa suljen kasvattilistan enkä halua tehdä sinne enää muutoksia. Miksi se vaikuttaa tilausvarsaan muttei leasing-varsaan, johtuu siitä että leasing-varsat eivät ole minun kasvatteja. Tarkemmin tilausvarsan ja leasing-varsan eroista on kerrottu asiaa käsittelevässä postauksessa.
- Sekä tilaus- että leasingvarsan syntymäajan täytyy sovittaa siten, että edelliseen ja seuraavaan varsaan on vähintään 1 kk väli.
- Tilaus- ja leasingvarsojen syntymäajan suhteen noudatan mielelläni myös sitä 4 kk sääntöä, mutta joustan siitä, jos ostaja sitä ehdottomasti haluaa.
- Tilaus- tai leasing-varsaa pyydettäessä ehdotan kuluvaa päivää varsan syntymäpäiväksi, jos se sopii tamman varsalistaan ja ostajalla ei ole muita toiveita.
Kun hevonen myydään
Mitä sitten jos ostaa Ionicista hevosen? Ikääntymisen suhteen ostaja saa tosi vapaat kädet, kun ei meilläkään sitä ikääntymistä noudateta. Syntymäpäivä on se mikä se on ja se pysyy. Myös astutusten ajankohdat ja varsojen syntymäpäivät ovat ns. kiveenhakatut enkä lähde niitä muuttamaan mistään syystä. Usein hevoset on rekisteröity syntymäaikoineen VRL:oon ja muutokset syntymäaikaan pitäisi joka tapauksessa tehdä tuen kautta.
Sekalaisia huomioita
Sitten on muutamia sekalaisia asioita, mitä tulee mieleen:
- Kasvatuslistalla on yleensä yksi syntyvä varsa per päivä. Gin Ahaltekin kasvattilista ja arabivarsojen kasvattilista toimivat samalla tavoin, mutta nämä kaikki ovat päällekkäisiä keskenään.
- Hevonen voi osallistua useisiin eri kisoihin (perinteisiin, porrastettuihin tai molempiin) yhden päivän aikana, en laske enkä rajoita sitä millään tavoin.
- Kaikkien sivujen alatunnisteessa on merkittynä kyseisen sivun luontipäivä. GA:ssa on myös viimeisimmän päivityksen päivämäärä muodossa vvvv-kk-pp, mutten ole ihan varma miten luotettava se on. Kertoo se nyt ainakin sen, minkä päivän jälkeen sivua ei olla päivitetty.
- Minkäänlaista vuodenkiertoa talleilla ei ole ja esimerkiksi kasvatteja syntyy milloin tahansa.
- Tammojen sivuille merkitään kunkin varsan syntymäpäivä.
- Oriiden sivuille merkitään astutukset vain kuukauden tarkkuudella muodossa kk/vvvv.
- Orien ja tammojen varsa- ja astutustaulukot on yleensä järjestetty vanhimmasta uusimpaan.
Miten lukijoilla aika kulkee? Olisi kiinnostavaa lukea muiden käytännöistä. Ja unohdinko jotakin?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti