Jatkan tätä Nintsun blogin innoittamaa pientä tekstisarjaa siitä, millainen on hyvä kuva virtuaalihevosella. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin laajaa kokonaisuutta kuvan realistisuudesta hevosen väitettyihin tietoihin nähden. Seuraava asia ei ole niin laaja: kuvan koko ja laatu.
Allekirjoitan ihan täysin Nintsun mietteet siitä, että olisi tosi kiva kun hevosen kuva olisi iso ja hyvälaatuinen. Käytännössä en tähän kuitenkaan pääse läheskään aina. Varsinkin harvinaisilla roduilla ja väreillä joudun joskus katsomaan näitä asioita tosi paljon sormien läpi ja käyttämään pieniä ja/tai huonolaatuisia kuvia.
Mutta: käytän joskus kehnolaatuisia kuvia ihan yleisilläkin roduilla enkä oikein osaa selittää että miksi. Yksi syy on ehkä se, että onpahan erilainen kuva eikä sellainen, joka tulee vastaan jok'ikisellä tallilla jo muutenkin. Ihan kuin minä semmoista noin muutenkaan pohtisin, että sen puoleen... Osittain asiaa voisi selittää myös hevosten määrällä, joka tunnetusti on suuri, mutta ei kyse ole siitä, että olisin käyttänyt jo kaikki hyvälaatuiset, isot kuvat ja sitten joutuisin tyytymään muihin. En osaa asiaan muuta kuin että lopulta en ole kauhean nirso.
Sitten on pakko mainita, että yksi syy pieniin kuviin on myös historia! Ionic on ollut tunnetusti pystyssä yli 18 vuotta ja Virginia on harrastanut virtuaalihevosia jo useamman vuoden ennen sitä. Minulla on edelleen käytössä Virginian keräämä "kuvapankki", josta vanhimmat kuvat ovat helposti 20 vuotta vanhoja. Tuolloin näytöt olivat merkittävästi pienempiä sekä resoluutioltaan että ihan fyysisestikin. Samoin nettiyhteyksien kapasiteetti oli nykyistä huomattavasti pienempi. Tällöin pienet kuvat olivat ok ja näyttivät senaikuisilla monitoreilla ihan hyviltä, mutta kehitys on todellakin mennyt eteenpäin.
Alunperin Ionicissa hevosten kuvien vakiokoko oli 400 px (pidempi sivu, yleensä vaakasivu) ja se oli silloin ihan hyvä! Nykyään pidän miniminä 550-600 px ja hyvät kuvat saattavat olla 800 px leveitä. Tuommoinen 400 px:n kuva alkaa näyttää nykyisellä näytölläni aika kärpäsenläjältä jo. Mutta koska osa käytettävissä olevista kuvista on tosiaan kotoisin sieltä aikojen alusta, niin joskus pitää edelleen taipua pienten kuvien käyttöön tai sitten sietää niiden rakeisuus. Yleensä pyrin jonkinlaiseen kompromissiin kuvia muokatessani, etteivät ne olisi ihan kauhean pieniä, mutta että laatukin olisi jotenkin päin kelvollinen.
Joskus aikojen alussa olin myös hyvin tarkka siitä, minkäkokoisia kuvatiedostoja käytin nettisivulla ja toisinaan tallensin kuvia niin huonolaatuisina, että nykyään hävettäisi. Nykyisin jokin 300-400 kilotavun kuvatiedosto ei ole mikään ongelma. Kuten viittasin jo kertaalleen, internetyhteyksien kapasiteetit ovat nousseet enkä oikeasti jaksa juuri edes vilkaista kuvatiedostojen kokoa niitä tallentaessani. Enkä muista aikoihin törmänneeni sellaiseen talliinkaan, jolla käytetään niin isoja grafiikkoja, että sivusto on käytännössä käyttökelvoton kun se ei lataudu säällisessä ajassa. Joskus vuonna 2004 sellaisia saattoi vielä ollakin.
Mitenkäs lukijoilla, onko teillä jotakin rajoja, pikseleissä tai kilotavuissa, sille minkä kokoisia kuvia käytätte?
– S
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti