maanantaina, maaliskuuta 13, 2023

Yleiset nimet pitkäsukuisten arabien suvuissa, v. 2023

Vuosi sitten listasin vajaa kymmenen sellaista vanhaa arabianhevosta, jotka alkoivat esiintyä ihan mieliharmiksi asti pitkäsukuisten arabien suvuissa (Yleiset nimet pitkäsukuisten arabien suvuissa). Olen tässä taas kohnannut läpi arabeja ja miettinyt vanhoille hevosille varsoja. Lopetinkin semmoisen parisataa hevosta tuossa myös, muttei mennä nyt siihen.

© Dorota Kudyba / Pixabay

Tuo vuosi sitten esitetty lista on edelleen ihan pätevä, erityisesti Pariz GA, Wajaz GA ja Zabhais GA ovat turhan yleisiä nimiä tänäkin päivänä. Toivon että asiat muuttuvat tästä vähitellen, kun ne alkavat jäädä sukutauluissa sinne viidenteen polveen ja sen taakse, jolloin niillä ei ole enää merkittävästi väliä minulle.

Mutta löysin minä lauman muitakin nimiä, jotka aika usein torppasivat varsasuunnitelmat ja ajattelin katsastaa niitä vähän tässä.

o. Ashraf Ion (Equivalent Ion - Abia Ion) ja sen isä Equivalent Ion (Starline Enzo - Zaby Ashqar)
No, Ashraf mainittiin jo vuosi sitten, koska sen emä on yksi tuolla vanhalla kiusalistalla. Abian varsoista tosi moni on paljon käytetty jalostuksessa, mutta Ashraf ehkä eniten. Tamma Amab Etelkalla (Etrusk GA - Abia Ion) on ehkä hieman enemmän varsoja, mutta Etelkan varsoilla sitten puolestaan on omia varsoja melko maltillisesti. Ashrafin varsoilla sen sijaan on hyvinkin se 4-6 varsaa per hevonen. Ei ihme jos on vähän turhan yleinen nimi...

Mitä Equivalent Ioniin tulee, niin sillä on Ashrafin lisäksi kaksi muutakin kohtuullisesti käytettyä jälkeläistä, joten ei ole sinänsä pelkoa, että sen nimi katoaisi suvuista.

o. Chaths al Nathifa (Nuuhku's Chinatown - Ghaada Layali)
Olen oikeastaan iloinen siitä, että tälle listalle on päässyt yksi ostohevonenkin! Yleensä tykkään käyttää niitä omia hevosiani ongelmaksi asti, mutta Chaths on tosiaan muualta tullut ja (lähes?) täysin vierasverinen meidän arabeihin nähden. Se oli nappiostos aikoinaan ja käytin sitä paljon jalostuksessa, kun se vähän kaikille sopi. Okei, se on nyt aika yleinen nimi hevosten suvuissa, toki jo paljolti siellä toisessa tai kolmannessa polvessa, mutta olen vain hyvilläni.

o. Ghanim Ion (Gajrat - Mikeno Sumnah)
Ghanim oli yksi alkuvuosien suosikkihevosia, sillä oli kiva kuva (JOO! Liikekuvafani jo vuodesta 2006) ja sen isä Gajrat oli myös yksi lempihevosistani. Emäkin oli kiva, niin että niitä lemppareista periytyvää lempparihevosta sitten tuli käytettyä. Ei Ghanimin varsamäärä silloin aikoinaan ollut merkittävän suuri, sillä meillä oli aika yleistä että hevosella on neljä puhdasta varsaa. Vaan sitten kun lasketaan, että jokaisella neljällä varsalla oli vähintään se neljä varsaa itselläänkin, niin tuleehan siitä lukumäärää.

o. Ibenka Damir Ion (Farr Dammar - Zirkonium Ion) ja sen emä Zirkonium Ion (Malakhit - Ibenka)
Kuten näkyy, Damirin isä on Farrin kasvattama ja omistama Farr Dammar (Dassais - Mojave Queen), joten siksi aikoinaan sitä on tosi mieluusti käytetty jalostuksessa. Damirin oma varsamäärä on kohtuullisen maltillinen kuitenkin, mutta sen nuorimmainen sattuu olemaan tamma Haday Damira (Ibenka Damir Ion - Dahabu Henryka), jonka emä on ostotamma meillä ja koska tätä vierasta verta on meillä suosittu, niin Damiralla on paljon varsoja. Siksi Damirinkin nimi on varsin yleinen näky, ei varsinainen ihme kyllä.

Damirin emällä Zirkonium Ionilla on neljä varsaa yhteensä ja niistä taas kaikki ovat varsin paljon käytettyjä, ei vain Damir, joten Zirkoniumin nimi on tosiaan melko yleinen eikä vain Damirin (ja Damiran) takia.

o. Solanka Ghalib Ion (El Gazlana - Sagira) ja sen emä Sagira (Omar Qarib - Sameerah)
Ghalibin suku on varmaan noita kaikkein aikaisimpia "sukutuonteja", kun olemme keksineet yksittäisten hevosten sijaan kokonaisen hevossuvun. Ghalib oli siis aikoinaan erisukuinen kaikkiin muihin arabeihin nähden, niin ettei ihme, jos sitä käytettiin varsin paljon. Sen varsoista muutama on kuitenkin myyty pois ja nyt kun katselin varsalistaa, niin kylläpä muuten närästää, että olen myynyt sen ja Amal's Taminan tammavarsan pois! Ioniciin nimittäin ei ole jäänyt Taminasta yhtään varsaa. Kylläpä on taas tullut mokattua... 
Niin tai näin, Ghalibista jäi kuitenkin neljä varsaa ja vaikka yhdelläkään niistä ei ole mitään hillittömän suurta varsamäärää, niin kyllä kaikki ovat jalostuksessa oman osuutensa tehneet. Ei siis pitäisi ihmetellä, jos Ghalibin nimi on aika yleinen.

Ghalibin emästä Sagirasta jäi lopulta vain kaksi varsaa, Ghalib ja tamma Solanka Ayesha (i. Ashraf Ion) ja Ayeshastakin jäi neljä varsaa Ioniciin, ettei Sagiran näkyminen suvuissa johdu pelkästään Ghalibista.

t. Abriko Perdita (Pariz GA - Abrikonis GA)
Perditan molemmat vanhemmat mainittiin jo tuolla aiemmalla listalla, mutta Perdita näiden kahden varsana on merkittävä syypää siihen, että Pariz ja Abrikonis ovat nykyään tosi yleisiä nimiä. Toki Perditalla on täysiveli Prizma GA, joka sekin on jättänyt paljon varsoja.
Perditan varsalista näyttää pitkältä, mutta siellä on pari risteytystä ja kolme sen varsoista on myyty ennen kuin ne ehtivät varsoa Ionicissa. Varsinaisesti Ioniciin jäi kolme sen arabivarsaa, joista yksikään ei ole jättänyt mitenkään suuria varsamääriä. Siitä huolimatta Perdita tuntuu kummittelevan suvuissa vähän turhankin usein, vaikkei toki niin usein kuin vanhempansa.

t. Solanka Fawziya (Fadil Ion - Sultana Ion)
Tämä on taas näitä, että kun katselee varsoja ja niiden varsalistoja, niin ei ole suunnaton ihme, jos Fawziyaa näkyy edelleen nykysuvuissa. Tamma itsehän jätti neljä varsaa ja niistä jokainen puolestaan vähintään sen neljä, että siinä on heti jo yli 16 hevosta, joilla on Fawziya toisessa polvessa. Lisäksi Solanka Faridan varsoista muutama on vielä elossakin kirjoitushetkellä, niin Fawziyaa näkyy suvuissa tosi lähelläkin vielä.

o. Ibenka Bahir Ion (Picazo - Ibenka)
Bahir on yksi näitä, joiden suvussa on vieraita hevosia, tässä tapauksessa isä Picazo, ja joita on sen vuoksi sitten käytetty jalostuksessa aika liberaalisti. Bahirilla itsellään on viisi varsaa, joista nähdäkseni kaikki ovat jättäneet jotakin kotiin jatkamaan sukua. Bashashalla, Breyynalla ja Baqirilla on ihan määrissäkin varsoja.

Semmoisia hevosia! Olisi näitä vielä muutama muukin, mutta jääköön toiseen kertaan tai ehkä odotan niin kauan, että ne katoavat vähitellen sinne viidenteen polveen ja sen taakse, jolloin en viitsi enää välittää tai valittaa asiasta.

Ei kommentteja: