maanantaina, maaliskuuta 27, 2023

Sukutuonti

Tuontihevonen on terminä vanha ja useimmille myös tuttu. Se tarkoittaa virtuaalihevosta, joka on keksitty ja sillä ei ole virtuaalimaailmassa olemassa sukua eikä kasvattajaa. Se on myös erisukuinen kaikille muille, sitä vanhemmille virtuaalihevosille ja myös kaikille muille suvuttomille hevosille. Voimme puhua myös kantahevosesta, varsinkin jos kyseessä on jalostuksessa käytettävä hevonen (kuten yleensä on), mutta minä ainakin saatan käyttää myös termiä keksitty hevonen, vaikka periaatteessa kaikki virtuaalihevoset ovat keksittyjä hevosia.

© Hans Benn / Pixabay

Mutta sitten on olemassa tuontihevosia, joilla on sukua. Toisin sanoen on keksitty hevonen ja sille suku. Tätä menetelmää olen käyttänyt Ionicissa aika paljonkin vuosien mittaan. Näin saan heti käyttööni 2-3 -polvisen hevosen, joka ei ole sukua yhdellekään olemassaolevalle virtuaalihevoselle. Tämän hevosen lisäksi saan käyttööni myös sen vanhemmat ja isomman lauman EVM-hevosia. Aion vastedes kutsua tätä termillä sukutuonti.

Yksi tuoreimmista esimerkeistä on kolmipolvinen arabiori Umaira Barkhad sekä sen täysisisar Umaira Bahriye. Kuten sivuilta näkyy, näillä on siis täysi kolmen polven sukutaulu ja kaikki vanhemmat, isovanhemmat ja kolmannen polven vanhemmat ovat olemassa. Silti ne kaikki, kuten Barkhad ja Bahriyekin ovat tuontihevosia, eivät Ionicin kasvattamia. 

Ionicissa tätä on tosiaan tehty jo vuosikausia, koska se on nopea ja näppärä keino tuoda uutta verta. Lisäksi se helpottaa kovasti jalostustoimintaa. Joku voisi pitää moista toimintaa jonkinlaisena fuskauksena, koska en "rehellisesti" kasvata näitä hevosia vaan keksin suoraan suvullisia hevosia sukuineen. Täydellisessä maailmassa toki tällaista sukutuontia ei tarvittaisi, vaan keksisin jatkuvasti kantahevosia ja käyttäisin niitä ja niiden varsoja jalostuksessa niin nopeassa tahdissa, että suvuissa olisi riittävästi hajontaa olemassa jo valmiiksi. Mutta se täydellinen maailma on vain kaukainen haave.

Sain taannoin varovaisen kyselyn, että voisiko eräs toinenkin harrastaja käyttää samanlaista metodia. Lupaa hän kysyi siksi, että tämmöinen metodi on ilmeisesti kovin tiiviisti profiloitunut nimenomaan Ioniciin enkä varsinaisesti tiedä, käyttävätkö muut harrastajat nykyään tätä. En ollut koskaan tajunnut ajatella asiaa näin päin.

Annoin toki luvan, sillä en ole lainkaan varma siitä, onko koko idea alunperin ollut edes minun tai Virginian keksintö. Samanlaista tai samankaltaista hevosten tuomista on harrastettu virtuaalimaailmassa aiemminkin, ei toki tässä mittakaavassa kuin Ionicissa vaan yleensä kyse on ollut siitä, että virtuaalihevoselle on keksitty toinen vanhempi joskus myöhemmin. Sittemmin asia on vaipunut unholaan, ehkä pääasiassa siksi että nykymuotoinen, järjestelmällisempi kasvatus on lyönyt itseään enemmän läpi. Mutta kyseessä ei missään tapauksessa ole meidän idea vaikka ehkä olemmekin jalostaneet sen tälle tasolle. Ja vaikka olisikin, niin hyviä ideoita saavat käyttää kaikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti