maanantaina, maaliskuuta 06, 2023

Arabianhevosten kuulumisia

Olen viettänyt varsinaisia arabiviikkoja tässä alkuvuodesta tai oikeastaan jo viime vuoden puolelta ja ajattelin nyt kertoa vähän, että mitä Ionicin arabeille kuuluu.

© Dorota Kudyba / Pixabay

Ehdin jo aiemmin keulia, että sain kasvattilistan päivitettyä vuoteen 2022 viime syksynä. Viime vuonna on syntynyt hirveä määrä arabeja (139 kappaletta), joten en ole todellakaan vielä saanut kaikille sivuja tehtyä. Työn alla ovat kyllä, enää "vain" sadan varsan sivut puuttuvat...

Kasvattilista on saanut täytettä myös tälle vuodelle, sillä olen käynyt läpi miltei kaikki vanhemmat hevoset (2013 tai sitä ennen syntyneet) ja jalostuskäytön mukaan joko lopettanut ne tai suunnitellut niille varsoja tälle vuodelle. Satakunta kasvattia on tiedossa jo tällekin vuodelle eikä urakka ole vielä lähellekään ohitse. Historialliset tilastot kertovat, että vuonna 2010 Ionicissa syntyi 331 arabivarsaa. En pyri väkisin tätä ennätystä rikkomaan, mutta paas kattoen miten käy.

Kuten sanottua, lopetin myös hevosia: lähes parisataa arabia siirtyi jyrsimään vihreämpiä bittilaitumia. Sanotaan sitä nyt vaikka sukupolvenvaihdokseksi, vaikkei se semmoinen ehkä ollut. Kyllä sitä vanhaa kantaa jäi vielä eloon ihan liiankin kanssa. On nyt kuitenkin vähän lyhyemmät hevoslistat.

Se mikä kävi karvaasti ilmi, on kaksipolvisten orien puute. Ionicista löytyy ihan hirveästi kaksipolvisia, vanhoja tammoja, joilla ei ole varsoja ja tein vielä periaatepäätöksen, että kaksipolvisiin asti hevosilla pitäisi olla kaksi varsaa kun pidempisukuisilla riittää yksi, jos suvussa ei ole mitään erityistä. No, en haluaisi silti niitä kaksipolvisia orejakaan käyttää ihan holtittomasti, mutta kun tammoja on niin paljon! Ihan kauhean lohduton tilanne kuitenkaan ei ole, sillä:

  • Kaksipolvisissa oreissa on useita täysin vierassukuisia ostohevosia, joita käytän mielelläni jalostuksessa mieluusti vähän enemmän kuin "oman osansa". 
  • Ulkopuolisia oreja löytyy, muutamalle astutukset jo sovinkin.
  • Kasvattilistalla odottelee vielä sivuttomia kaksipolvisiakin oreja, kunhan vain saisin sivuja tehtyä niille.

Noin muutenkin olen ollut kokolailla ostokannalla aina kun on arabeja ollut kaupan. Talliin on tullut useampia vierassukuisia hevosia tässä vuoden, parin sisällä. Mainittakoon tuorein hankinta, tilausvarsa Crane Kasanje ox meidän omasta egyptiläisoriista ja Lissu T:n tammasta.

Vaan päädyin minä tuomaan ihan kokonaan uutta vertakin, pitkästä aikaa! Joulun alla sain sivut tehtyä tamma Umaira Bahriyelle ja sen täysiveljelle Umaira Barkhadille sekä niiden vanhemmille kolmanteen polveen asti. Olin tylsä, koko suku on ihan pelkkiä domesticeja, mutta ovatpahan kaikki kisanneet itsensä jo porrastetuissa valmiiksi. Voin luvata, että tuo kokonaan uusi suku tulee kyllä niin tarpeeseen... Ovat toki käytössä myös ulkopuolisille tammanomistajille ja tilausvarsojen kyselijöille, että arabi-ihmisten kannattaa tsekkailla, jos haluavat todella uutta verta omiin hevosiinsa.

Semmoista! Aion jatkaa arabianhevos-teemalla pari postausta vielä, kun niistä on lisääkin sanottavaa. Tässä kuitenkin nämä yleiskuulumiset.

Ei kommentteja: