maanantaina, lokakuuta 23, 2023

Väriristeytys-esimerkki: hopeanruunivoikonhallakko + musta

Vuosia sitten kirjoittelin blogiin muutamia esimerkkejä erilaisista väriyhdistelmistä ja siitä, miten niistä selvitetään, minkä värinen varsa kustakin yhdistelmästä voi tulla (esimerkiksi Kimo + kirjava). Sittemmin postausaihe unohtui, mutta nyt muistin sen taas.

Tällä kertaa tarkasteltavana on RMH-tamma Headspinner Ion, jonka isä on hopeanruunivoikonhallakko ja emä musta. Molemmille vanhemmille on merkitty värien genotyypit sivuille, isä on Ee, Aa, CCCR, Dd, Zz ja emä Ee, aa.

Jos ymmärtää genotyypeistä jotakin, näkee heti, että nyt on tarjolla runsaasti värivaihtoehtoja, kun on kolme eri diluutiogeeniä (voikko CCR, hallakko D ja hopea Z), kaikki heterotsygootteja ja pohjaväritkin ovat heterotsygootteja milloin mahdollista.

Tavallisesti menisin vaivaamaan Horse Coat Color Calculatoria (jonka ulkoasu on muuten uusiutunut aika radikaalisti siitä, mitä minä muistan, mutta sama sen väliä, toimii silti). Tällä kertaa CCC:ssä on pieni puute, sillä ainakaan minä en löydä pohjavärien listasta hakemallakaan isän väriä, englanniksi silver buckskin dun tai silver dunskin. Lista on pitkä, mutta olen selannut sen läpi useita kertoja enkä mitenkään bongaa tällaista väritermiä sieltä. Korjatkaa jos olen väärässä ja vain onnistunut missaamaan sen. Minun mielestäni hopeanruunivoikonhallakon ei pitäisi olla mikään mahdoton väri, joten liekö ihan vain inhimillinen virhe tullut, mutta se haittaa tässä tapauksessa kovasti Headspinnerin värin määritystä!

Asiaan on kuitenkin suhteellisen yksinkertainen ratkaisu: unohdetaan hetkeksi että isäoriilla on hopean ja voikon lisäksi hallakko-geeni. Lasketaan todennäköisyydet siis siten, että isän väriksi valitaan hopeanruunivoikko (silver buckskin) ja pannaan kaikki genotyypit kohdilleen sen mukaan. Emän kohdalla ei ole mitään ongelmia kun se on ihan perus-musta.

Saamme tulokseksi tällaisen listauksen:

Rautias 12,50 %
ee/aa = 3,1250 %
ee/Aa = 3,1250 %
ee/aa/nZ = 3,1250 % (hopean kantaja)
ee/Aa/nZ = 3,1250 % (hopean kantaja)

Ruunikko 9,38 %
Ee/Aa = 6,2500 %
EE/Aa = 3,1250 %

Musta 9,38 %
Ee/aa = 6,2500 %
EE/aa = 3,1250 %

Voikko 12,50 % (rautias + voikkogeeni)
ee/aa/nCr = 3,1250 %
ee/Aa/nCr = 3,1250 %
ee/aa/nCr/nZ = 3,1250 % (hopean kantaja)
ee/Aa/nCr/nZ = 3,1250 % (hopean kantaja)

Ruunivoikko 9,38 % (ruunikko + voikkogeeni)
Ee/Aa/nCr = 6,2500 %
EE/Aa/nCr = 3,1250 %

Mustanvoikko 9,38 % (musta + voikkogeeni)
Ee/aa/nCr = 6,2500 %
EE/aa/nCr = 3,1250 %

Hopeanruunikko 9,38 % (ruunikko + hopeageeni)
Ee/Aa/nZ = 6,2500 %
EE/Aa/nZ = 3,1250 %

Hopeanmusta 9,38 % (musta + hopeageeni)
Ee/aa/nZ = 6,2500 %
EE/aa/nZ = 3,1250 %

Hopeanruunivoikko 9,38 % (ruunikko + voikkogeeni + hopeageeni)
Ee/Aa/nCr/nZ = 6,2500 %
EE/Aa/nCr/nZ = 3,1250 %

Hopeanmustanvoikko 9,38 % (musta + voikkogeeni + hopeageeni)
Ee/aa/nCr/nZ = 6,2500 %
EE/aa/nCr/nZ = 3,1250 %

Sitten otamme mukaan sen hallakon. Koska ori on heterotsygootti hallakon suhteen (Dd), se voi jättää sekä hallakkovärisen varsan että ei-hallakkovärisen. Mahdolliset ei-hallakkovärit onkin jo tuossa listassa, mutta niiden lisäksi on mahdollista saada kaikki nuo värit, joihin on vielä yhdistynyt se hallakkogeeni. Niiden värien lista näyttäisi tältä:
  • Punahallakko (rautias + hallakko)
  • Ruunihallakko (ruunikko + hallakko)
  • Hiirakko (musta + hallakko)
  • Voikonhallakko (rautias + voikko + hallakko)
  • Ruunivoikonhallakko (ruunikko + voikko + hallakko)
  • Voikonhiirakko (musta + voikko + hallakko)
  • Hopeanruunihallakko (ruunikko + hallakko + hopea)
  • Hopeanhiirakko (musta + hallakko + hopea)
  • Hopeanruunivoikonhallakko (ruunikko + voikko + hallakko + hopea)
  • Hopeanvoikonhiirakko (musta + voikko + hallakko + hopea)

Yhteensä siis 20 eri väriä vaihtoehtona! Että onhan sitä siinä valinnanvaraa.

Miten sitten saadaan lasketuksi näiden värien todennäköisyysprosentit? Se on helppoa, jaetaan vain CCC:llä lasketun tuloslistan prosenttiyksiköt kahdella ja saadaan todennäköisyysprosentti sekä värille ilman hallakkoa että hallakon kanssa. Esimerkiksi voikon todennäköisyys on 6,25 % ja voikonhallakon saman verran. Genotyypitkin ovat samat kuin CCC:n tuloslistassa, hallakkoväreissä on vain se Dd siellä mukana.

Voisimme toki tehdä tämän operaation niinkin, että hallakon sijaan "unohtaisimme" joko hopean tai voikon ja merkitsisimme isäoriin väriksi ruunivoikonhallakon (dunskin) tai hopeanruunihallakon (silver bay dun). Metodi on kuitenkin sama.

PS: Myöhemmin tajusin että tähän tilanteeseen on paljon helpompikin keino kuin "unohtaa" se hallakko. "Siirretään" se hallakko emälle eli merkitään emä mustan sijaan hiirakoksi, merkitään D:n genotyypiksi Dd, niin saadaan heti suoraan valmis lista kaikkine mahdollisine genotyyppeineen ja todennäköisyysprosentteineen. Oikeastaan tämä ylläneuvottu tapa on turhan hankala tähän verrattuna, mutta kun tuli jo kirjoitettua ja kello on niin paljon su-iltana etten viitsi alkaa kirjoittaa koko tekstiä uusiksi...

Ei kommentteja: