maanantaina, lokakuuta 16, 2023

Tarinoita nimien takaa, osa 6

Siitä on taas pari vuotta (Tarinoita nimien takaa, osa 5) kun listasin viimeksi kasvattien nimiä, joiden takaa löytyy jokin tarina tai muu asia, jonka halusin kertoa. Että se voisi olla taas aika katsastella, miksi jotkut hevoset ovat saaneet sellaiset nimet kuin ovat.

Tämä sai inspiraatiota isän nimestä (Caboom Nax), mutta kyseessä on ruotsalaisen Roxetten albumi ja albumin nimikappale. Vuonna 1994 julkaistu albumi taisi olla se, joka ampui bändin menestykseen. Itse en kyllä ole koskaan ollut erityinen fani, mutta viis siitä, nimi istui tälle ponille.

Norfolk Royal Russet on omenalajike ja se onkin sopiva aasinsilta emän nimeen (Drake Hill Appleblossom).

En muista enää syytä, miksi nimesin tämän isän Szent István Ionin kuten nimesin. Szent István on unkarinkielinen nimi pyhälle Stefanokselle (pyhä Tapani). Ori ei ole edes syntynyt tapaninpäivänä. Pyhimysteema jatkuu varsan nimessä, se on saanut nimensä pyhän Scholastikan mukaan.

Tämän isä Norton's Equivalent Ion on mainittu vuonna 2015 blogissa (Tarinoita nimien takaa) nimensä vuoksi: kun vanhempien nimistä ei irronnut kertakaikkiaan mitään, niin piti repiä sitten jotakin jostakin. Aihepiiriksi päätyi virtapiirit, en yhtään muista mistä sen keksin. No, virtapiirien maailmasta Galvanic Isolatorkin tulee (suom. galvaaninen erotus). Ei sillä mitään tekemistä sinänsä ole Nortonin teoreeman kanssa.

Tämä on helppo: Draconidien meteoriparvi ja isä sattuu olemaan Pebblethorne Meteor. Isän varsoista löytyy myös Meteorina ja Meteor Shower samaan teemaan liittyen.

Kuka on nähnyt Oopperan kummituksen, tunnistanee kyllä. Tätä voisi pitää jonkinlaisena pienenä nimiperheenä, jonka juuret ovat Pinkissä. Asia on mainittu kymmenen vuotta sitten blogissa (Pinkin nimiperheet). Nimiperheen alku ja juuri on suvuton, Pinkkiin keksitty laukkaori Opera Phantom GA xx, jolla oli muutama Oopperan kummituksen mukaan nimetty varsa. Näistä ori Pink Comte de Chagny xx päätyi Ioniciin ja se on näiden molempien emänisä. 

Tässä on toinen alunperin Pinkistä lähtöisin oleva nimiperhe, F1-radat. Se on myös mainittu tuossa edelliseen linkkaamassani postauksessa. Näiden molempien isä on Pink Hungaroring xx ja se on jättänyt muitakin formula-teeman mukaan nimettyjä varsoja, myös FWB-ori Tamburello Ionin. Jos joku ihmettelee, Tamburelloksi on nimettä eräs mutka Imolan radalla, jossa Ayrton Senna ajoi ulos ja kuoli. En tiedä tarkalleen onko mutkaa enää olemassa, ei ainakaan samanlaisena ymmärtääkseni.

Kyseessä on elokuvahahmon nimi elokuvasta The Thomas Crown Affair, jonka 1999 version voinen lukea omiin suosikkielokuviini. Tämän isä on Max Burdett Ion ja leffahahmo se sekin on eikä ole sattumaa että sekin on Pierce Brosnanin näyttelemä hahmo, samoin kuin vuoden -99 Thomas Crown. Max Burdett oli päähenkilö elokuvassa After The Sunset. Naispääosa puolestaan oli Lola Cirillo, joka taas on Max Burdettin emä... 
Lolakaan ei saanut nimeään ihan tyhjästä, sillä sen emä on CHR Gracie Hart, muistelisin että oli tilausvarsa, jonka nimen sain itse päättää joskus aikoinaan. Kyseessähän on Miss Congenialityn päähenkilö, että tämä tämmöinen leffateema jatkuu nyt jo siis neljättä sukupolvea.

Tämä kuuluu näihin Ankka-maailman nimiin, tunnetaan Suomessa yleensä neiti Näpsänä (etunimi toisinaan Sirkku). Näitä nimiä riittää walkereiden puolella, sillä nimiperheen alkusolu Goldie O'Gilt Ion oli tuottelias siitostamma ja sen varsoillakin on aika paljon jälkeläisiä. Emily Quackfaster on ehkä suurin suosikkini näistä Ankka-nimistä, mutta pahoja kilpailijoita on kyllä useita, kuten Mad Madam Mim Ion, Trudy Van Tubb Ion, Commander's Brigitta McBridge, Flintheart Glomgold Ion...

Molempien isä on ori Six-Shooter Ion, kuudestilaukeava eli revolverista joskus muinoin käytetty nimitys. Ei siis lie ihme, että varsatkin ovat saaneet nimensä aseiden mukaan. Kyseessä ovat tsekkiläisen asevalmistaja CZ:n mallit Shadow 2 ja Tactical Sport, kumpikin ysimillisiä kilpapistooleita. Ihan noin vain en nimennyt kasvatteja juuri näiden mallien mukaan, vaan kyseessä ovat omat lempiaseeni. (Olen harrastanut pistooliammuntaa muutaman vuoden, omaa kalustoa ei ole, mutta kunhan saan aikaiseksi hoitaa byrokratian, ostoslistalla olisi nimenomaan tuo Shadow 2.)

Mississauga on kaupunki Kanadassa, aivan Toronton kainalossa. Yhteys emän nimeen on selvä, kun muistaa Sarnian olevan myös kanadalainen kaupunki.

app-t. X-Wing Ion, app-o. Rebel Alliance Ion ja app-t. Podracer Ion
Nämä kaikki ovat samasta isäoriista, Star Fighter Ionista ja nimet liittyvät Star Wars -saagaan tavalla tai toisella. Starfighter on kaiketi yleisnimi kaikille pienille taistelualuksille, X-Wing on ymmärtääkseni yksi starfigher-tyyppi. Rebel Alliance on kapinaliitto, ts. Star Warsin hyvikset ja podracerit olivat yhden henkilön kilpa-aluksia (nuori Luke kilpaili tällaisella The Phantom Menacessa ja ilmeisesti niitä on ollut myös peleissä.

Taas liikutaan aseissa eikä sinänsä ihme, jos tamman emä on Beretta In My Pocket (Beretta on asevalmistaja). Tosiasiassa tämä on kuitenkin saanut inspiraationsa Skyfall-elokuvasta ja siinä eräästä Bondin repliikistä: "Only a certain kind of woman wears a backless dress with a Beretta 70 strapped to her thigh."

Tämä on taas niitä hevosia, jonka vanhempien nimistä ei saanut raavittua yhtään mitään, ei niin minkäänlaista edes hataraa ideanpoikasta. Vihaan sellaisia. Sitten piti keksiä jotakin muuta ja avasin sekalaisten, pääosin kehnojen, nimi-ideoiden listani. Sieltä löytyi Nite Train, tamperelainen yökerho jostain vuosituhannen vaihteesta. No, saa nyt luvan kelvata NSH-oriille...

Ei kommentteja: