keskiviikkona, lokakuuta 29, 2008

Uudet knabstrupit

Uhosimme joitain aikoja sitten keksivämme uusia knabstrupeja ja nyt on niille saatu sivutkin nettiin asti. Kuvia ei vielä ole läheskään kaikille, mutta tutustukaa silti Gunvor Lundsvangiin, täysiveli Harald Lundsvangiin ja näiden sukuihin, jota on siis kolme polvea.
Nämä ovat koulupainotteisia, joten samanlainen setti estehevosia pitäisi myös keksiä jossain vaiheessa. Nimipää vaan kolisee tyhjyyttään, kun ei viitsisi käyttää samoja "sukunimiä" ja sitten kun pakolla vääntää, niin kyllä niistä nimistä tulee pakolla väännetyn kuuloisia. Vaan eiköhän noilla saada knabstrup-jalostus pelastettua ja uuteen nousuun.

Mietiskelin joskus melkein puolitosissani, että jos alkaisi käyttää jalostuksessa joitain knabstrup-muu rotu-risteytyksiä. Lähinnä toisena rotuna olisi englantilainen täysiverinen, arabi ja puoliveriset. Näinhän tehdään Tanskassakin, itse asiassa Tanskan knn-orilistaa selatessa osuu silmiin vain harvoja oreja, joilla ei ole kolmessa polvessa mitään muuta kuin knabstrupia. Ratsurodut parantavat rakennetta ja suorituskykyä, joten niiden käyttö harvinaisen rodun jalostuksessa on perusteltua. Tosin meidän knn-risteytykset ovat aika pitkälle ruunattu, joten tällä hetkellä ei niitä ole tarjolla jalostukseen.

Toinenkin idea kävi mielessä: uusi rotu, spotted baroque! Yksinkertaisesti barokkityyppisten knabstrupien risteyttämistä muilla barokkiroduilla, andalusialaisilla, lipizzoilla, lusitanoilla ja kladrubeilla. Ainoa ongelma tässä on se, että nämä muut rodut ovat kimoja pääasiassa ja ne periyttävät kimoa väriään vahvasti. Joten täplä-barokeista tulisi kimoja, jotka sitten sen kimon alla saattaisivat olla täplikkäitä. Mitäs hauskaa on hevosessa, joka on täplikäs, muttei näytä siltä? Tietysti jalostuskäytön voisi rajata tummiin hevosiin... No, aika näyttää mutta on meillä jo ensimmäinen "mallikappale" valmiina: ruuna Yves Ion.

2 kommenttia:

Tijuana kirjoitti...

Spotted Baroque olisi hieno. Multa ei tosin löydy pilkullisia koneja, ehkä lätkäisen yhteen pinton ja kladrubin.

Aavi S. (VRL-1354, KaRa) kirjoitti...

Ihan ot'na, mutta meidän omistuksessa oleva kasvattinne Oleksiy Ion palkittiin Lokakuun Yleislaatuarvostelussa kakkospalkinnolla! Olemme tosi ylpeitä orista. Nyt "Aleksi" jää ansaitulle eläkkeelle, teetämme vielä muutaman jälkeläisen jo vanhaksi käyvälle orille.

Terv. aavistus. // Immortelle Park