tiistaina, joulukuuta 09, 2008

Numeroita ja tilastoja

Vuoden 2008 kaikki kasvatit on nyt viimeistään lyöty lukkoon, emme ota enää tälle vuodelle edes tilausvarsoja. Nyt siis voi laskea lopullisia tilastoja meidän toiminnasta, joka koostuu lähes yksinomaan kasvatuksesta.

Vuonna 2008 meillä syntyi 392 varsaa, aivan reilusti enemmän kuin viime vuonna, jolloin syntyi vaivaiset 118 varsaa. Näistä 392 varsasta karvan vajaa kolmannes oli arabivarsoja, niitä syntyi 118 kappaletta. Arabeja on tähän mennessä syntynytkin 199 varsaa kaikkinensa, seuraava arabivarsa tuleekin olemaan peräti 200. laatuaan.

Meille on nyt viiden vuoden aikana syntynyt kaikkiaan 1426 varsaa, joka on luonnollisesti täysin tolkuton lukema. Se tarkoittaa 0,79 varsaa jokaista päivää kohti. Ja ottakaa huomioon, että meillä on syntynyt noin 70 eri rodun edustajiakin! Näistä roduista puolet on sellaisia, joita on syntynyt alle 10 kappaletta ja 15 rodusta on syntynyt yksi ainoa varsa vuosien varrella. Tällaisia harvinaisuuksia ovat mm. altai, ariegenponi, gelderland, huzul, marwari ja berberihevonen.
Sen sijaan yli sadan varsan rotuja on neljä: arabi (199 varsaa), ahaltek (143 varsaa, siirtyi sittemmin GA:han), tersk (112 varsaa) ja knabstrup (104 varsaa).

Tänä vuonna on kasvatteja syntynyt melkein 50 eri rodusta, mutta niistä vain 6 rotua ylittää kymmenen varsan määrän. Ne ovat arabi (118), tersk (54), kalliovuortenponi (40), knabstrup (24), kladrub (20) ja RBSH (13). Sinänsä hassua, että näistä kladrub ja RBSH ovat sellaisia, joita emme "virallisesti" kasvata, vaikka RBSH kyllä alkaa olla siinä hilkulla, että pakko tässä kai on tunnustaa RBSH-kasvattaja olevansa. Niitä on kuitenkin syntynyt vuosien varrella aika huomattava määrä (50 varsaa).

Tänä vuonna on syntynyt muutamia varsoja ihan uusista roduista, siis sellaisia, joita ei meillä aiemmin ole syntynyt lainkaan. No, kladrub on siitä paras esimerkki, meillä ei aikaisemmin ole sellaisia ollutkaan, mutta tänä vuonna sitten muutaman kladrub-kasvattajan innostamana keksimme joitain jalostusyksilöitä ja nyt olemme teettäneet niillä melkoisen ahkerasti varsoja. Muut "uudet" rodut ovat sitten lähinnä sellaisia, joita on syntynyt vain yksi tai pari korkeintaan: kaspianponi, perche, gaited baroque, spotted draft, Spanish Norman, shire, don ja islanninhevonen (näitä on syntynyt peräti 4 varsaa!).

Ei kommentteja: