tiistaina, joulukuuta 02, 2008

Väriteoriaa, osa 10: dominanttivalkoinen

Huom! Väriteoria-sarja on päivittynyt: sisällysluettelo

Dominanttivalkoinen (engl. dominant white, lyh. dw) on äärimmäisen harvinainen väri hevosilla. Rehellisesti sanoen en tiedä, millä roduilla sitä edes esiintyy. Luullakseni se on kuitenkin aika lailla amerikkalaista alkuperää tai ainakin nykyisin niitä esiintyy eniten juuri Yhdysvalloissa.
Dominanttivalkoinen on kokonaan puhtaanvalkoinen hevonen, jolla on vaaleanpunainen iho, vaaleat kaviot ja yleensä ruskeat silmät, mutta joskus silmät voivat olla myös siniset. Erona kimoon on siis ihon väri ja se, että dw syntyy valkoisena, toisin kuin kimo. Tuplavoikoista dw:n erottaa karvan sävystä, joka tuplavoikoilla on siis kellertävä, ei puhtaanvalkoinen. Tuplavoikkojen silmät ovat myös aina siniset, eivät koskaan ruskeat.
Dw on siitä hieman erikoinen väri, että se peittää alleen perusvärin täysin. Aivan täysin riippumatta siitä, mikä väri ja mitä mahdollisia variaatioita dw:n alta lyötyy, se näyttää aina tismalleen samalta eikä "pohjaväriä" voi selvittää ilman dna-testejä.

Dominanttivalkoinen ei ole sen paremmin albino kuin tuplavoikotkaan. Muilla eläimillä esiintyvä punasilmäinen albino on aivan eri asia kuin dw. Hevosilla ei albinismia esiinny lainkaan. Dw on samalla tavalla dominoiva väri kuin moni muukin, se ei siis voi hyppiä sukupolvien ylitse, dw:n toisen vanhemman on oltava dw.
Virtuaalimaailmassa dw on äärimmäisen harvoin, jos koskaan tavattu väri ja hyvä niin. Ensinnäkin se on todellakin äärimmäisen harvinainen, kuvia on mahdoton löytää ellei piirrä itse ja on aina vähän kyseenalaista, millä roduilla sitä mahdollisesti esiintyy.

Kuva hevosmaailma.netin sivulla

1 kommentti:

Aavi S. (VRL-1354, KaRa) kirjoitti...

Minulla oli yksi laukkuritamma aikoinaan jolla sattui olemaan dominanttivalkoisen xx orin kuvat, tapaus IRL nimeltään White Fox. Älkää kysykö mistä "tammani" oli värinsä perinyt, ei ainakaan vanhemmiltaan, älkääkä kysykö miksi tammalla oli orin kuvat, mutta voitte ihailla tammaa http://immortellepark.myftp.org/immortellepark/tammat/hevoset/wondersimstillhere.html tuosta osoitteesta. :)