torstaina, toukokuuta 10, 2012

Orlov-artikkeli Vippoksessa 09/06

Näemmä lasilintu.net - domain on tullut tiensä päähän (toivottavasti vain hetkeksi, mutta on paha kutina asiasta) ja monet Vippoksen numerot sekä arvokas arkisto linkkeineen ovat kadonneet. Lopullisesti, koska toisinaan armahduksen suova Waybackmachine on tallentanut vain puolen tusinaa artikkelia. Kadonneiden joukossa on myös vuonna 2006 kirjoittama artikkeli orlov-ravureista virtuaalimaailmassa. Se löytyi kuitenkin vielä sähköpostistani, joten postaan sen tähän. Ja vuosi oli tosiaan siis 2006.

ORLOV-RAVURIT VIRTUAALIMAAILMASSA

Orlov-ravuri on viimeisen vuoden, parin aikana tehnyt uutta tulemistaan virtuaaliseen ravimaailmaan. Tässä on lyhyt perehdytys rodun historiaan ja jonkinlaista nykypäivän tilannekatsausta.

Rodun historiaa virtuaalimaailmassa
Tiettävästi ensimmäinen ja oikeastaan ainoa kunnon orlov-kasvattaja kautta aikojen on ollut Rakenlov Stablesin Elina, joka aloitti toimintansa orlovien ja venäläisten parissa jo vuonna 1999 tallinimellä Jouhela. Rakenlov tuli kuitenkin tiensä päähän joskus vuosina 2002-03 ja nykyisin Rakenlov- tai Jouhela-hevosia näe juuri edes sukutauluissa. Jouhelan Supernova, Rakenlov Celeb ja Runaway Igor poikansa Kusti Holen kautta lienevät ne, joihin saattaa vielä törmätä.

Rakenlovin toiminta-aikana myös Greymaskissa oli ainakin joitain orlov-ravureita. Vastaan tuli nettiä penkoessani sellaiset suvuttomat hevoset kuin ori Robert ja tamma Volcano, joiden varsoista GM Rascal ja GM Tshernobyl päätyivät Rakenloviin. Muuten Greymaskin orlov- tai yleensäkään ravuritilanteesta ei ole minulla tietoa.

Rakenlovin tärkeimmät suvuttomat kantahevoset olivat jo äsken mainittu amerikkalais-orlovilainen ori Runaway Igor ja puhdas orlov-ori Zbakagone sekä tammat Zizzi, Balalajka ja Green River. Tallilla on ollut myös sellaisia suvuttomia kilpahevosia kuin tammat Mariza ja Larisha ja ori Vladimir II, mutta näitä ei juuri käytetty kotitallillaan siitokseen. Molemmat mainitut tammat päätyivät Rakenlovin lopettaessa Marineaan, missä Larisha varsoi Rakenlov Celebistä oriin nimeltä MVS Srebra.

Rakenlov Celeb on itselleni eräs tärkeimmistä virtuaalihevosista, se oli ensimmäinen virtuaaliravurimme, sen kautta minä ja Marinka tutustuimme ravimaailmaan. Celeb juoksi urallaan yli 30 starttia ja saavutti niinkin hyvän ennätyksen kuin 11,1a. Siksi onkin todella harmillista, että oria ei koskaan käytetty mitenkään suuressa määrin siitokseen. Kaiken kaikkiaan sillä on vain muutama varsa, joista MVS Srebra on ainoa puhdas orlov ja ainoa, joka on kilpaillut tai vaikuttanut siitoksessa. Srebra puolestaan on yksi tärkeimmistä nyky-orloveihin vaikuttaneista oreista, sillä se jätti 8 varsaa, kaikki puhtaita orloveja ja niistä 7 on startannut raveissa.

Tilanne nykyisin
Rakenlovin lopetettua orlovit katosivat vähitellen miltei kokonaan virtuaalimaailmasta, kunnes Kerppa toi muutaman suvuttoman orlovin RDN:ään vuoden 2005 aikana. Minäkin heräsin huomaamaan, että MVS Srebra mätänee Ionicissa ilman tammaseuraa, joten keksin ensin yhden tamman, myöhemmin sitten suvuttomia orloveja on tupsahdellut Ioniciin useampiakin. Myös muita rodusta kiinnostuneita oli, jopa rotuyhdistys saatiin hetkeksi pyörimään. Nyt taitaa Ionic olla ainoa aktiivinen orlov-kasvattaja, mutta tilanne ei ole lainkaan toivoton: Ionicin, Kerpan ja muiden kasvatit ovat soluttautuneet pikkuhiljaa laajemmalle ja muutamilta ravitalleilta löytyy aktiivisessa kisa- tai siitoskäytössä olevia puhtaita orloveja ja amerikkalais-orlovilaisia.

Nykyisin menestyneimpiä orloveja lienevät Kerpan kasvattamat oriit Sadam RDN ja Tarkhan RDN, suvuton tamma Pachita, tämän poika Kawaler Jaskier, tammat Karelija III, Kwartira ja Jasnaja sekä oriit Kajova ja Iskatel. Näistä Pachita, Karelija III, Kwartira ja Tarkhan RDN ovat pärjänneet myös montessa.

Orlovit raviradalla ja jalostuksessa
Orlov kelpaa ravuriksi ja ravijalostukseen siinä missä mikä tahansa amerikanravuri tai ranskanravuri. Virtuaalimaailman arvontakisoissa orlovien menestysmahdollisuudet ovat täsmälleen samat kuin muillakin, vaikka reaalimaailmassa orlov ei pääsääntöisesti olekaan ihan yhtä nopea kuin amerikkalainen. Osa virtuaali-orloveista on kilpaillut montessakin hyvällä menestyksellä ja ehkä jossain vaiheessa saadaan aikaan sukulinjoja, jotka jättävät monteen soveltuvia jälkeläisiä.

Puhtaiden orlovien kasvattamisen lisäksi orlovit kelpaavat myös risteytysjalostukseen amerikkalaisten ja miksei vaikka ranskalaistenkin ravurien kanssa. Siitä lähtien kun amerikanravuri päihitti orlovin nopeudessa, orloveja ja jenkkejä on risteytetty keskenään reaalimaailmassakin. Puhtaat orlovit ovat yleensä helppoja valintoja amerikkalaisille, koska sukusiitoksen pelkoa ei takuulla ole.

Kuvat ongelma?
Kuvat ovat tietynlainen ongelma orloveilla, puhtaita orloveja kun ei Suomessa taida nykyisin olla ja muualla maailmassakin ne ovat erittäin harvinaisia. Ainoastaan Venäjältä ja entisen itäblokin maista niitä löytyy jonkin verran, mutta kuvia etsittäessä törmää usein kielimuuriin.

Itse olen sitä mieltä, että erityisesti hoikkien lämminveristen kuvat kelpaavat virtuaali-orloveille ihan hyvin. Orlovilla on toisinaan se oma rotuleimansa, mutta miltei yhtä usein se leima tarkoittaa ainoastaan kimoa väriä, muuten hevonen on rakenteeltaan kuin kevyt amerikkalainen. Ja eivät kaikki orlovit ole kimoja, paljon löytyy myös ruunikoita ja mustia.

Ei kommentteja: