torstaina, heinäkuuta 25, 2013

Kasvattajatunnukset

Jokin aika sitten ht.netissä kyseltiin ihmisten kasvattajatunnuksista ja yleisesti hevosten nimistä. Niinpä ajattelin tässä kesä-, työ- ja inssityökoomassa raapustella niistä blogiin, kun parempaakaan ideaa ei aivoista putoile.

Ion
Ylivoimaisesti eniten käytetty kasvattajatunnus, tämän tunnuksen saavat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikki Ionicin kasvatit ja niitä ei suinkaan ole vähän. Puoliveriset, frederiksborgit, kalliovuortenponit, terskit, tennesseenwalkerit, gidranit, appaloosat, welshponit, kylmäveriset, Ion kelpaa kaikille. Tai ainakin me panemme sen kelpaamaan. Ionicin hevosista ainoastaan arabit ja kladrubit eivät automaattisesti saa Ion-tunnusta ja joskus se jätetään joiltain pitkänimisiltä pois lyhentämään ja yksinkertaistamaan nimeä. Kuitenkin ylivoimaisesti suurin osa kasvateista saa tämän tunnuksen.

Ion-tunnuksen historia on samalla Ionic-nimen historia, sehän on johdettu tallin nimestä suoraan. Tästä on puhuttu ennemminkin blogissa, Ionic-nimen historia on jopa minulle ja Ginille hieman hämärä. Se saattoi olla alunperin jokin nonsense-nimi jossain ulkoasussa, joita tein ja piti tehdä jokin otsikkokuva ja siihen tekstiä tai jotain. Ja ehkä Gin sitten keksi, että tuohan olisi tallinnimenä hyvä. Eihän sen pitänyt enää tallia perustaa, mutta sitten kävi pieni vahinko. No, eipä sillä väliä enää. Keksitty joka tapauksessa.

Ionin
Ion-tunnuksen suomalainen genetiivimuoto, käytetään suomenkielisissä nimissä. Viime aikoina tätä on käytetty jonkin verran knabstrupeilla ja alunperin sitä käytettiin lähes säännönmukaisesti VRP-kasvateilla. Nykyisinkin jotkut ponit saavat Ionin-tunnuksen ja suomalaisen nimen. Satunnaisesti käytetään muillakin roduilla, viimeisin on FWB-ori Ionin Sammontakoja.

frá Jón
Islanninhevoskasvateilla käytetty tunnus. Jón tarkoittaa ionia islanniksi. Näitä ei ole montaa maailmalla, kun meidän issikkakasvatit voinee edelleen laskea kahden käden sormilla. Mutta on kuitenkin olemassa ja nyt kun meillä taas pari issikkaa on, niin frá Jón -kasvattejakin on luvassa.

Iostream
Aikanaan ravureilla ja peitsareilla käytetty tunnus. Voisi kuvitella liittyvän Ion-tunnukseen, muttei oikeastaan liity. Syypää tämän keksimiseen ja käyttämiseen olen minä, joskus nörttipäissäni päätin että meillä pitää olla hevonen nimeltä Include Iostream ja kun tuolloin oli ravureita, niin niille sitten ja tulin ajatelleeksi, että ravureillehan kyllä voisi sopia Iostream kasvattajatunnukseksi. Include Iostream ei kuitenkaan ollut meidän ensimmäinen Iostream-kasvatti vaan se odotti sopivaa hetkeä eli sitä, kun löysin orlov-tammalle amerikkalaisen oriin nimeltä Codemaster. Tällä hetkellä tätä ei käytetä kun meillä ei ravureita ole, mutta en nyt toistaiseksi suostu hylkäämäänkään tätä tunnusta.

Gin
Tämän historia lienee ainakin vanhoille harrastajille tuttu: Virginia liikkui ht.netissä (ja kai muuallakin) alunperin nimellä Gin, joka on hänen lempinimensä muutenkin. Syksyllä 2001 syntyi sitten ensimmäinen Virginian kasvattama tekkevarsa ja sille tällättiin kasvattajatunnukseksi etuliite Gin. Loppu on historiaa. Gin-tunnus on roikkunut mukana siitä lähtien, alunperin Gin käytti sitä kaikille omille kasvateilleen, mutta sittemmin Ion jyräsi sen ja Gin jäi elämään vain ahaltekien kasvattajatunnuksena. Vuoden 2003 jälkeen kaikki Gin-hevoset ovat olleet ahaltekejä.

Pink
Kasvattajatunnuksista uusin, käytetään Pinkin laukkahevosilla ja onkin niin nokkelasti keksitty kuin että ihan tallin nimi semmoisenaan... Nykyään itse käsitän tämän ihan puhtaasti kasvattajaliitteenä ja hevosen nimi on sitten erikseen eikä minua häiritse hevonen nimeltä Pink Black Leaf, koska se on Black Leaf ja Pink sitten taas välttämätön paha siinä edessä. Pink-tunnusta käytetään kaikille kasvateille, vaikka se aiheuttaisikin tuskallisen pitkiä nimiä, kuten Pink Bombie The Zombie tai Pink New Kids On the Block.

(GA)
Sulkeissa siksi, että tämähän ei ole varsinaisesti kasvattajatunnus eikä ole sellaiseksi rekisteröitykään, vaan tuontihevosten tunnus. Sai alkunsa Gin Ahaltekin lyhenteestä, ensimmäiset GA-hevoset olivat tuontitekkejä, mutta sittemmin käyttö on laajentunut likimain kaikkiin muihinkin rotuihin. Hevonen, joka meille keksitään, saa miltei poikkeuksetta GA-tunnuksen nimensä perään. Laukkahevospuolella tämä on osoittautunut erinomaisen käteväksi käytännöksi, alunperinhän meidän laukkahevoset olivat kaikki tuonteja ja niitä oli satoja, joten vielä nykyisinkin tunnistan helposti Pinkistä lähtöisin olevat laukkahevoset siitä GA-tunnuksesta. Muuten en mitenkään voisi muistaa kaikkien nimiä ulkoa ja toisaalta niistä nimistä suurin osa ei ole mitään lentävän mielikuvituksen huipputuotteita, joten ne saattaisivat helpostikin sekaantua muiden nimiin.

– S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti