keskiviikkona, tammikuuta 22, 2014

Eri puoliverirotujen värit

Vuosi sitten Gin kirjoitti puoliveristen väreistä ja siitä, miten (ehkä) saa selville, mitä värejä milläkin puoliverisella hyväksytään ja mitä esiintyy. Perusvärit ruunikko, rautias, musta ja kimo em. pohjavärein ovat hyväksyttyjä kaikilla, ongelmia aiheuttavat erikoisvärit, lähinnä tobiano-kirjavuus, voikkovärit, päistärikkö ja toisinaan hopea. Hallakko on ylen harvinainen jalostetuilla roduilla, hopeavärit ovat harvinaisia myös, samppanjavärejä ei eurooppalaisissa roduissa taida esiintyä ja pearlin esiintyminen on täysi kysymysmerkki.

Olen pyrkinyt etsimään sallittujen värien listan kotimaan rotuyhdistykseltä, mutta aina niiden rotuyhdistysten sivuilta ei selkeää tietoa löydy. Toissijaisina lähteinä olen käyttänyt muiden maiden rotuyhdistyksiä, Wikipediaa, The Equinestia ja erikseen mainittuja lähteitä.

Deutsches Sportpferd
(sis. Berlin-Brandenburg, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen)
Sallitut värit: kaikki (lähde).
Mitä värejä sitten voisi realistisesti esiintyä, siihen en osaa ottaa kantaa. Wikipedian mukaan perusvärit olisivat yleisimmät brandenburgeilla, kuten muillakin (lähde), The Equinestin mukaan sallittaisiin brandenburgeilla yksiväriset (lähde).

Englanninpuoliverinen
Tammojen kohdalla rajoituksista ei ole ilmoitettu ja nykyään ilmeisesti oreillakaan ei ole rajoituksia. Aiemmin  oreilla ei hyväksytty rotuyhdistyksen sanojen mukaan "albinoa eikä cremelloa", mutta nykyään mainitaan erikseen että cremello on sallittu (lähde). 
Ainakin yksi tobianokirjava BWB-ori löytyy. British Sport Horse -rekisteröidyistä oreista löytyy voikkoa ja tiikerinkirjavaa, mutta minulle on epäselvää, ovatko nämä oriit 100% jalostuskelpoisia myös BWBS:ssä.
Tiikerinkirjava (musta leopard) ori Palousa San Sebastian on nettilähteiden mukaan rekisteröity BWB:ksi, kuten myös hollanninappaloosaksi. Tiikerinkirjavuus voisi siis olla sallittua tämän perusteella?

Hannover
Sallitut värit: musta, ruunikko, rautias, kimo em. pohjavärein (lähde).
Wikipedian mukaan liiat valkoiset merkit ovat kiellettyjä (lähde), mutta rotuyhdistyksestä tällaista tietoa ei löydy.

Hollanninpuoliverinen (KWPN)
Perusvärien lisäksi esiintyy varmuudella tobianokirjavaa ja päistärikköä (lähde, lähde). Sen paremmin kotimaan kuin pohjois-Amerikankaan rotuyhdistys eivät listaa sallittuja tai kiellettyjä värejä, joten KWPN:llä saatetaan hyväksyä kaikki. Voikkovärien esiintyminen on kuitenkin kysymysmerkki. Harness Horse -puolelta voikkovärisiä oreja ainakin löytyy, mutta tästä ratsupuolesta en tiedä.
Myös hopeavärejä saattaa esiintyä.

Holstein
Sallitut värit: ruunikko, rautias, musta, kimo em. pohjavärein (lähde, lähde).
Kirjavuus on kielletty. Useat lähteet (saksankielinen Wikipedia, Uuden-Seelannin rotuyhdistys, USA:n rotuyhdistys) kuitenkin mainitsevat, että yksiväriset värit sallitaan, mutta nuo edellä listatut värit olisivat ne tavoitelluimmat. Sanamuoto on vähän sellainen, että se voisi sallia myös yksiväriset erikoisvärit, vaikka ne eivät ole tavoiteltuja.
Englanninkielinen Wikipedia kuitenkin kertoo, että voikkovärisiä ei hyväksyttäisi holstein-rekisteriin lainkaan, vaikka niitä kuitenkin esiintyisi, koska jalostuksessa on aikanaan käytetty ruunivoikkoa täysiveriori Marlonia (Tamerlane - Marallini; Fairford), joka on virheellisesti tunnistettu ruunikoksi (lähde). Tässä herää kuitenkin kysymys, että mistä Marlon on värinsä saanut, sen suvussa nimittäin ei näy pidemmälläkään mitään merkintää voikoista tai ruunivoikoista. Ori on kuitenkin jättänyt voikkoja ja ruunivoikkoja varsoja, osa holsteineiksi merkittyjä. Minä en todellakaan tiedä, että mikä voikkoväristen holsteinien status oikeasti on: onko niitä ja ovatko ne hyväksyttyjä. Varmuuden vuoksi suosittelisin, että virtuaali-holsteinien kanssa pysyttäisiin kiltisti noissa perusväreissä.

Päivitys 5.5.17
Itse asiassa jos Sukupostiin on luottamista, Marlonin mahdollinen voikkoväritys ei näytä kovin todennäköiseltä. Sukupostin listalla sen jälkeläisten joukosta löytyy tasan yksi voikko tai ruunivoikko varsa, vaikka jälkeläisiä on toista sataa ja suurimmalle osalle on merkitty värikin. Tilastollisesti voikkovärisiä pitäisi olla 50%.

Oldenburg
Tästä ei löydy rotuyhdistysten sivuilta mitään tietoa. Tobianokirjavaa näyttäisi olevan, oldenburgin jalostukseen on hyväksytty ainakin tobiano KWPN-ori Samber (lähde, sen pojat Art Deco (lähde) ja Sempatico M (lähde, ja Art Decon poika Hall Of Fame (lähde). Väitteiden mukaan myös voikko ori Inspiration GF olisi hyväksytty oldenburg-jalostukseen (lähde).

Päivitys 9.4.14
Myös Briteissä asustavan ruunivoikon Legranden väitetään olevan hyväksytty Oldenburg-jalostukseen. Väri tulee emänisältä, voikolta tsekinpuoliveriseltä My Boylta.

Ranskanpuoliverinen (selle francais)
Rotuyhdistyksen sivuilta en löytänyt tietoja mahdollisista värirajoituksista. Se ei tietysti tarkoita vielä mitään, kun en osaa ranskaa kuin hädin tuskin jotain ihan alkeita. Wikipedia kuitenkin kertoo, että ruunikko ja rautias ovat yleisimmät värit, mutta kimojakin esiintyy (lähde). Oletettavaa on, että myös mustia löytyy. The Equinestin mukaan kaikki olisivat sallittuja (lähde). Teoriassa voikkovärejä voisikin olla täysiveri-esivanhempien peruina, mutta kovin harvinaisia voikot ovat täysiverisilläkin.

Reininhevonen (Rheinisches Reitpferd)
Rotumääritelmän mukaan kaikki värit (lähde). Perusvärit varmaankin yleisimpiä, erikoisvärien esiintymisestä en osaa sanoa mitään.

Ruotsinpuoliverinen
Wikipedian mukaan kaikki värit hyväksytään (lähde), rotuyhdistyksen sivuilta ei löydy vastausta.
SWB:ksi merkittyjä erikoisvärisiä hevosia kuitenkin löytyy, ainakin voikkovärisiä ja tobianoja:
– Arro-Bell (vkko, Anart - Mia-Bella; Stove Friend)
– Clint Eastwood (rnkrj, Hippe - Sea Spy xx; Silly Season xx)
– Decopauge (mkrj, Art Deco - Tiwa's Justy Nuff; Tah-Wack-Wi Two)
– Ferrari (mkrj/rnkrj, Florestan I - Kentucky; Domenico)
– Passepartout (rtkrj, Troll - Amour; Anart)
– Sambesi (mkrj, Samber - Bukarla; Utrecht)
– Sarras (krj, Strauss - Sobell; Optimist)
– Simsalabim (rnkrj, Troll - Amour; Anart)
– Sobello (mkrj, Strauss - Sobé; Abbé)
– Zeb (trnkrj, Tammer Fors xx - Harmonie; Doman ox)

Kaikki tässä luetellut oriit ovat kuitenkin olleet listattuna eräällä vanhalla SWB-sivulla "Endast avelsvärderade hingstar" -otsikon alle. Mitä tuo "Endast avelsvärderade hingstar" varsinaisesti tarkoittaa, en ole ihan selvillä. Yhdelläkään näistä oreista ei ole sitä ASVH:n "orinumeroa", kuten vaikkapa Pamino 884:lla. Näillä on vain rekisterinumerot.

Suomalainen puoliverinen
Kaikki värit sallitaan (lähde). Teoriassa mahdollisia värejä ovat perusvärien lisäksi voikkovärit, päistärikkö, tobiano, sabino, ja frame. Voikkovärejä, päistärikköä, tobianoa ja sabinoa esiintyy yhdellä tai useammalla näistä eurooppalaisista puoliverisistä ja framea löytyy erittäin harvinaisena ainakin englannintäysiveriseltä.

Tanskanpuoliverinen
Sekä Wikipedia että The Equinest ovat yksimielisiä siitä, että vain yksiväriset sallitaan (lähde, lähde). Tällä perusteella siis vaikkapa päistärikkö ja voikkovärit olisivat sallittuja ja teoriassa mahdollisia, kun niitä joillain DWB:n jalostukseen sallituilla rekistereillä sallitaan. Jos niitä reaalimaailmassa esiintyy, niin ovat kyllä kovin harvinaisia.

Trakehner
Sallitut värit: kaikki (lähde).
Käytännössä trakehnereilla esiintyy perusvärejä ja Wikipedian mukaan harvinaisena myös päistärikköä ja tobianokirjavaa (lähde). Trakehnerilta on testattu W20 ja ilmeisesti myös SW1

Muutoshistoria
4.11.2020: päivitetty englanninpuoliverisen, trakehnerin, hollanninpuoliverisen ja hannoverinhevosen tietoja. Lisätty reininhevonen.

- S

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä ei liity puoliveristen väreihin vaan minulla olisi kysymys liittyen arabialaisten väreihin ja ajattelin että ehkä te tietäisitte :)
Arabialainen täysiverinenhän ei voi olla voikko, mutta millä nimityksellä suomeksi pitäisi kutsua voikkoa (puoli)arabia? Englanniksi se taitaa olla partbred arabian?

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Kuten sanoitkin, niin puhtailla arabianhevosilla ei ei voikkoa esiinny, eli jos sinulla on kuva voikosta, arabityyppisestä hevosesta, niin sitä voi käyttää jollain arabiristeytyksellä, jossa se toinen vanhempi on voikkovärinen. Rotunimitys sitten riippuu ihan siitä, mikä tämä toinen vanhempi on. Arabi + puoliverinen on AWB (tietyin rajauksin), arabi + xx/x on angloarabi, arabi + saddlebred/National Show Horse on National Show Horse, arabi + quarter = quarab, arabi + morgan = morab, arabi + poni = ratsuponi/welsh part-bred (tietyin rajauksin). Tässä nyt ensimmäiset mitä tuli mieleen, joissa voikko olisi teoriassa mahdollinen väri. Kerrotko vähän lisää, että mitä ajat takaa?