keskiviikkona, joulukuuta 02, 2015

Esittelyssä kuukauden valinnat

Joulukuussakaan ei ole mitään erikoisempaa teemaa kuukauden valintojen suhteen:
– SGSH-ori Black Orlov Ion
– morgan-tamma Be Burlesque DV
L'amour aux Chevaux


SGSH ei kiinnostavuudestaan huolimatta ole ottaenut oikein tuulta alleen, ei meillä eikä varsinkaan muualla. Itse olen vähän epävarma, mitä rodun kanssa pitäisi ja kannattaisi tehdä, ottaa se tehokäsittelyyn ja alkaa jalostaa sitä tosissaan, vai antaa olla, antaa hiipua vähitellen.

Niin tai näin, Black Orlov on suosikki. Tuo kuva, tuo nimi, tuo suku. Ensinnäkin, onko hienompaa kuin pikimusta hevonen, jolla on suuret valkoiset merkit? No ei, jos minulta kysytään. Ja Black Orlov on niin täydellinen nimi oriille, joka on musta, jonka isä on venäjänratsuhevonen, ja jonka emäkin on nimetty tunnetun timantin mukaan. Mitä sukuun tulee, niin isä Aviarejs Ion on myös yksi suosikeistani ja myös emä sukuineen on aina miellyttänyt minua.


Itse muistan Be Burlesque DV:n kasvattajan Douglasvillen erityisesti clevelandinruunikko- ja fell-siittolana, nämähän olivat muistaakseni tallin kaksi ensimmäistä päärotua. Myöhemmin sinne otettiin vähäisessä määrin muitakin rotuja, onhan meillä Burlesquen lisäksi sieltä yksi paso fino-tammakin. Harmi kyllä Douglasville on ollut reilun pari vuotta unohduksissa.

Burlesque itse ostettiin meille jalostushevoseksi, kuinkas muutenkaan. Sen suku on isän puolelta vähän tuntemattomampaa arcadialaista ja emän puolelta Douglasvillen omia hevosia, joten noista nimistä ei yksikään taida esiintyä meidän muiden morganien suvuissa. Joten arvokas siitostamma on kyseessä. Ja meillä onkin orien puolella useampi tapaus, jotka sopivat erinomaisesti Burlesquelle. Pitäisi vain saada aikaan.


L'amour aux Chevaux, eli lyhyemmin LAC, kuuluu ikänsä puolesta samaan ikänestorien kaartiin kuin Ionic. Ensimmäinen tallin kasvatti on syntynyt listan mukaan 12.12.2005, joten kymmenvuotisia juhlittaneen paraikaa. Jos kasvattilistasta voi mitään päätellä, suurempia taukoja ei ole ollut ja nimikin lienee pysynyt samana, ainakin LAC-liitettä on käytetty vuodesta 2007 lähtien. Se on kunnioitettava suoritus, jonka haluaisin palkita virtuaalisella kukkakimpulla.

Minulle LAC on tutuin welsheistään, joita tallissa runsain määrin onkin. Se ei suinkaan ole koko totuus LAC:ista vaan tallista löytyy melkoinen valikoima kaikenlaista muutakin. Saattaisin kyllä väittää, että pääpaino on poneissa, welsheissä ja muissa, mutta sekin saattaa olla väärä olettama. Jos katsoo vaikkapa tämän vuoden kasvattilistaa, rotuvalikoima on ihan huomattava: on lämminveriravuria, russeja, shettiksiä, angloarabikin, suomenhevosia, irlannincobeja, friisiläisiä, niitä welshejä, connemaroja, puoliverisiä. Ionicin (toistaiseksi) ainoa LAC-kasvatti on shirenhevostamma!

LAC:ia läpi surffaillessa tulee mieleen vastustamaton halu uudistaa Ionicin navigointirakenne täysin. Se on niin monimutkainen verrattuna tähän! Tunne tosin ei ole uusi, se tulee vastaan monien samankaltaisten, yksinkertaisten tallien kanssa. Ja asia on listalla, pitäisi vain löytää aikaa, viitsimystä, inspiraatio, ja idea. Ei siis paljon mitään...

–S

Ei kommentteja: