keskiviikkona, helmikuuta 22, 2017

Tarinoita nimien takaa, osa 3

Viimeksi toukokuussa esittelin tarinoita kasvattien nimien takaa (Tarinoita nimien takaa, osa 2), joten jos sitä taas vaihteeksi, kun Coolangattankin jälkeen on listoille kertynyt useampiakin kivoja nimiä, joiden takana on jokin idea. Ja koska selittäminen on kivaa...

qh-t. No Tick Tock Ion, Tictactic Ion – Holly Joanie Ion
Tämä on vähän poliittista kommentointia, muttei virtuaalimaailmasta. Liittyy Ingressissä ns. tikkerinmetsästykseen, jota vastapuoli tykkää tehdä huolimatta siitä, että sitä tehdään pääasiassa luvattomilla keinoilla ja muutenkin juttuun liittyy jos jonkinlaista perseilyä.

awb-o. Akbar Shah Ion, Excelsior Ion – Syanid Arba ox
Tämä on saanut nimensä samannimisen timantin mukaan, onhan myös Excelsior timantti.

awb-t. Korloff Noir Ion, Excelsior Ion – Haute Couture Ion
Sama tarina kuin yllä, vain eri timantti.

rmh-t. Caroline Irene Ion, New Rich Ion – Ella Lorena Ion
Tuulen Viemään inspiroima nimi, kuten emänsäkin.

anglo-trak-t. Money Honey Ion, Minetasting Ion – Bad Romance Ion
Lady Gagan kappaleiden mukaan nimetty nimiperhe on mainittu blogissa jo aiemmin, tässä taas yksi.

SGSH-o. Hale-Bopp Ion, Halley Ion – Siofra Ion
Halleyn komeetan tietänevät kaikki, Hale-Bopp on tuntemattomampi. Se löydettiin 1995 ja perihelissä se oli vuonna 1997. Se oli hyvin kirkas ja selkeä, näkyi oikein hienosti paljain silmin yötaivaalla. Ja kyllä, näin sen itsekin! Seuraavaa periheliä saa odottaa muutaman tuhat vuotta.

sdb-t. So Cool Silver Ion, RWR Voodoo Pantheon – So Red Hot Ion
Ensin oli suvuton sdb-tamma Too Hot To Touch, yksi sen varsoista oli Too Hot Girl Ion, joka astutettiin So Long Jimmyllä. Varsasta tuli tietenkin So So Hot Ion. Se puolestaan astutettiin CLA Red Light Nightilla ja varsasta tuli So Red Hot Ion. Tämä varsa ei ole enää hot, vaan cool, ja silver tulee isälinjan kunniaksi, isälinja nimittäin tulee ikivanhasta Ionicin tuontioriista Silver and Platinum.

sdb-o. Platinum Bad Touch Ion, RWR Voodoo Pantheon – Waianae Ion
Tällä on sama isälinja kuin edelliselläkin, Platinum tulee siis sieltä.

ox-rist-t. Grace Hopper Ion, Mathematic Ion – Amab Qaram ox
Grace Hopper oli Yhdysvaltain laivaston lippueamiraali, matematiikan tohtori, tietojenkäsittelytieteen tutkija, ensimmäisen kääntäjän tekijä – ja nainen.

NSH-t. Zalzala Jazeera Ion, Fumarole Ion – Jawahir Zayna ox
Tämä nimi kuuluu taas näihin tulivuori-aiheisiin nimiin (tai ainakin jotain sinne päin), isänsä mukaan siis nimetty. Zalzala Koh tai toisinaan myös Zalzala Jazeeraksi nimetty saari ilmestyi Pakistanin rannikolle maanjäristyksen aiheuttamana vuonna 2013, sen on epäilty olevan mahdollisesti tulivuori. Saari kuitenkin painui nopeasti takaisin merenpinnan alle. Itse pidän tuosta nimestä kovasti, sopii myös jollain tavoin emän nimeen.

SGSH-o. Bloody Sunday Ion, Nikolai Ion – Aesar Ballencia
Kasvatussivulla on muuten virhe, hevosen nimenä lukee Blood Sunday Ion. Pitää korjata, kyllä se on Bloody Sunday Ion. Historiat on tullut luettua (moneen kertaan), tämä viittaa toki Pietarin verisunnuntaihin vuonna 1905, jolloin rauhanomainen mielenosoittajajoukko kokoontui Talvipalatsin eteen. Tarkoitus oli luovuttaa keisari Nikolai II:lle anomus lakiasäätävän kokouksen koollekutsumisesta. Keisari ei kuitenkaan ollut Talvipalatsissa ja ilmeisesti edelleen on epäselvää, mikä tai kuka sai aikaan sen, että sotilaat avasivat tulen mielenosoittajia kohti. Kuolonuhrien määrästäkään ei ole tietoa, viralliset lähteet puhuvat noin sadasta kuolleesta ja muutamasta sadasta loukkaantuneesta. Epävirallisten lähteiden lukemat ovat kymmenkertaiset. Verisunnuntai oli ainakin osasyy myöhemmälle vuoden 1905 vallankumoukselle ja sitä kautta Venäjän keisarikunnan romahtamiselle ja kommunistiselle vallankumoukselle.

rmh-t. Baby Doll Ion, Burnout Ion – Chanel Cinco Knox
Chanelin no 5 lienee maailman tunnetuin parfyymi (cinco on espanjaa ja tarkoittaa viittä), joten sen varsalle valikoitui nimeksi Baby Doll Ion, YSL:n parfyymi, joka on ollut markkinoilla luullakseni ainakin 2000-luvun alusta lähtien.

xx-t. Olivia de Havilland Ion, Magnate Ion xx – Vivien Leigh Ion xx
Hollywoodin kulta-ajan näyttelijöitä kumpainenkin, Vivien Leigh ja Olivia de Havilland, myös 1939 Tuulen Viemään naistähdet. Joko olen sanonut, että minulla on keskivaikea Tuulen Viemää-pakkomielle (ei niinkään leffa vaan kirjat, mutta kuitenkin)?

app-o. General Custer Ion, Colonel Coffee GA – Sandy Shasta GA
Tämä on juuri niitä tilanteita kun nimessä yhdistyy elementtejä molempien vanhempien nimistä. Colonel (suom. eversti) antoi idean siitä, että nimen voisi keksiä jonkun sotilashenkilön mukaan, Kenraali Custer puolestaan oli tunnettu taisteluistaan intiaanien kanssa, ei toki shastojen (shasta on intiaaniheimo myös), vaan lakotojen, cheyennien, ja arapahojen kanssa.

sdb-t. Sheila Carter Ion, Storm Logan Ion – Waianae Ion
sdb-o. Bill Spencer Ion, Storm Logan Ion – Vesuvius Ion
Näitä Kaunari-nimiä.

SGSH-o. Nagant Ion, Russian Roulette Ion – Tabbris
Tämä oli taas näitä, että sai todellakin hieroa aivonystyröitään. Emän nimestä tai suvusta ei saa irti oikein mitään, isäkin on vaikea siinä suhteessa. No, venäläistä rulettia on voitu varmastikin pelata venäläisellä Nagant-revolverilla, että siinä mielessä tämä sopii. Lupaan kuitenkin, että Nagantin varsasta ei tule Kalashnikovia! (hmm, ei se tietysti noin nimenä pahalta kuulostaisi...)

FWB-t. Khaleesi Ion, Regazzoni Ion – Daenerys Ion
Näitä vanhoja, tuttuja Game of Thrones-nimiä.

morgan-o. Five Points Ion, Arcadia Atlanta Soldier – Arcadia Catania Candy
Five Points viittaa suoraan Atlantaan, jossa on Five Points-niminen kaupunginosa, aivan keskellä kaupunkia. Tuulen Viemäänsä lukeneet tunnistanevatkin nimen.

x-t. Deep Champagne Ion, Pink Debian Red xx – Chambermaid Ion x
Tämän isä on Quarter Gray GA, yksi Pinkin monituisista suvuttomista laukkahevosista. Quarter Grayn varsoista muutama sai nimensä värien mukaan (gray velvoittaa), Debian Red on tietenkin suosikkini, kun se viittaa Linux-distroonkin. Jos katsotte vaikkapa Wikipediasta listaa värinimityksistä, niin niitähän riittää, Deep Champagne siellä mukana.

FWB-o. Great Khan Ion, Imperator Ion – Ixia Ion
Isän mukaan tuo nimi tulee, totta kai, mutta Great Khan on saanut paljolti inspiraatiota myös Netflixin Marco Polo -sarjasta (menivät sitten lopettamaan sen kahden kauden jälkeen, murh).

morgan-o. Joe Johnston Ion, Arcadia Atlanta Soldier – Cherilyn Ion
Joseph E. "Joe" Johnston oli Yhdysvaltain sisällissodassa etelävaltioiden kenraali, jonka johdolla Konfederaation joukot perääntyivät Atlantaan ja puolustivat sitä, tosin turhaan. Ja taas: jos olet lukenut Tuulen Viemään, tunnistanet kyllä nimen. Mainitsinko jo pakkomielteeni?

FWB-o. Electronaut Ion, Aten Ion – Just Dance Ion
FWB-t. Frika Ion, Jaehaerys Ion – Just Dance Ion
VNV Nation mainittiin jo aiemmassa nimipostauksessa, nämä jatkavat samaa linjaa.

morgan-t. Mango Colada Ion, Arcadia Atlanta Soldier – Mango Martini Ion
Drinkin mukaan nimetty emänsä tavoin.

VRP-t. Koyaanisqatsi Ion, Eldorado Ion – Tharia BRA
VRP-o. Naqoyqatsi Ion, Aidan Great Silver – Yasit BRA
Nämä pari ratsuponia on nimetty elokuvien mukaan, tosin nämä elokuvat ovat aika marginaali-materiaalia. Koyaanisqatsia on kyllä pidetty jonkinlaisena kulttileffana ja sen olen itsekin nähnyt. Naqoyqatsi on näkemättä, samoin kuin trilogian keskimmäinen osa Powaqqatsi.

FWB-o. Testarossa Ion, Pacific Ion – Corvette Ion
FWB-o. Stingray Ion, Ramones Ion – Corvette Ion
Jos emä on Corvette, ei varsasta voi tehdä Ladaa! Testarossa on nimetty Ferrari Testarossan mukaan, Stingray Corvette Stingrayn mukaan.

paint-ox-t. Cixi Ion, Anjum Gadban ox – Xie Ion
Emä Xie on saanut nimensä useammankin Kiinan keisarinnan mukaan. Cixi oli Kiinan keisarinna myös, ei teknisesti viimeinen mutta viimeisiä.

paint-ox-t. Sorkaktani Ion, Mikeno Rafid ox – Chabi Ion
Tämäkin on näitä Marco Polo -sarjan inspiroimia nimiä. Chabi oli Kublai-kaanin vaimo, Sorkaktani (tai Sorghaghtani Beki) oli puolestaan Kublain äiti.

morgan-t. The Admittance Ion, The Impedance Ion – Arcadia Catania Candy
morgan-t. The Susceptance Ion, The Impedance Ion – Be Burlesque DV
morgan-o. The Reactance Ion, The Impedance Ion – Cherilyn Ion
morgan-t. The Capacitance Ion, Arcadia Atlanta Soldier – The Inductance Ion
morgan-o. The Irradiance Ion, The Impedance Ion – Mango Martini Ion
Tämä sähköfysiikan, sähkömagnetismin ja sen sellaisiin liittyvien suureiden mukaan nimetty linja sai alkunsa Amelien suvuttomasta oriista The Resistance. Se astui yhden meidän tamman ja syntyi ori The Resistor Ion. Sillä puolestaan on kaksi Ioniciin jäänyttä varsaa, tamma The Inductance Ion ja ori The Impedance Ion.

– S

Ei kommentteja: