Tämä postaus on osa väriteoria-sarjaa.
Ulkonäkö
Musta on nimensä mukaisesti kokomusta hevonen, poislukien mahdolliset valkoiset merkit.
Mustasta on olemassa ainoastaan yksi sävymuunnos: kulomusta. Kulomusta on ruskehtavan tai kellertävän musta, "kulon polttama". Kulomusta vaalenee yleensä auringonpaisteessa ja hevonen on vaaleimmillaan ennen karvanlähtöä, tummimmillaan puolestaan karvanlähdön jälkeen. Kulomustan jouhet ovat usein varsinkin päältä vaaleat, keltaisen tai punaisen sävyiset.
Mustat syntyvät yleensä harmaina. Väri voi olla varsin vaaleakin, mutta yleensä kuitenkin selkeästi harmaa, ei niinkään punertavan tai ruskean sävyinen.
Mihin on mahdollista sekoittaa?
Musta voi olla vaikea erottaa muista tummista väreistä, kuten sysirautiaasta, mustanruunikosta, ja mustanvoikosta. Erityisen helposti nämä sekoittuvat kulomustan kanssa. Kulomustalla pää on enemmän yksivärinen kuin mustanruunikolla, jonka turvassa yleensä on selkeämmin punertavaa väriä. Papurikkokuviointi on myös melko tyypillistä ruunikoille, ei niinkään kulomustille, mutta joskus niilläkin sitä näkee, joten se ei ole mikään 100% varma keino erottaa näitä toisistaan. Mustanvoikolla on hieman vaaleammat silmät kuin perusvärisillä ja myös vaaleat korvansisustat. Näitä seikkoja ei välttämättä kuitenkaan näe valokuvista.
Esimerkkikuvia
– musta, ihan perus-sysimusta hevonen
– (kulo)musta, jännä tapaus, jouhet ovat kulomustan, selkeästi ruskehtavat, mutta peitinkarva noin muuten on kyllä hyvinkin musta
– kulomusta, sivuilla tämä on merkitty mustaksi ja tuossa kuvassa kyseinen hevonen onkin aika tumma, joskaan ei ainakaan minun silmiini sysimusta. Jos taas katsotaan Sukupostista lisää kuvia, niin huhtikuulla otetussa kuvassa tamma on aivan ruskea. Tamma on kuitenkin hyvin suurella todennäköisyydellä kuitenkin kulomusta, ei tummanrautias tai mustanruunikko. Varsakuvassa se on selkeän harmaa, jossa ei näy juuri merkkiäkään punertavasta tai rusehtavasta sävystä.
– musta, jolla on varsinkin hännässä jonkin verran kulottuneita jouhia
– kulomusta, hentoa papurikkokuviointia väkyvissä, muuten ei erityisen selkeä kulomusta mielestäni vaan menisi ihan mustasta
Esiintyminen ja yleisyys
Musta on perusväreistä harvinaisin, mutta rotukohtaista vaihtelua on yleisyydessä. Friisiläinen on tunnetuin rotu, jolla esiintyy käytännössä vain mustaa väriä (rautiaitakin friisiläisiä löytyy, mutta ne ovat äärimmäisen harvinaisia eivätkä ymmärtääkseni erityisen toivottuja), myös ariegenponi on aina musta. Muita rotuja, joilla musta on yleinen väri ovat ainakin dalesponi, fellponi, ja nonius.
Kulomustia esiintyy enemmän pitkäkarvaisilla alkuperäisroduilla, kuten islanninhevosilla, russeilla, shetlanninponeilla, ja suomenhevosilla. Esimerkiksi puoliverisillä ja lv-ravureilla se on selkeästi harvinaisempi. Islanninhevosilla se on jopa niin yleinen ja helposti tunnistettavissa, että siitä on kaksi eri nimitystä, vaalea kulomusta (móbrún) ja tumma kulomusta (brún).
Lyhenteet
m – musta
klm – kulomusta
Vieraskieliset nimet
Englanti: black (bl/blk)
Ruotsi: svart (sv), joskus myös rapp
Saksa: der Rappe (R)
Genotyyppi
E aa
Huomattavaa periytymisessä
Musta on väistyvä väri suhteessa ruunikkoon. Musta + musta tuottaa useimmiten mustan varsan, tietyillä yhdistelmillä on mahdollista saada myös rautias (jos molemmat vanhemmat ovat Ee), muttei koskaan ruunikko
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti